Afyonkarahisar'da Keçecelik

Tuna boyundan Doğu Türkistan’a kadar Türk dünyasında keçecilik yaşamaktadır. Türklerin en eski el sanatlarından olan keçecilik, birkaç merkezle birlikte Afyonkarahisar’da da sürdürülmektedir. Somut olmayan kültürel miras keçecilik, sayıları hızla azalan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılmaktadır. Keçede kullanılan yanışlar, kültür sürekliliği olarak geçmişten günümüze yansımakta ve Türk dünyası ile ülkemizde ortak kültür unsuru olarak görülmektedir. Afyonkarahisar’da da bu kültür birliği izlenebilmektedir.

Felt Art of Afyonkarahisar

Along the Danube to the East Turkistan, felt art is living in the Turkish World. Felt art, one of the oldest arts and crafts of Turks, is still carried on at several locations along with Afyonkarahisar. Felt art which is an intangible cultural heritage, is perpetuated by craftmen whose number is decreasing rapidly. Patterns, used at felt has been reflected from past to present as cultural sustainability and seen as common cultural element with the Turkish World. This cultural unity can also be seen in Afyonkarahisar.

___

  • SEYİRCİ Musa ve TOPBAŞ Ahmet,”Edebiyatımızda Keçe”, Halk Kültürü, 1984/3 s.113-121.
  • TOPBAŞ Ahmet ve SEYİRCİ Musa, “Keçe Sanatı ve Afyon’da Keçecilik”, Beldemiz, S:9 (1987), s.10-12 ve 45.
  • YALÇINKAYA Gülenay, Halk Plastik Sanatlarından Keçecilik ve Afyonkarahisar’da Yansıması Keçeye Ter Düştü, Elik Yayınları, Uşak 2009.