15 KASIM (CUMHURİYET BAYRAMI) TÖRENLERİNİN KIBRIS TÜRK BASININDA YANSITILMA ŞEKİLLERİ

Bu inceleme Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti basını üzerinde yapılmıştır. 15 Kasım Cumhuriyet Bayramının gazetelere yansıma biçimleri incelemenin konusunu oluşturmaktadır. Amaç gazetelerin kamuoyu oluşturma biçimlerini ve gücünü tespit etmektir. Böylece gazetelerin siyasi çevreyle olan ilişkileri sorgulanmıştır. Kıbrıs sorununa ilişkin yaklaşım gazetelerin Cumhuriyet bayramı için düzenlenen törenleri aktarma biçimlerine de yansımıştır. Kamuoyu oluşturulurken törenlere olan yaklaşımı destekleyen ve mesafeli duran medya organlarının bu durum tavırlarına, sloganlarına ve habere ne kadar yer vereceklerine şekil vermiştir. Çalışmada, kamuoyu kuramı ve eleştirel söylem analizi çerçevesinde basının toplum üzerindeki etkisi ve yönlendirmesine açıklık getirilmeye çalışılmıştır. İnceleme. KKTC'nin günlük olarak yayınlanan üç büyük tirajlı gazetesi üzerinden gerçekleştirilmiştir: Kıbrıs gazetesi, Volkan gazetesi ve Afrika gazetesi. İncelemenin sınırını Rauf Raif Denktaş, Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu yönetimlerinin son bir yıllık evresi oluşturmuştur. Bu tarihler sırasıyla 2004, 2009 ve 2011 yıllarını oluşturmaktadır. Siyasi liderlerin son görev sürelerinde her yıl kutlanmakta olan 15 Kasım kutlamalarına yönelik etkinliklerinin yazılı basında nasıl yansıdığı ve yansımanın farklılık sösterip göstermediği analiz edilmiştir. Ayrıca farklı görüşlerde olan fakat aynı dönemlerde günlük yazılar yayınlayan gazetelerin yaklaşımları ve toplum üzerinde yönlendirici etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma, sözkonusu üç gazetede yoğunlaşmış ve bunlar üzerinden sonuca ulaşılmıştır. Kamuoyu kuramı ve eleştirel söylem analizi çerçevesinde Kıbrıs Türk basınındaki diğer gazeteler de ele alındığı durumda benzer sonuçlara ulaşılabileceğini düşünmekteyiz

FORMANTS PORTRAYED IN THE TURKISH CYPRIOT PRESS NOVEMBER 15 CEREMONIES (REPUPLIC DAY)

The reviews of this issue has done on Northern Cyprus (Turkish) media. The ways of apperaing the 15th of Novermber of Republic Day in newspapers is the subject of analyse. The aim is to identify the ways of public opinion. In this way the questioning between media and political parties has already done. They tried to show the effect and routing of media on society using the ways of Theory of public Opinion and Critical Discourse Analysis. The Cyprus problem was also shown on the issues of newspapers with the organising of the Republic Day ceremonies. During the questioning of public opinion has been also shown the attitude of the members of media that supported this organization of a ceremony and that only followed the process witevh their slogans. Review was on 3 local newspapers: Kıbırs, Afrika and Volkan. The review was limited on R.R Denktash’s, M.A Talat’s and D. Eroglu’s exact period in their last years. 2004, 2009 and 2011 are the years included in this chronological order. The celebrations of 15th of November every year during the periods of the last duties of political leaders has been analysed the effectiveness of these celebrations in newspapers. Finally, the connection has shown between the news of political approch and ceremonies. Review has been focused on three local newspapers and has had the best results. We believe that the other newspapers of Turkish Cypriot press will use the ways of Theory of public Opinion and Critical Discourse Analysis and will be able to achieve same the results.

___

ÇİL, Serdar (2007). Televizyon Haberlerinde Etik: Karşılaştırmalı Haber İçerik Analizleri.

Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 11; http://www.belgeler.com/blg/1b7e/televizyon-haberlerinde-etikkarsilastirmali-habericerik-analizleri-ethic-in-television-news-relative-news-content-analysis

GEZGİN, Suat (2006). Medya ve Demokrasi. 20. Alman-Türk Gazeteciler Semineri Sunumları; s. 172; http://www.konrad.org.tr/Medya%20Mercek/19gezgin.pdf

GİRGİN, Atilla (2003). Yazılı Basında Haber ve Habercilik Etik’i. İnkılap Kitabevi Yayın Sanayi ve Tic. A.Ş. s. 51.

HANÇER, Eda (2006). Kıbrıs Türk Basınında Sahiplik Yapısı ve Haber Üzerindeki Etkileri. Küresel İletişim Dergisi. S. 1. s. 2-3-4-12.

KARAHAN, Firdevs (2006). Biçembilim ve Eleştirel Söylem Çözümlemesi Bağlamında Dedikodu Sütunlarına Yönelik Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. S. 1. s. 89.

POLAT, Nejla (2011). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yazılı basında Kişisel İlanlar ve Ölüm İlanları. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi. S. 40. s. 91.

TERKAN, Banu (2005). Basın ve Siyaset İlişkisinin Gündem Belirleme Modeli Çerçevesinde Bir Analizi. Yayınlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 561.

SAYGILI, Neriman (2006). İletişim ve Kitle İletişimi. Ankara: Çetin-Web Ofset Matbaacılık A.Ş. s. 54.

SİNE, Rengim, TORUK İbrahim (2012). Haber Söylem Üretimindeki İdeolojik Etki: Wikileaks Haberleri. Türkiyat Araştırmaları Dergisi. S.31. s. 351-378.

YÜKSEL, Erkan (2007). “Kamuoyu Olusturma” ve “Gündem Belirleme” Kavramları Nerede Kesismekte, Nerede Ayrılmaktadır?. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7 (1), s. 573; www.anadolu.edu.tr/arastirma/hakemli_dergiler/.../sos_bil_29.pdf

9 Mart 2012 tarihinde Lefkoşa’da Kıbrıs Volkan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Teoman Turan ile yapılan röportaj.

Afrika Gazetesi;(15-20 Kasım 2004).

Afrika Gazetesi; (15-20 Kasım 2009).

Afrika Gazetesi; (15-20 Kasım 2011).

Kıbrıs Gazetesi; (13-15 Kasım 2004).

Kıbrıs Gazetesi; (13-15 Kasım 2009).

Kıbrıs Gazetesi; (13-15 Kasım 2011).

Volkan Gazetesi; (13-20 Kasım 2004).

Volkan Gazetesi; (13-20 Kasım 2009).

Volkan Gazetesi; (13-20 Kasım 2011).

http://bianet.org.bianet/diger/121244-soylemin-gucu-ve-nefret-soylemleri http://www.bisav.org.tr/yayinlar.aspx?

module=makale&menuID=3_3&yayintipid=3&yayinid=39 &makaleid=733

http://www.formatd.net/metafor/yazi/11120a_elestirel.htm

http://www.konrad.org.tr/Medya%20Mercek/19gezgin.pdf