TÜRKÇEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN YAZMA KAYGILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı; Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Suriyeli öğrencilerin yazma kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Çalışmayakatılan öğrencilerin kişisel bilgilerini toplayabilmek içinaraştırmacı tarafından geliştirilen 9 maddelik “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemi olarak tarama yöntemi seçilmiş ve Şen ve Boylu (2017) tarafından geliştirilen ve güvenirlik analizi yapılmış 13 maddelik likert tipi “Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlere Yönelik Yazma Kaygısı Ölçeği” ile veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma yönteminde ise olgubilim modeli seçilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış venitel veriler elde edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmıuygun örnekleme yöntemine uygun olarakKilis 7 Aralık Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde C1 düzeyinde Türkçe öğrenen 123 Suriyeli öğrenciye(63 erkek, 60 kız)nitel kısmı ise örneklemden gönüllülükesasına dayalı olarak seçilen27öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 programı kullanılarak bağımsız örneklemler t-testi analizinden yararlanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmış ve ortaya çıkan veriler öğrenci görüşleriyle desteklenmiştir.Araştırma sonucunda Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Suriyeli öğrencilerin yazma kaygısı taşıdıkları ancak bu kaygı düzeyinin yüksek olmadığı ve öğrencilerin Türkçe yazma çalışmalarına karşı olumlu bir bakış açısı sergiledikleri ortaya çıkarılmıştır.Çalışmada ortaya çıkan sonuçların, yabancılara Türkçe öğretimi faaliyetlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

___

Açık, F. (2008).Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu.

Alan, Y. (2019). 4+1 planlı yazma ve değerlendirme modelinin Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma becerilerine ve bağdaşıklık araçlarını kullanma düzeylerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Bağcı, H. ve Başar, U. (2013). Yazma eğitimi.(ed. Mustafa Durmuş ve Alparslan Okur). Yabancılara Türkçe öğretimi el kitabı. Ankara: Grafiker Yayınları.

Büyükikiz, K. K. (2012). Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenen yabancılar için yazma becerisi öz yeterlilik ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(12), 69-80.

Büyüköztürk, Ş.; Çakmak, E. B.; Akgün, Ö. E.; Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Creswell, J. W. (2013). Qualitative ınquiry & research design: choosing among five approaches(3rd ed.). Thousand Oaks, CA: SAGE.

Demirel, Ö. ve Şahinel, M.(2006). Türkçe ve sınıf öğretmenleri için Türkçe öğretimi (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Er, O., Biçer, N. ve Bozkırlı, K. Ç. (2012). Yabancılara Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunların ilgili alanyazını ışığında değerlendirilmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 1(2), 51-69.

Erol, H. F. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazma becerisi. (ed. Faruk Yıldırım ve Burak Tüfekçioğlu). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kuramlar-yöntemler-beceriler-uygulamalar. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Göçer, A. (2016). Yazma eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Güneyli, A. (2016). Kıbrıslı Türk öğrencilerin yazma kaygısı düzeylerinin incelenmesi. Eğitim ve Bilim, 41(183), 163-180.

İşeri, K. ve Ünal, E. (2012). Türkçe öğretmen adaylarının yazma kaygı durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(2), 67-76.

Karakaya, İ. ve Ülper, H. (2011). Yazma kaygısı ölçeğinin geliştirilmesi ve yazma kaygısının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(2), 691-707.

Karakuş Tayşi, E. ve Taşkın, Y. (2018). Ortaokul öğrencileri için yazma kaygısı ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 7(2), 1172-1189.

Karatay, H. (2011). Süreç temelli yazma modelleri: planlı yazma ve değerlendirme(ed. Murat Özbay). Yazma eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Kılınç, A., Aytan, N. ve Ünlü, S. (2016). Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin yazma kaygılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. Turkısh Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic,11(3), 1511-1526.

Kirik, E. (2018). Yabancılara Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar üzerine tespitler ve teklifler: Sudan -Kur’an-ı Kerim ve İslamî BilimlerÜniversitesi örneği.(ed. Osman Köse, Esra Kirik). Bilimsel araştırmalarda yeni yaklaşımlar -1içinde. Ankara: Berikan Yayınevi

Maden, S.; Dinçel, Ö. ve Maden, A. (2015). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin yazma kaygıları. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 4(2),748-769.

Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber.(Çev.Editörü: Selahattin Turan). Ankara: Nobel Yayınları.

Özdemir, B. ve ÖzbaY, M. (2016). 6+1 analitik yazma ve değerlendirme modelinin Türkçe öğretmeni adaylarının yazma becerilerine etkisi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4(2), 261-276.

Polatcan, F. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kaygı üzerine yapılan araştırmaların incelenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 7(1), 205-216.

Reeves, L.L. (1997). Minimizing writing apprehension in the learner-centered classroom. English Journal, 86(6), 38-45.

Şen, Ü. ve Boylu, E.(2017).Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlere yönelik yazma kaygısı ölçeğinin geliştirilmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(2), 1122-1132.

Tekindal, S. (2009).Duyuşsal özelliklerin ölçülmesi için araç oluşturma. Ankara: PegemAkademi Yayıncılık.

Tiryaki, E. N. (2012). Üniversite öğrencilerinin yazma kaygısının çeşitli değişkenler açısından belirlenmesi. Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi,1(1), 14-21.

Ürün Karahan, B. (2017). Türkçe öğretmeni adaylarının yazma kaygıları ile yazma alışkanlıkları arasındaki ilişki. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi,6(5), 3065-3075

Yaman, H. (2010). Türköğrencilerinin yazma kaygısı: ölçek geliştirme ve çeşitli değişkenler açısından yordama çalışması. International Online Journal of Educational Sciences,2(1), 267–89.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri(10. Baskı) Ankara:Seçkin Yayınevi.

Yıldız, M. ve Ceyhan, S. (2016) İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazma kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Turkısh Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 11(2), 1301-1316.

Zorbaz, K. Z. (2011). Yazma kaygısı ve yazma kaygısının ölçülmesi. E-Journal of New World SciencesAcademy, 6(3), 2271-2280.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIFLARINDA BULUNAN SURİYELİ GÖÇMEN ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (HATAY İLİ ÖRNEĞİ)

Kamile ÖZER AYTEKİN, Işıl SÖNMEZ EKTEM

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAPILANDIRMACI BİR ORTAM DENEYİMİ: KESİRLERİ BİRİM KESİRLERİN TOPLAMI OLARAK YAZMA

Mustafa GÖK, Melisa ARIK

ÖZEL YETENEKLİLERE YÖNELİK “FELSEFEYE YOLCULUK” ETKİNLİĞİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

ŞENER ŞENTÜRK, İdil KEFELİ

MÜZİK EĞİTİMCİSİ ADAYLARININ MÜZİKAL BEĞENİ DURUMLARININ İNCELENMESİ: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ*

Rıza AKYÜREK

LİSE SİYASİ COĞRAFYA KONULARINDA ÖĞRENCİ BAŞARILARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Saim ÖZTOPAL, Necati TOMAL

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI, BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE VE BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANAN BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ(MARDİN İL ÖRNEĞİ)

Yusuf CEYLAN, Çetin TAN

ÖĞRETMENLİK UYGULAMA OKULU TUTUM ÖLÇEĞİ (DANIŞMAN VE ÖĞRENCİ): GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Muhammet Baki MİNAZ

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFİ KEŞİFLER, RÖNESANS VE REFORM KONULARINA İLİŞKİN BİLİŞSEL YAPILARININ İNCELENMESİ

Fitnat GÜRGİL

ERGENLERDE PROBLEM DAVRANIŞLAR VE AİLE İŞLEVLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Gökmen ARSLAN

ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETİM PROGRAMLARI DERSİNİN ÖĞRETİMİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ: EYLEM ARAŞTIRMASI

Hasan ALTUN