Japon Muhasebe Sisteminde Maliyet Sistemleri

Globalleşen Dünya’da ülkeler arası yakınlaşmalar, ortak tavırlar ve düşünceler, siyaset, ekonomi, teknik ve sosyal bilimlerde de etkisini göstermiştir. Dolayısı ile muhasebe bilimi her ülkede sınırları aşmış ve uluslararası kimlik kazanmıştır. Dünya’nın gelişmiş ekonomilerinden olan Japonya’da ise özellikle 2. Dünya savaşından sonra meydana gelen gelişme hızla kendini göstermiştir. Japonya geçen yirmi yıl boyunca tahmin edilemeyen büyüme, artan ihracat ve düşük işsizlik oranlarını başardığı görülmüştür. Uluslararası piyasalarda en önemli anahtar; rekabet üstünlüğü kazanmak, muhafaza etmek ve bu üstünlüğü gelecekte de korumaktır. Ayrıca İşletmelerin küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için faaliyetlerini verimli hale getirmeleri gerekir. Bunun yanında geleceği etkin bir şekilde planlayabilmeleri için ise kendilerine yol gösterecek ve alınacak kararlarda yardımcı olacak bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu bilgilerden hiç kuşkusuz en önemlisi maliyet bilgi sistemlerinin sağladığı bilgilerdir. Japonya İkinci Dünya Savaşı işgal sonrası ülke olarak sosyo ve ekonomik gelişimini hızla artırmış, muhasebe alanında yasal gelişimini 1950'li yılların başlarında başlayıp muhasebe ve Sermaye Piyasası alanındaki yasal ve teknik yapılanmalarını tamamlamışlardır. Vergi ve Ticaret Hukuku alanındaki mevzuatsal gelişimini ise daha önceki yıllarda başlamış, Ticaret Kanununu Alman Ticaret Hukukundan yararlanılarak 1899 yürürlüğe girmiştir. Japonya'da sanayinin hızla gelişmesi ile 1970'li yılların özellikle büyük otomotiv firmaları maliyetlerini daha iyi ölçmek ve kontrol etmek amacı ile maliyet sistemlerini kullanmaya devam etmektedir. Halihazırda mu maliyet sistemleri birçok gelişmiş ülke ekonomilerindeki işletmelerde kullanılmaktadır. Çalışmada, Japon muhasebe sistemi hakkında genel bilgi ile Japonya'daki uygulanması ile gelişimini tüm dünyada gösteren JIT (tam zamanında), Hedef Maliyetleme ve Kaizen Maliyetleme sistemleri ile ilgili kapsamlı bilgi verilecektir.

Cost Systems In Japanese Accounting System

In the Globalizing World, convergences between countries, common attitudes and thoughts have also shown their effects in politics, economics, technical and social sciences. Therefore, accounting science has crossed the borders in every country and gained an international identity. In Japan, which is one of the developed economies of the world, the development that took place especially after the 2nd World War has manifested itself rapidly. Japan has been seen to have achieved unpredictable growth, increased exports and low unemployment rates over the past twenty years. The most important key in international markets; to gain and maintain a competitive advantage and to maintain this advantage in the future. In addition, businesses need to make their activities efficient in order to be successful in a global competitive environment. In addition, they need information that will guide them and help them make decisions to plan the future effectively. Undoubtedly, the most important of these information is the information provided by cost information systems. After post-occupation country, Japan rapidly increased its socio-economic development, and started its legal development in the field of accounting in the early 1950s and completed its legal and technical structures in the field of accounting and capital markets. Its legislative development in the field of Tax and Commercial Law started in previous years, and the Commercial Code entered into force in 1899 by making use of the German Commercial Law. With the rapid development of the industry in Japan, especially the large automotive companies of the 1970s continue to use their cost systems in order to better measure and control their costs. Currently, cost systems are used in enterprises in the economies of many developed countries. In the study, general information about the Japanese accounting system and comprehensive information about JIT (just in time), Target Costing and Kaizen Costing systems, which show its development in Japan and its development, will be given.

___

  • Acar, N. (1995). Tam Zamanında Üretim, MPM Yayınları, Ankara.
  • Alagöz, A. (2006). Stratejik Maliyet ve Kar Planlama Aracı Olarak Hedef Maliyet Yöntemi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enst. Dergisi, 61-83
  • Aksoylu, S. ve Özkan A. (2002). Kaizen ve Faaliyete Dayalı Maliyetlemenin Birlikte Uygulanabirliği, Muhasebe Bilim Dünyası, 4(3), 49-64.
  • Altınbay, A. (2006). Etkin Bir Maliyet Yönetim Sistemi Olarak Hedef Maliyetleme Sistemi ve TMMT Uygulaması, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bil. Enst. Dergisi, Sayı: 16, 141-164
  • Altınbay, A. (2006) . Kaizen Maliyetleme Sistemi: Dinamik Bir MAliyet Yönetimi Sistemi, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi C.VIII ,S.1, 103-121
  • Bayazıtlı, E., Çelik, O., Üstündağ S. (2006). Türkiye muhasebe Standartlarına Genel Bakış. Yayın no:67, TESMER, Ankara, 3–50.
  • Cooper, R., Kaplan R. (1998). Cost & Effect, Harvard Business School Press, Boston
  • Choı, F.S.C., Frost, C.A. ve Meek, G.G (1999). International Accounting, 3rd edition, USA: Prentice Hall International, Inc.
  • Coşkun, A. (2003). Stratejik Maliyet Yönetimi Aracı Olarak Hedef Maliyetleme, Akademik Araştırmalar Dergisi, Ocak, 25-34
  • Ertürk, M. (1998). İşletme Biliminin Temel İlkeleri, 3. Bası, Beta Basım, İstanbul.
  • Gordon, B., (1999). Critical Evaluation of Japanese Accounting Changes Since 1997’’, Wesleyan Üniversitesi.
  • Evans, T.G., Martın,E.T.ve Holzmann, O., (1994), International Acconting & Reporting, 2nd edition, USA: College Division South-Western Publishing Co.
  • Kaplan, R., Atkınson, A., (1998). Advanced Management Accounting; New Jersey: Prentice Hall.
  • Kyojıro,S., (1999) . Japanase Acounting – A Historical Approach, 2nd edition, Oxford University Press.
  • Özkan, A., Esmeray, M. (2002). Bir Maliyet Kontrol Sistemi Olarak JIT Üretim Sistemi ve Muhasebe Uygulamaları, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 3(1), 129-146.
  • Radebaugh, L.H., Gray, S., (1993). International Accounting and Multinational Enterprises, 3rd edition, USA: John Wiley & Sons, Inc.
  • Shayam, S., Hıdetoshı, Y. (1999). The Japanase Style of Business Accounting, 1st edition, Quorum Books.
  • Tadashı, Y. (2005). Getting The Most Out Of Public Sector Desantralisation in Japan, OECD Economics Department Working Paper: No:416, ECO/WKP.
  • Türk, Z. (1999). Geleceğin Maliyetlerinin Kontrolünde Yeni Bir Yaklaşım, Hedef ve Kaizen Maliyetleme, Dokuz Eylül Üniversitesi, İ İ.B.F.Dergisi, 14(1), 199-214.
  • Tütek, H., Öncü, S. (1991). “JIT (Just In Time) Felsefesinin İşletme Fonksiyonları ve Verimlilik Üzerindeki Etkileri”, Verimlilik Dergisi, 1991/4.
  • Yoshikawa, K., Ginko, B.S. (1992) oshikawa Japanase Bookkepping Methods, 2 vols, Tokyo.
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ