FİNANSAL VE MALİ TABLO OKURYAZARLIĞI: TUNCELİ’DE TİCARETLE UĞRAŞAN VERGİ MÜKELLEFLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Günümüz koşullarında birçok gerçek ve tüzel kişiler finans alanında çok fazla faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetler çoğu zaman kredi çekerek, varlık alarak, yatırım yaparak karşımıza çıkmaktadır. Finans alanında bu kadar faaliyet olmasına rağmen bu gerçek ve tüzel kişiler yapmış olduğu faaliyet hakkında çok fazla bilgi sahibi olamamaktadır. Bunun sebebi ise finans ve mali tabloların uzman olan kişiler tarafından anlaşılabilir olmasıdır. Bunun yanında özellikle mali tabloların teknik ve uygulama yönünün olması anlaşılmayı biraz daha zorlaştırmaktadır. Ancak finansal ve mali tablo okuryazarlığı günümüzdse finans sektörünün çok gelişmesi ve bu alanda faaliyetlerin artması sebebiyle önem kazanmıştır. Bu noktada birçok araştırma yapılmış ve çalışma yayınlanmıştır. Bilime bu anlamda katkı sunmak amacıyla Tunceli ilinde ticaretle uğraşan vergi mükelleflerinin finansal ve mali tablo okuryazarlık düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı ticaretle uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin finansal ve mali tablo okuryazarlık düzeyinin belirlenmesini sağlamaktadır. Çalışmamızda ticaretle uğraşan gerçek ve tüzel kişileri seçmemizdeki amaç bu kişilerin finans sektörü ile daha fazla çalışıyor olmasıdır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalımamızın birinci bölümünde finansal okuryazarlık ile ilgili genel bilgiler; ikinci bölümünde mali tablo okuryazarlığı ile ilgili genel bilgiler; üçüncü bölümünde finansal ve mali tablo okuryazarlık ilişkisi hakkında bilgi verilmiş ve son olarak dördüncü bölümünde Tunceli ilinde ticaretle uğraşan vergi mükelleflerine yönelik uygulamaya yer verilmiştir. Çalışma ile Tunceli ilinde ticaretle uğraşan vergi mükelleflerinin finansal davranışlarının yarattığı sonuçların işletme performansı ve sürekliliğine etkisinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak ikincil kaynak taraması yapılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında yer alan anketin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır.

FINANCIAL AND FINANCIAL STATEMENT LITERACY: AN IMPLEMENTATION FOR TAX PLAYERS DEALING IN TRADE IN TUNCELI

In today's conditions, many real and legal persons are active in the field of finance. These activities are often seen by attracting loans, taking assets and making investments. Real and Legal Persons Although they are so active in the field of Finance, they do not know much about their activities. The reason for this is that the financial and financial statements can be understood by experts. In addition, the technical and practical aspects of financial statements make it more difficult to understand. However, financial literacy and financial statement literacy has gained importance due to the very development of financial sector and increasing activities in this field. At this point, many researches and studies have been published. In order to contribute to science in this sense, the financial literacy and financial statements literacy levels of the taxpayers engaged in trade in Tunceli province were tried to be determined. The aim of our study is to determine the level of literacy of financial and financial statements of real and legal persons engaged in trade. The purpose of our study is to select real and legal persons engaged in trade and to work more with the financial sector. The study consists of four parts. In the first part of our study, general information about financial literacy; In the second part, general information about financial statements literacy; In the third section, information on the relationship between financial literacy and financial statements literacy is given and finally in the fourth section, the application for the taxpayers engaged in trade in the province of Tunceli is given. The aim of this study is to reveal the effects of the financial behaviors of taxpayers engaged in trade in Tunceli province on business performance and continuity. In the study, secondary source scanning was performed as data collection method. SPSS package program was used in the evaluation of the questionnaire in the application part of the study.

___

  • Alkaya, A Yağlı, İ. (2015) Finansal Okuryazarlık - Finansal bilgi, Davranış ve Tutum: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt: 8 Sayı: 40 Ekim, s:585-599.
  • Danışman, E. Sezer D. Gümüş, T.(2016) Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, Aralık, Cilt/26, Sayı:2, 1-37.
  • Dağdelen, T. (2017) Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi Ve Aydın İlindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Üzerine Bir Uygulama, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi), Aydın.
  • Hark R. (2018) Üniversite Çalışanlarının Finansal Davranış Analizi: Munzur Üniversitesi Örneği, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi) Elazığ.
  • Karacan, S. Günce N. (2018), Meslek Yüksekokullarında Mali Tablo Okuryazarlığın Öğrenci Perspektifinden Değerlendirilmesi Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 58, Ağustos, s:698-706.
  • Karataş, Ç. (2017) Finansal Okuryazarlığın Geliştirilmesinde Merkez Bankalarının Rolü Ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İçin Bir Değerlendirme, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İletişim Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (Uzmanlık Yeterlilik Tezi) Mayıs, Ankara.
  • Kılıç, Y. Seyrek, İbrahim H. (2015) Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, s:129-150.
  • Özen E., Kaya Z. (2015) Finansal Okuryazarlık Seviyesinin Ölçülmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, 19. Finans Sempozyumu, 21-24 Ekim, Çorum.
  • Özkale, A.Erdoğan, E. (2019) Türkiye’de PISA Finansal Okuryazarlık Sorularının Uygulanması: Ön lisans Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeylerinin Belirlenmesi Örneği, YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, ; 16(1),s:771-802.
  • URL 1 İstanbul Zaim Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi (İZÜSEM), Finansal Tablo Okuryazarlığı Eğitim Notları, https://www.izu.edu.tr/izusem/egitimlerimiz/finansal-tablookur-yazarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1, (03.12.2019)
  • URL 2 Kul, S. Korelasyon Analizi, http://www.p005.net/analiz/korelasyon-analizi, (05.05.2017)
  • URL 3 Tek Faktörlü Varyans Analizi (One-Way Anova) ve Bir SPSS Örneği http://www.istatistik.gen.tr/?p=29#more-29 (07.11.2019)
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ