An Overall Assessment on the Development of Democratic Culture in Turkey within the Framework of Political Culture

Culture can be defined as a collection of common values which occur over the centuries in a society.But political culture is a concept that integrates the values, traditions, political experiences, forms of perception of the state, tasks in the political arena. Political culture is also a consequence of our emotions, thoughts and attitudes about the political system and political life in society we live in, as well as differs in each society.Similarly, the application of democracy today differs in each country. In some countries democracy can exist with all its institutions, while in others it shows no existence.The traditions and political systems of these countries play a major role as democracy differs in each country. It is possible to know what kind of attitude a society will take in response to any political and social event by recognizing the priorities. The priorities are determined by the culture which is derived from traditions, experiences, habits and transmitted from generation to generation.In this study, firstly the concept of political culture will be explained. Next the relationship between political culture and democracy will be discussed and the democratic process in Turkey will be evaluated in the context of political culture.

Siyasal Kültür Çerçevesinde Türkiye’de Demokrasi Kültürünün Gelişimi Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Kültür, bir toplumda yüzyıllar boyunca biriken ortak değerler bütünüdür. Bu birikimle, bir toplumu oluşturan bireylerin gelenek, görenek ve alışkanlıklarıyla herhangi bir toplumsal olaydan etkilenmeleri ve geliştirmiş oldukları ortak duygu kastedilmektedir. Siyasal kültür ise, siyasal alanda toplumların kabullendiği değerleri, gelenekleri, siyasal tecrübeleri, devleti algılama biçimleri, siyasal alanda biçilen görevleri bütünleştiren bir kavramdır. Siyasi kültür kavramı, içinde yaşadığımız toplumda siyasal sisteme ve siyasal hayata ilişkin duygu, düşünce ve tutumlarımızın ortayaçıkardığı bir sonuç olmakla birlikte,toplumdan topluma farklılıklar da gösterebilmektedir. Benzer şekilde, halkın yönetimi olarak kavramsallaştırılandemokrasinin uygulanışı da ülkeden ülkeye farklılık arz etmektedir. Bazı ülkelerde demokrasi bütün kurumlarıyla var olabilirken, bazılarında ise hiçbir varlık gösterememektedir. Demokrasinin bu şekilde ülkeden ülkeye farklılık göstermesinde o ülkelerin gelenekleri, siyasal sistemleri ve siyasal kurumları büyük rol oynamaktadır. Bir toplumun herhangi bir siyasi ve toplumsal olay karşısında nasıl bir tavır alacağını ve nasıl tepki vereceğini bilmek o toplumun önceliklerini tanımakla mümkündür. Toplumun öncelikleri ise geleneklerden, tecrübelerden, alışkanlıklardan oluşarak nesillerden nesillere aktarılan kültürle belirlenmektedir. Bir ülkenin sahip olduğu devlet yapısı, siyasal kurumlar ve toplumsal düzey demokrasinin gelişmesinde ve içselleştirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Türkiye’nin demokratikleşme çabaları ve demokrasinin gelişim sürecine siyasal kültürün doğrudan etki ettiği söylenebilir. Bu çalışmada, siyasal kültür kavramı açıklanacak ve demokrasinin gelişimi üzerinde siyasal kültürün etkileri ortaya konularak, Türkiye’deki demokrasi süreci siyasal kültür bağlamında değerlendirilecektir.

___

Almond, G. (1956). Comparative Political Systems.The Journal of Politics,18(3), 391-409.Retrieved July 3, 2020, www.jstor.org/stable/2127255

Almond, G. A. & Verba, S. (1963).The civic culture: Political attitudes and democracy in five nations. Princeton University Press.

Arslanel, M., N. (2017). Türkiye’de Demokrasi Sürecinde Sivil Toplumun Gelişimi, Çizgi Kitabevi.

Beetham, D. & Boyle K. (2005). Demokrasinin Temelleri, (Çev.Aslıhan Zeynep Kopuzlu), Adres Yayınları.

Berger, A. (2014). Kültür Eleştirisi, (Çev. Özgür Emir),Pinhan Yayıncılık, Türkiye’de Toplum ve Siyaset, Makaleler 1,İletişim Yayınları.

Bilge, M. (2011).Türkiye’de Demokrasi Kültürü: Siyaset ve Toplum, TSA, 15 (3), ss.52-60.

BTI Transformation Index (2020), https://www.bti-project.org/en/reports/global-report-d.html, (Erişim Tarihi: 30.06.2020)

Coşkun, M. K. (2007). Demokrasi Teorileri ve Toplumsal Hareketler, Dipnot Yayınları.

Çaha, Ö. (2007).Aşkın Devletten Sivil Topluma, Plato Film Yayınları.

Çam, E. (1995). Siyaset Bilimine Giriş, Der Yayınları.

Çelik, F. ve Yahşi, F. (2016). Modern Demokratik Toplum Tasavvurunun Oluşmasında, “Siyasal Kültür” ve “Demokrasi Kültürü” Olgularının Yeri, International Journal of Academic Value Studies, 2 (4), ss.46-58.

Çetin, H. (2003). İnsan ve Siyaset Siyasetin Psikolojik Temelleri, Siyasal Kitabevi.

Durdu, Z. (2013). Türkiye’de Siyasal Kültürü Anlamak, Kadim Yayınları

Duverger, M. (2011). Siyaset Sosyolojisi,(Çev. Şirin Tekeli), Varlık Yayınları.

Emiroğlu, A. (2006). Toplumbilimsel Siyasa Siyasal Sosyolojiye Giriş, Ekin Kitabevi.

Fitcher, J. (2004). Sosyoloji Nedir, (Çev. Nilgün Çelebi), Anı Yayıncılık.

Giddens, A. (2005). Sosyoloji,(Çev. Cemal Güzel), Ayraç Yayınları.Göle, N. (2016). 80 Sonrası Politik Kültür, Türk Siyasal Hayatı(Ed. Ersin Kalaycıoğlu, Ali Yaşar Sarıbay), Sentez Yayıncılık.

Gözler, K. (2012). Anayasa Hukukunun Genel Esasları, Ekin Basım Yayın Dağıtım.

Heper, M. (2011). Türkiye’nin Siyasal Hayatı, Doğan Kitap.

Huntington, S. P. ve Dominguez J. (1985). Siyasal Gelişme, (Çev. Ergun Özbudun), S Yayınları.

Kalaycıoğlu, E. (2016). 1960 SonrasıTürk Politik Hayatına Bir Bakış,Türk Siyasal Hayatı (Ed. Ersin Kalaycıoğlu ve Ali Yaşar Sarıbay), Sentez Yayınları.

Karpat, K. (1996). Türk Demokrasi Tarihi, Afa Yayınları.

Kışlalı, A. T., (1994). Siyaset Bilimi, İmge Kitabevi.

Kurt, H. (2014). Politik Kültür ve İletişim, Siyaset Bilimi (Ed. Halis Çetin), Orion Kitabevi.

Lijphart, A. (2014). Demokrasi Modelleri, (Çev. Güneş Ayas ve Utku Umut Bulsun), İthaki Yayınları.

Mardin, Ş. (2009). Türkiye’de Toplum ve Siyaset, Makaleler 1,İletişim Yayınlar

Özbudun, E. (1990). Türkiye’de Siyasal Kültür ve Demokrasi, Türkiye’de Demokrasi ve Demokrasi Kültürünün Gelişmesi (Haz. Hüsnü Erkan), TDV Yayınları.

Özer, İ. (1996). Siyasal Kültür, Demokrasi ve Demokratik Değerler, Hacettepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 15 (1), ss.71-98.

Özlem, D. (2012). Kültür Bilimleri ve Kültür Felsefesi, Notos Kitap Yayınevi.

Öztekin, A. Y. (2007). Siyaset Bilimine Giriş, Siyasal Kitabevi.

Sarıbay, A. Y. (1998). Siyasal Sosyoloji, Der Yayınları.

Sarıbay, A.Y. (2008). Global Bir Bakışla Politik Sosyoloji, Everest Yayınları.

Sokullu, E.Ş. (2015). Siyasal Kültür, Karşılaştırmalı Siyaset (Ed. Sabri Sayarı ve Hasret Dikici Bilgin), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Tekeli, İ. (2011). Türkiye İçin Siyaset ve Demokrasi Yazıları, Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Tischler, H. L. (1993). Introduction To Sociology, The Harcourt Press.

Turan, İ. (1997). Türkiye’de Siyasal Kültürün Oluşumu,Türkiye’de Siyaset: Süreklilik ve Değişim (Ed. Ersin Kalaycıoğlu ve Ali Yaşar Sarıbay), Der Yayınları.

Ural, Ş. (1999). Demokrasi Kavramı, Toplumsal Değerler ve Birey, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40 (1), ss.451-459.

World Values Survey (2010-2014), http://www.worldvaluessurvey.org/WVSOnline.jsp, (Erişim Tarihi: 25.06.2020).
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ