Kadın ve Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi

Çalışmanın amacı Yüksek Öğretim Kurulu internet sayfasında yer alan Ulusal Tez Merkezi üzerinden geçmişten günümüze kadın ve turizm konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik analiz yöntemi ile değerlendirmektir. Ayrıca kadın ve turizm konusunda alanyazının genel özelliklerini belirlemek ve eksiklikleri ortaya koymak da araştırmanın diğer amaçları arasındadır. Araştırmada belirlenen amaçlar doğrultusunda 1996-2017 yılları arasında yazılan 14 tez çalışmasının bazı özellikler açısından bibliyometrik olarak analizi amaçlanmıştır. Çalışmada tezler, yayınlandığı yıl, tür, üniversite, enstitü, ana bilim dalı ve konu açısından incelenmiştir. Çalışmada istatistiksel analizlerden faydalanılmış ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonunda, kadın ve turizm konulu lisansüstü tezlerin sayıca az olması alanda bir boşluk olduğunu göstermiştir. Ayrıca yıllara göre kadın ve turizm konulu tezlerin genel anlamda artış gösterdiği, daha çok Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’nda hazırlandığı, konu açısından ise, daha çok turizm sektöründe kadınların karşılaştığı sorunlar, cam tavan sendromu ve sektördeki kadın istihdamı ve girişimciliği ağırlık kazandığı çalışmanın diğer sonuçları arasındadır.

A Bibliometric Analysis of Graduate Theses on Women and Tourism

The aim of this study is to evaluate bibliometric analysis of postgraduate theses on women and tourism from past to present through the National Thesis Centre on the website of Higher Education Council. In addition, determining the general characteristics of literature and revealing deficiencies in the field of women and tourism are among the other objectives of the research. The bibliometric analysis of 14 these studies written between 1996 and 2017 in line with the aims determined in the study was aimed. In this study, theses were examined in terms of the year of publication, genre, university, institute, department and subject. Statistical content analysis method was used in the study. At the end of the research, the small number of postgraduate theses on women and tourism showed a gap in the field. In addition, it has been determined that the theses about women and tourism have increased in general terms and are mostly prepared in the Department of Tourism Management of the Institute of Social Sciences. On the other hand, the problems faced by women in the tourism sector, glass ceiling syndrome, women's employment and entrepreneurship in the sector are among the other results of the study.

___

  • Akdağ, P. (2012). Turizm sektöründe cam tavan sendromu: Adana ve Hatay illerindeki 4-5 yıldızlı konaklama işletmeleri ve IATA üyesi seyahat acentaları üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Seyahat İşletmeciliği Anabilim Dalı, Hatay.
  • Akoğlan, M. (1996). Konaklama sektöründe kadın yöneticilerin yönetsel davranışları ile etkinlik algılamaları ilişkisi üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Altındal, Y. (2016). Türkiye'de turizm sektöründe kadın girişimciliğinin gelişiminin incelenmesi: Batı Akdeniz Bölgesi-Güney Ege Bölgesi karşılaştırması. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Isparta.
  • Cesur, M. (2014). Tek başına seyahat eden kadın turistlerin seyahat kısıtlayıcıları. Yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Çakır, P.G., Barakazı, M. ve Barakazı, E. (2017). Turizm Sektöründe Çalışan Kadınların Karşılaştığı Sorunları Değerlendirmeye Yönelik Bir Araştırma. The Journal of Academic Social Science Studies, 61, 461-474.
  • Demir, M. (2011). İş yaşamında ayrımcılık: Turizm sektörü örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1), 761-783.
  • Demirel, Z. H. (2017). Otel işletmelerinde kadın yöneticilerin kariyer engellerinin kariyer stratejileri ve örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi. Doktora Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Nevşehir.
  • Güleç, M. (2015). Kadın Çalışanlarda Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Vatandaşlığa Etkileri Kuşadası 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama. Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Aydın.
  • Günden, Y. (2011). Konaklama işletmelerinde çalışan kadın yöneticilerin karşılaştıkları cam tavan engelleri ve Muğla örneği. Yüksek lisans tezi, Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Muğla.
  • Güzel, B. (2009). Kadın çalışanların kariyer engellerinin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama. Doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı, İzmir.
  • Haşit, G. ve Yaşar, O. (2015). Çalışan kadınlarda örgütsel stres kaynakları: Bir kamu kurumu örneği. Sakarya İktisat Dergisi, 4(4), 1-30. International Labour Organization Statistics (Online) https://data.worldbank.org/indicator/SL.SRV.EMPL.FE.ZS (Erişim tarihi: 01.11.2019)
  • Katırcıoğlu, E. (2017). Estetik emek ve tükenmişlik arasındaki ilişkiler: Beş yıldızlı otellerdeki kadın çalışanlar üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Isparta.
  • Kaya, Ş. (2017). Turizmde Kadın Emeği. Karatahta İş Yazıları Dergisi, 9, 1-22.
  • Kozan, G. Y. (2016). Kadın turizm akademisyenlerinin işyeri arkadaşlıklarının örgüt iklimi ekseninde analizi. Yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Köse, Z. (2014). Turizmde kadın istihdamı ve kadın girişimciliği Beypazarı örneği. Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antropoloji Anabilim Dalı, Ankara
  • Sezen, B. (2008). Örgütlerde kadın çalışanların karşılaştıkları cam tavan engeli: Orta ve büyük ölçekli otel işletmelerinde bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı, Çanakkale.
  • Tükeltürk A, Ş. ve Perçin Ş., P. (2008). Turizm Sektöründe Kadın Çalışanların Karşılaştıkları Kariyer Engelleri ve Cam Tavan Sendromu: Cam Tavanı Kırmaya Yönelik Stratejiler. Yönetim Bilimleri Dergisi, 6 (2), 113-128.
  • Tümen, B. C. (2009). Turizm sektöründe kadın istihdamının özellikleri ve karşılaşılan sorunlar. Yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Mersin.
  • Uğuz Ç, S. ve Topbaş, F. (2016). Turizmde Kadın İstihdamı ve Ücret Ayrımcılığı: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(1), 62-78.
  • Üçyıldız, U. H. (2017). Kadın çalışanların cam tavan sendromu algılamaları: Ege Bölgesinde faaliyet gösteren seyahat acentalarında bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Mersin.
  • Yaman, A. (1997). 4-5 yıldızlı otellerde çalışan alt ve orta düzey yönetici kadınların mesleki sorunları ve bir uygulama. Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.