Türkiye’de Biyolojik Çeşitliliği Tehdit Eden Biyo-Kaçakçılık

Türkiye; coğrafik, topoğrafik ve ekolojik farklılığının sonucu olarak oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Türkiye biyolojik zenginliği nedeni ile bir biyolojik çekim merkezi ve zengin bir biyolojik materyal deposu olma özelliği arz etmektedir. Biyolojik çeşitliliğin yetkili kurumların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkarılması, biyo-kaçakçılık olarak adlandırılmaktadır. Maalesef, alınan bütün tedbirlere rağmen, birçok sektör tarafından kullanım alanı olan biyolojik çeşitliliğimiz, biyolojik kaçakçılığa maruz kalmış ve kalmaya devam etmektedirler. Biyolojik çeşitliliğimizi gelecek nesillere, güvenli bir biçimde teslim etme konusunda içimizin rahat ve gönlümüzün ferah olması gerekir. Bu amaçla; i) toplumsal duyarlılığın oluşturulması, ii) uzman personellerin yetiştirilmesi, iii) yasal düzenlemelerin en üst düzeyde yapılması, iv) ulusal ve uluslararası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması ve canlı tutulması, v) biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanılmasına hizmet etme potansiyeli olan çalışmalara yeteri kadar destek verilmelidir. Bu makalenin amacı Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin önemini ortaya koymak, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olan biyo-kaçakçılığa Türkiye odaklı dikkat çekerek, Türkiye’de biyo-kaçakçılığın önlenmesine katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla bu makalede biyokaçakçılık konusu Türkiye ölçeğinde değerlendirmiş, son yıllarda Türkiye’de kayıtlara geçen biyokaçakçılık olaylarını güncel örnekleri ile sunulmuş ve biyo-kaçakçılığı daha etkin bir biçimde önlemek için alınması gereken önlemler değerlendirilmiştir.

Threats to Biodiversity Bio-Trafficking in Turkey

Turkey; as a result of its geographical, topographic and ecological differences, Turkey has a very rich biological diversity. Turkey is a biological attraction and a rich reservoir of biological material due to the biological richness of the property poses. The collection and removal of biological diversity without the permission of competent authorities is called bio-smuggling. Unfortunately, despite all the measures taken, our biodiversity, which has been used by many sectors, has been and continues to be bio-smuggled. We need to have peace of mind and freshness in delivering our biological diversity to future generations safely. For this purpose; i) social awareness, ii) training of expert staff, iii) legal arrangements at the highest level, iv) ensuring national and international coordination and cooperation and keeping alive, v) sufficient support to studies that have the potential to serve the protection and sustainable use of biodiversity It should be given. The purpose of this article is to demonstrate the importance of Turkey’s biodiversity, bio-smuggling causing the decline of biodiversity by drawing attention focusing on Turkey, and to contribute to the prevention of bio-smuggling in Turkey. Therefore, in this article; bio-smuggling issue has assessed the scale of Turkey, the bio-smuggling in Turkey in recent years has been presented with the current sample and bio-trafficking is considered measures to be taken to prevent more effectively.

___

  • Anonim 2017. Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı 2007. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı.
  • Anonim 2019. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğayı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bülteni. (http://www.milliparklar.gov.tr/resmiistatistikleryeni)
  • Gaston KJ., Spicer JI. 2004. Biodiversity: An Introduction. (Second Edition). Oxford: Blackwell Publishing.
  • Keçeli T, Yaprak E, Allı H, Danışman T, Yorulmaz T, Kılınçarslan H, Demircan A, Kocuklu B, Erdoğan S. 2013. Biyokaçakçılıkla Mücadele Rehberi, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Kurt O. 2015. Bitki Islahı Ders Kitabı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 43, Samsun.
  • Mayer J. 1996. Biodiversitäts for Schung als Zukunfts Disziplin. Berlin. Institute Didaktik Biologie, 5: 19–41.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nohut (Cicer arietinum L.) Tarımında Gül Posası, Ahır Gübresi ve Bakteri Aşılamanın Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkileri

Ruziye KARAMAN, Muharrem KAYA, Bünyamin ALDEMİR

Tane Rengi ve Tane Ağırlığının Keten (Linum usitatissimum L.) Tohumunun Çimlenme Gücü Üzerine Etkileri

Orhan KURT, Muhammet Safa HACIKAMİLOĞLU, Naziha EL BEY

Kekiğin Hayvan Sağlığı ve Beslenmesi Açısından Önemi

Emre BIÇAKÇI, Müge GÜVENÇ, Cahit BALABANLI

Sivas İlinde Doğal Olarak Yetişen ve Yenilebilir Bir Bitki Olan Evelik (Rumex crispus) Bitkisinin Biyoaktivitesi ve Terapotik Nitelikleri

Ahmet DEMİRBAŞ, Hasan DURUKAN, Sevgi DURNA DAŞTAN, Erol DÖNMEZ

Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin Depolama Davranışları ile Depoda Kalite Değişimlerinin Belirlenmesi

Arif ŞANLI, Fatma Zehra OK, Sena ÖZCAN

Adaçayı ve Dağ Çayında Tuz Stresi Üzerine Selenyum Uygulamalarının Etkileri

Gülsüm YALDIZ, Abdurrahman BAŞOL, Halit AŞKIN, Mahmut ÇAMLICA, Ferit ÖZEN

Isparta Ekolojik Koşullarında Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim ve Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi

Mevlüt TÜRK, Mehmet ALAGÖZ

Türkiye’de Muz Artıklarına Ait Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi

Hasan PINAR, Bahadır DEMİREL

Domates (Solanum lycopersicum L.) Bitkisinin Büyüme Derece-Gün Değerlerinin Modellenmesi: Çukurova Yöresi Örneği

Hakan AKTAŞ, Atılgan ATILGAN, Ali YÜCEL

Trakya-Marmara Bölgesinde Yulaf ( Avena sativa L.) Genotiplerinin Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi

Turgay ŞANAL, Turhan KAHRAMAN, Asiye SEİS SUBAŞI, Özge YILDIZ, Ceylan BÜYÜKKİLECİ