Tarımsal Pazarlamada Alternatif Pazarlama Ağı Olan Elektronik Ticaretin(E-Ticaret) SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi

Dünya ticaretinde meydana gelen zorunlu rekabet, firmaları farklı pazarlama sistemlerine yöneltmiştir. Türkiye tarımında üretim sorunundan ziyade pazarlama sorunu olduğu görülmektedir. Bu yönde pazarlama alternatifleri aranmaktadır. E-ticaret tarımsal pazarlamada olanakları fazla olan bir sistemdir. Türkiye’de bu sistemin uygulanabilirliğinin artırılması tarımda pazarlama ile ilgili birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. E-ticaretin tarımsal pazarlamada aktif olarak kullanılmasıyla tarıma dayalı ve bağlı sanayi kuruluşları ve üreticileri için ürünlerinin pazarlamasında kolaylık sağlanacak ve ülkenin her yeri potansiyel pazar konumunda olacaktır. Bu çalışmada eticaretin tarım sektörüne sunduğu olanaklar, fırsatlar, tehditler, eksiklikler ve tarım sektörüne katkısı ele alınmıştır. Zaman ve mekan sınırlaması olmadan internet ve bilgisayar aracılığıyla e-ticaretin ulusal ve uluslararası arz talep dengesinin kurulması, aktif ve canlı pazarlamanın sağlanmasında önemli rolleri üstleneceği görülmüştür. Tarımsal pazarlama sorunlarının azaltılması noktasında da önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Evaluation of Electronic Commerce (E-Commerce) with SWOT Analysis as an Alternative Network Marketing at Agricultural Marketing

Compulsory competition occurring in the world trade has led the enterprises to different marketing system. Marketing problems seems to be a problem in Turkey rather than agricultural production problems. In this aspect, marketing alternatives are sought. E-commerce is a system with more opportunities in agricultural marketing. Increasing the applicability of this system in Turkey will eliminate many problems associated with marketing in agriculture. With an active use of E-commerce in agricultural marketing, it provides convenience at marketing products of agro-related industries agencies and producers and all country will have a potential market position. In this study, possibilities offered by e-commerce to the agricultural sector, opportunities, threats, deficiencies and contributions to agricultural sector have been addressed. Without the limitations of place and time via the internet and computers, establishing national and international supply and demand balance of e-commerce seems to play important roles in maintaining an active and alive marketing. Furthermore, it is an important tool in reducing agricultural marketing problems.

___

  • Albayrak M. 2008. Gıda pazarlamasında e-ticaretin uygulanma şekilleri ve olası gelişmeleri. VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Bursa, 25- 27 Haziran, s.248-260.
  • Aksoy R. 2006. Bir pazarlama değeri olarak güven ve tüketicilerin elektronik pazarlara yönelik tutumları. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 4, s.79-90.
  • Anonim. 2014. Türkiye’de E-Ticaret, Pazar Tanımlama ve 2013 Pazar Büyüklüğü Ölçümleme Çalışması, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği, http://www.tubisad.org.tr/Tr/Library/ Reports/T%C3%9CB%C4%B0SAD%20E-Ticaret%202013 %20Pazar%20B%C3%BCy%C3%BCkl%C3%BC%C4%9F %C3%BC%20Raporu.rar (Erişim: 25.09.2014).
  • Anonim 2014a. EBRD Mikro& Kobi Finansman Programı. Frankfurt School of Finance & Management. http://www.msmeturkey.com/fileadmin/msme/upload/pdf/T arim_Sektor_Raporu_Ocak_-_Mart_2014.pdf (Erişim: 24.09.2014).
  • Bankalararası Kart Merkezi, 2014. İnternette yapılan kartlı ödeme işlemleri. http://www.bkm.com.tr/istatistik/xls_ sanal_pos_ile_yapilan_eticaret_islemleri.asp(Erişim: 24.09.2014).
  • Boyacıgil B. 2008. İnternette pazarlama açısından müzayede siteleri ve tüketicilerin müzayede siteleri hakkındaki tutumları. Basılmamış Yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Doğaner M. 2007. Elektronik ticaret Türkiye’de elektronik ticaretin gelişimi ve işletmeden tüketiciye elektronik ticaret üzerine bir araştırma. Basılmamış Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Konya.
  • Ene S. 2007. İnternet üzerinden alışverişte tüketici davranışlarını etkileyen faktörler: güdülenme üzerine bir uygulama, Basılmamış Doktora tezi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Kaya GH. 2002. Türk Tarım Sektöründe E-Ticaret Fırsatları ve Potansiyel Sorunlar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Pazarlama ve Dış Ticaret Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Kılıç EC. 2010. E-Pazarlama internet üzerinden pazarlama ve yöntemleri üzerine bir araştırma. Basılmamış Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Kızılaslan H, Gönültaş H. 2011. Bilişim Teknolojisinin Tarım Ürünlerinin Pazarlamasındaki Konum ve Önemi (EPazarlama). GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28: 1-11.
  • Kuşçu H. 2014. Elektronik Ticaret Dersi Notları, Trakya Üniversitesi, http://hilmi.trakya.edu.tr/ders_notlari/e_ticaret/ ETICARET. pdf (Erişim: 25.09.2014).
  • Marangoz M. 2011. Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret: E-Ticaret. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 6: 181- 201. MEB. 2007. Pazarlama ve Parekende E-Ticaret. Modülü Ders Notları, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara.
  • Sayılı M, Büyükköroğlu AM. 2012. E-Ticaret Yoluyla Gıda Maddeleri Satın Almaya Yönelik Tüketicilerin Tutumunu Etkileyen Faktörlerin Analizi. Tarım Bilimleri Dergisi, 18: 246-255.
  • TÜİK. 2014a. En son kullanım zamanına göre bireylerin bilgisayar ve internet kullanım oranları. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçları. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=41 (Erişim: 24.09.2014).
  • TÜİK. 2014b. Son üç ay içinde İnternet kullanan bireylerin interneti kişisel kullanma amaçları oranları. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçları. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=46 (Erişim: 24.09.2014).
  • Uygur E. 2010. E-Ticaret ve Türkiye’deki durumu. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı (Basılmamış), Ankara.
  • Yazıcı A. 2002. E-ticaretin ekonomik boyutu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18: 86-93.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri

HAKAN ADANACIOĞLU

Hatay İlinde Meyve Fidanı Üreten İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri

NURAN TAPKI, ÖMER FARUK EMEKSİZ, ERDAL DAĞISTAN

Tavuklarda Yumurta Şekil İndeksinin Kuluçka Özellikleri Üzerine Etkisi#

Erol AŞCI, İsmail DURMUŞ

Türkiye'de Arı Ürünlerinin Bazı İllerdeki Tüketim Alışkanlıklarının ve Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi

RAHŞAN İVGİN TUNCA, Atilla TASKİN, UFUK KARADAVUT

III. Nesil (F3) Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1814) Anaç Ağırlığı ve Kuluçka Verimi İlişkisi

Hakan BAKİ, Eyüp ÇAKMAK, BİROL BAKİ, Cemil ALTUNTAŞ

Tarımsal Pazarlamada Alternatif Pazarlama Ağı Olan Elektronik Ticaretin(E-Ticaret) SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi

NURAY KIZILASLAN, Tayfur ÜNAL

Yetiştirici Elinde Bulunan Esmer İneklerinin Çiğ Süt Somatik Hücre Sayısı Üzerine Bazı Çevresel Faktörlerin Etkilerinin Belirlenmesi#

AZİZ ŞAHİN, Muzaffer KAŞIKCI

Characterization of Sorghum and Millet with Special Reference to Fatty Acid and Volatile Profile.

Muhammad Farhan Jahangir CHUGHTAİ, Imran PASHA, Faqir Muhammad ANJUM, Muhammad Adnan NASİR

Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri

HAYRETTİN ÇAYIROĞLU

Aşağı Melet Irmağı (Ordu, Türkiye)'nda Su Kalitesinin Göstergesi Olan Epipelik Diyatomeler

BEYHAN TAŞ, Özlem YILMAZ, Işıl KURT