Mürdümük +Tahıl Karışımlarının Silaj Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi

Bu çalışma mürdümük “M” (Lathyrus sativus L.) tahıl ikili karışımlarının silaj verimi ve kalitesini belirlenmek amacıyla yürütülmüştür. Tahıl olarak yulaf “Y” (Avena sativa L.) ve arpa “A” (Hordeum vulgare L.) kullanılmıştır. Karışımlar %80:20, 60:40 ve 40:60 tohum oranlarıyla ekilmiş, kontrol olarak mürdümük ve tahılların yalın ekimleri de kullanılmıştır. Hasat yalın tahıllar ve karışımlarda tahıllar süt olum, yalın mürdümükte ise tam çiçeklenme döneminde yapılmıştır. Silaj örneklerinde; fiziksel gözlemler (renk, koku, strüktür) ile kuru madde, ham protein, ham kül, laktik asit, asetik asit, bütirik asit, potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn), kobalt (Co), bakır (Cu), selenyum (Se) ve sodyum (Na) içerikleri belirlenmiştir. Karışımların silaj verimi 703,6 (%100M) – 1939,0 (%80M+%20A) kg/da arasında değişmiştir. En yüksek laktik asit içeriği %4,078 ile yalın arpada belirlenmiş ancak, %40M+%60Y (%3,198) ve %40M+%60A (%2,937) karışımları da yalın arpa ile aynı grupta yer almıştır. Karışımların asetik asit ve bütirik asit değerleri ise %0,001– 0,187 ve %0,312–1,101 arasında değişim göstermiştir. Mineral içerik bakımından %100M ve %60M+%40Y silajları diğer karışımlardan daha yüksek değere sahip olmuştur. Sonuç olarak, yalın ekime oranla mürdümüğün tahıllarla ekilmesi verimi önemli ölçüde arttırmıştır. Arpa hem yalın olarak hem de karışımlarda yulaftan daha iyi performans göstermiştir. Bu itibarla mürdümüğün arpa ile 60:40 tohum oranında karışık ekilmesi silaj verimi ile kalitesi açısından daha uygun görülmüştür.

Determination of Silage Yield and Quality of Grasspea+ Cereal Intercrops

This study was performed with the aim of determine silage yield and quality traits of grasspea “G” (Lathyrus sativus L.) and cereal binary mixtures. As a cereal oat “O” (Avena sativa L.) and barley “B” (Hordeum vulgare L.) were used. Intercrops were sown 80:20, 60:40 and 40:60% seed rates, and also sole grasspea and cereals were control. Harvest was done at milk dough stage for sole cereals and intercrops while it was at full flowering stage for sole grass pea. In this study; physical observations (colour, structure, odour) with dry matter, crude protein, crude ash, lactic acid, acetic acid, butyric acid, potassium (K), phosphor (P), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), cobalt (Co), copper (Cu), selenium (Se) and sodium (Na) contents were determined. Forage yield of mixtures ranged between 703.6 (100G%) – 1939.0 (80M%+20B%) kg/da. The highest lactic acid was determined in sole barley with 4.078%and 40G+60O% and 40G%+60B% mixtures was same statistical group with sole barley (3.198% and 2.937% of respectively). Acetic and butyric acid were ranged between 0.001–0.187% and 0.312–1.101% of respectively. 100G% and 60G%+40B% treatments were more than value other mixtures in term of nutrients. As a result, grass pea + cereal intercropping increased silage yield compared sole cropping and, barley showed higher performance than oat in both sole and mixture cropping. Therefore, for the silage purpose, intercropping grass pea with barley at 60:40 seed ratio can be suitable when yield and quality are evaluated together.

___

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Adıyaman İlinde Üretimi Yapılan Bazı Sebzelerin Üretim Maliyetleri ve Kârlılıkları Üzerine Bir Araştırma

İSMAİL UKAV

The Impact of Feeding Factors on Holstein Dairy Farms Costs in Kosovo

Fatos KRASNİQİ, Muhamet KAMBERİ, Enkelejda Emiri SALLAKU, Ragip KASTRATİ, Myqerem TAFAJ

Field Investigation on Sub-clinical Mastitis in Cows in Different areas of Barisal district in Bangladesh

Mirza Mienur MEHER, Aliul HASAN, Marya AFRİN

Effects of 2,4-DP- P (2,4-Dichlorophenoxypropionic Acid-P) Plant Growth Regulator on Fruit Size and Yield of Star Ruby Grapefruit (Citrus paradisi Osb.)

BİLGE YILMAZ, BERKEN ÇİMEN, TURGUT YEŞİLOĞLU, Meral İNCESU, MÜGE UYSAL KAMİLOĞLU, MUHARREM YILMAZ

Isıtma İşleminin Çekişte Zeytinyağının Kalite, Oksidatif Stabilite ve Yağ Asidi Bileşimine Etkisi

ASLI YILDIRIM, Derya DENİZ ŞİRİNYILDIZ, Şeyma Nur AKKAYA, Ezgi GENÇ, ASLI YORULMAZ

Antifungal Activity of Some Lactic Acid Bacteria Against Several Soilborne Fungal Pathogens Isolated from Strawberry Plants

ELİF CANPOLAT, Müzeyyen Müge DOĞANER, SİBEL DERVİŞ, ÇİĞDEM ULUBAŞ SERÇE

Biological Activities of Stem, Leaves and Essential Oil of Cedrus deodara from District Poonch, Rawalakot Azad Kashmir, Pakistan

Tahir ZAMAN, Syed Mubashar SABİR, Sadaf Isfaq, Muhammad Sarfraz KHAN

Türkiye Peynir Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Avrupa Birliği Ülkeleriyle Karşılaştırılmalı Analizi

MUSTAFA TERİN, FAHRİ YAVUZ

Antioxidant Activities of Heracleum platytaenium extracts and Essential Oil

Tünay KARAN, NUSRET GENÇ

Isolation of Anti-Escherichia coli O157:H7 Bacteriophages and Determination of Their Host Ranges

ZELİHA YILDIRIM, TUBA SAKİN, Fatma ÇOBAN