Kırkağaçlı Remzi'nin Bektaşîliğe bağlanışına dair bir rüyası ve Bektaşîlikle ilgili şiirleri

Mecmuasına yazdığı bir nottan 6 Mayısta gördüğü bir rüya sonucunda, 16 Mayıs 1320'de (29 Mayıs 1904) yaklaşık 33-34 yaşlarında Bektaşîliğe bağlandığı anlaşılan Âşık Mustafa Remzî, bu yolda birçok şiir de söylemiştir. Metinlerini yayınladığımız bu şiirler, onun yaşadığı duyguları ve bunların hangi psikoloji altında yazıldığını göstermesi bakımından önemli olduğu kadar, şaire göre tarikatın özelliklerini ve onda aradıkları ile beklentilerinin neler olduğunu anlatması bakımından da önemlidir.

The dream that caused Kırkağaçlı Remzi to become a Bektashi and his poems about Bektashism

Thanks to a note taking place in his booklet, we can understand that after seeing a dream in May 6th, Aşık Mustafa Remzi adhered himself to Bektashi Sect in 16th of May in 1320 (29 May 1904 A.C.) while he was 33-34 years old. He, in this way, has written a number of poems reflecting his way of life and the place of religious sect in his spiritual world. The poems which we have transcribed and published here are very important in terms of his understanding öf the Sect and his expectatiang from it rules and characteristics as well as his psychology and his feelings before he wrote these poems.

___

DİLÇİN, Cem (1983): Türk Şiir Bilgisi, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.

ERDOĞAN, Kenan - Özkuyumcu, Nadir (2008): Kırkağaçlı Remzî, Mecmuası ve Mahallî Tarih ve Edebiyat Araştırmaları Açısından Önemi", Kırkağaç Sosyo-Ekonomik Tarih Sempozyumu Bildirileri, Manisa.

ERDOĞAN, Kenan (2007): Âşık Mustafa Remzî-i Kırkağacî'nin Çeşitli Manzumelerinde Ehl-i Beyt Sevgisi, Kerbelâ Hadisesi ve Bununla İlgili Yazdığı Şiirler", 2. Uluslararası Türk Kültür Evreninde Alevîlik ve Bektaşîlik Bilgi Şöleni Bildirileri, Ankara.

ERDOĞAN, Kenan (2007): Kırkağaçlı Âşık Mustafa Remzî'nin Yunan İşgali İle İlgili Yazdığı Dört Şiiri", Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 35, Erzurum.

ERDOĞAN. Kenan (2007): "Âşık Remzî'nin Adanalı Eşine Yazdığı Otobiyografik Destanı ve 19 Şiiri" (Bir Âşığın Adana Sergüzeşti ve Duygu Dünyasındaki Yankıları, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 17, Adana.

ERGUN, Saadettin Nüzhet: Bektaşî Kızılbaş Alevî Şairleri ve Nefesleri, C. 3, İstanbul.

HUYUGÜZEL, Ömer Faruk (2000): İzmir Fikir ve Sanat Adamları, Ankara.

KOCA, Turgut (1990): Bektaşî Alevî Şairleri ve Nefesleri, İstanbul.

OZAN, Hüseyin Avni (1934): İzmir Şairleri Antolojisi, İzmir.