HAZRET-İ HÜSEYİN'İN KIZLARIYLA ALAKALI MENKIBELER

Kerbelâ olayı, İslâm tarihinde yaşanmış en büyük acıdır. Yüzyıllarca etkisi süren bu olay üzerine pek çok şiir, mensur eser ve risâle kaleme alınmıştır. Arap edebiyatında, Fars ede- biyatında ve Türk edebiyatında bu konuyla ilgili olarak kaleme alınmış pek çok mersiye bu- lunmaktadır. Bunun yanı sıra doğrudan Hazret-i Hüseyin’in Kerbelâ’da şehit edilişini konu edinen pek çok müstakil eser de bulunmaktadır. Bu facianın yıl dönümlerinde özel törenler düzenlenmekte ve bu törenlerde bahsi geçen eserler okunmaktadır. Hazret-i Hüseyin’in şehit edilişinin anlatıldığı bütün bu eserlerde daha çok olayın nasıl gerçekleştiği ve Hazret-i Hü- seyin’in şehadetinden duyulan üzüntü dile getirilmiştir. Ancak bu eserlerde Kerbelâ olayın- dan sonra gerçekleşen hadiseler ve Hazret-i Hüseyin’in bu faciadan kurtulan akrabalarının ve kızlarının akıbetleriyle alakalı herhangi bir olaydan söz edilmez. Bu makalede Hazret-i Hüseyin’in şehit edilişinden sonra kızlarının ve akrabalarının başından geçen sürgün hadisesi konu edinilmiştir. Bu olayın geçtiği esas kaynak İmam Süyûtî’nin risâleleri olup makalede bu risalelerin Türkçe çevirilerinden oluşan bir metin söz konusudur.

MANQIBAES RELATED TO HADRAT HUSSEIN’S DAUGHTERS

Karbala incident is the biggest pain experienced in the history of Islam. For centuries, many poems, prose works have been written treatise on the impact of these events. In Arabic lite- rature, in Persian literature and Turkish literature many lamentations have been written on this subject. Also, there are many independent works that deal with the derivation killed in Karbala and Hadrat Hussein. Thess special ceremonies are held on the anniversary of the disaster and related works are read at the ceremony. In all of these works that express the martyrdom of Hadrat Hussein, there is more emphasis on how the events happened and the regret heard from Hazrat Hussein’s martyrdom. But the events that took place after the events in Karbala, Hazrat Hussein and the works associated with the fate of their relatives and his daughters’ survivors of this tragedy was not mentioned in any event. This article is concerned with the exile of his daughters and relatives after the martyr Hazrat Hussein. The main source is Imam Suyuti’s epistles and the related article is a text consisting of the Turkish translation of this treatise.

___

AÇA, M. vd. (2009). Başlangıçtan Günümüze Türk Edebiyatında Tür ve Şekil Bilgisi. İstanbul: Kriter Yay. GÜNEŞ, M. (2011). “Klasik Türk Edebiyatında Menakıpnameler ve Menâkıb-ı Akşemsed- din” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 16: 165-171. KARAHAN, A . (1979). “Süyûtî”. MEB İslam Ansiklopedisi, Cilt: 11: 258-263, İstanbul. ÖZ, M. (2002). “Kerbelâ”. DİA, C.:25: 271-275, Ankara. ÖZKAN, H. (2010). “Süyûtî”. DİA, C.: 38: 188-198, Ankara. PALA, İ. (1992). Divan Edebiyatı. İstanbul: Ağaç Yay. VEZİROĞLU, N. (2003a). Hazreti Ali’nin torunları İstanbul’da mı gömülü? Vatan Gazetesi – Ramazan Eki. s.5, 30 Ekim: VEZİROĞLU, N. (2003b). Gemiyi korsanlar mı esir aldı? Vatan Gazetesi - Ramazan Eki, s.5, 31 Ekim.