ORTA SINIF İNSANIN SESİ OLARAK BEHÇET NECATİGİL ŞİİRİ

Bu makalede Behçet Necatigil'in (1916-1979) şiirlerinde kendisinin de birüyesi olduğu "orta sınıf insan"ı nasıl yansıttığını anlamak amaçlanmaktadır.Necatigil'in şiiri "orta sınıf insan"ın ev, aile ve sosyal hayatı; hayalleri, umutlarıve zorunlulukları; idealleri ile gerçekleri arasındaki bocalamaları ve bütünbunların ortaya çıkardığı dramatik unsurlarla doludur. Şair, gündelik hayatıngerçekliğini ve bu gerçekliğin kültürel alanına ait dili, şiiri vasıtasıyla dönüştürereksanatsal bir gerçeklik olarak yeniden üretir. Hem kendi gerçeğinden hemde toplumun gerçeğinden hareket eden şair, kendine özgü bir şiir oluşturmuştur.Bu şiir tematik ve metaforik bakımdan da bu gerçeğe bağlıdır. Bu niteliklerleNecatigil şiiri salt kendi içine kapalı bir şiir olmanın ötesine geçerek psikolojik,sosyolojik ve tarihsel bakımdan çok boyutlu bir şiir kimliği kazanmıştır.Makaleye tarihsel ve toplumsal arka planla edebiyatın ilişkisinin teorik arkaplanını tartışarak başlanmıştır. Necatigil’i kendinden önceki, çağdaşı ve kendindensonraki toplumcu gerçekçi şairlerden ayıran hususiyetlere değinilmiştir.Necatigil'in toplumsal ve tarihsel gerçekliği şiirinin temel motiflerinden birihaline getirişine ve ürettiği söyleme bakılarak şiirini yaşadığı toplumun "ortasınıf insan"ının sesi haline nasıl getirdiği anlaşılmaya çalışılmıştır.

“BEHÇET NECATIGIL’S POETRY AS THE VOICE OF MIDDLE CLASS MAN”

In this article, there is an aim to understand how Behçet Necatigil (1916-1979) reflects the "middle class man" that he is also a member of it in his poems. Necatigil's poetry is full of the "middle class man"s domestic, family and social life; their dreams, hopes and obligations; confusions between their ideals and reality and the dramatic elements that all of these are merged. The poet reproduces the reality of everyday life and the language of the cultural realm of this reality as an artistic reality by transforming them through his poetry. He has acted both in his own reality and in the reality of society; thus creating a unique poem. This poem is also based on this fact in terms thematically and metaphorically. With these characteristics, Necatigil poetry has gained a multidimensional poetical identity in psychological, sociological and historical aspects, beyond being merely a closed poem.This article is began by discussing the theoretical background of the relationship between historical and social background and literature. Necatigil's previous, contemporary, and later socialist poets are distinguished from the features that distinguish them. It is tried to understand how Necatigil makes his poem into the voice of the "middle class man" of the society he lives in by considering in becoming one of the basic motifs of his poetry of the social and historical reality and looking his discourse.

___

  • AKAY, Hasan, Kare-Deniz, Şule Yayınları, İstanbul 2016.
  • AKTAŞ, Şerif, “Behçet Necatigil (1916-1979)”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ağustos, 1990, C:II, Sayı.464, s.69-77.
  • ENGİNÜN, İnci, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, 8.bs., İstanbul, Dergâh Yayınları, 2007.
  • ÇETİN, Nurullah, “Behçet Necatigi”, Hece Dergisi, Sayı: 53/54/55, Yıl:5, Mayıs/Haziran/Temmuz, Ankara 2001, s.196-200.
  • ÇETİN, Nurullah, Behçet Necatigil Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Akçağ Yayınları, Ankara 2013.
  • EAGLETON, Terry, Edebiyat Kuramı, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2014.
  • FELSKİ, Rita, Edebiyat Ne İşe Yarar?, Metis Eleştiri, İstanbul 2016.
  • GÖKALP, Gonca, “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri ve Behçet Necatigil”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt:10, Sayı:1, Temmuz 1993, s.347-362.
  • KAPLAN, Mehmet, Şiir Tahlilleri 2 Cumhuriyet Devri Türk Şiiri, Dergâh Yayınları, İstanbul 2008.
  • NECATIGIL, Behçet, Bile/Yazdı Bütün Yapıtlar, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2015.
  • NECATIGIL, Behçet, Düzyazılar 1, 1.bs., Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 1999.
  • NECATIGIL, Behçet, Kapalı Çarşı, Marmara Kitabevi, İstanbul 1945.
  • NECATIGIL, Behçet, Şiirler Bütün Yapıtları, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2014.
  • TARIM, Rahim, Kültür, Dil, Kimlik, Behçet Necatigil’in Şiir Dünyası, Özgür Yayınları, İstanbul 2002.
  • TAŞÇIOĞLU, Yılmaz, Dar Vakitlerde Geniş Zamanlar-Behçet Necatigil’in Şiiri, 3F Yayınları, İstanbul 2006.
  • WELLEK, Réne, Varren, Austin, Edebiyat Teorisi, Çev. Ömer Faruk Huyugüzel, Akademi Kitabevi, İzmir 1993.