Geçmişten Günümüze Türk Romanında Kıskançlığın Etkileri ve İzleri

Dr. Öğr. Üyesi Selda Uygur Gürbüz’ün Eylül 2021 tarihinde Çizgi Kitabevi tarafından yayımlanan çalışması Türk Romanından Örneklerle Edebiyat ve Kıskançlık adını taşımaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın ana konusunu teşkil eden kıskançlığın muhtelif tanımlamaları verilirken aynı zamanda diğer disiplinler ile ilişkisi de irdelenir. Bu bölümün haricinde çalışmanın dört başlıktan oluştuğu gözlemlenir. Bu başlıklar; “Mitoloji, Felsefe ve Psikolojide Kıskançlık”, “Oidipus Kompleksi ve Baba-Oğul İlişkileri Bağlamında Kıskançlık, “Aşk, Cinsellik ve Kıskançlık”, “Narsisizm ve Kötücüllük Bağlamında Kıskançlık” adlarını taşır. Gürbüz, ele alınan bu çalışmasında insanın var olduğu ve diğer bireyler ile ilişki kurmaya başladığı andan itibaren geliştirdiği bir duygu durumu olan kıskançlığı merkeze alır; kıskançlığın edebî metinlerdeki karakterler üzerinde süregelen yansımalarının izini sürmeyi amaç edinir.

Impacts and Traces of Jealousy in Turkish Novel from Past the Present

Academician Selda Uygur Gürbüz's work, published in September 2021 by Çizgi Bookstore, is called Literature and Jealousy with Examples from Turkish Fiction. In the introduction part, various definitions of jealousy which is the subject of the study are given. And its relationship with other disciplines is also discussed. In addition, the study consists of four other parts. These parts are called as; "Jealousy in Mythology, Philosophy, and Psychology," "Jealousy in the Context of the Oedipus Complex and Father-Son Relationships," "Love, Sexuality, and Jealousy," and "Jealousy in the Context of Narcissism and Evil." Gürbüz mainly addresses the jealousy, an emotional condition that humans develop from the time they exist and begin to form relationships with other individuals in her work. Gürbüz aims to trace the continuous reflections of jealousy on literary characters.

___

  • Uygur Gürbüz, Selda (2021). Türk Romanından Örneklerle Edebiyat ve Kıskançlık, İstanbul: Çizgi Kitabevi. google scholar