İşçilerin İşyeri Memnuniyetinin ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi

AMAÇ: İnsan için iş kaçınılmaz bir zorunluluktur. Çalışanın sağlığı ile çalışma ortamı arasında iki yönlü bir etkileşim vardır. Sağlık; çalışma yaşamını, çalışma yaşamı da sağlığı etkilemektedir. Araştırmamız Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin işyeri koşulları, memnuniyet durumları ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. YÖNTEM: Çalışma 1 Mart 2009- 30 Nisan 2009 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir tekstil fabrikasında çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 200 işçi ile yapılmıştır. Veriler literatür taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulan soru formu ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmaya başlamadan önce fabrika yöneticileri ve işçilerden sözel izin alınmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 13.0 programında yüzdelik, aritmetik ortalama ve ki-kare kullanılarak yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan işçilerin yaş ortalaması 26,8 (Min:17-Mak:50)'dir. İşçilerin %72,5'i erkek, %63,0'ı evli, %61,0'ı ilkokul mezunudur. İşçilerin %95,0'inin işe alınırken kapsamlı bir sağlık muayenesinden geçtiği, %72,5'inin işyerinde düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırdığı, %88,0'ının sağlık gereksinimleri olduğunda işyeri hekimine rahatlıkla ulaşabildiği saptandı. İşçilerin %17,0'ı işyerinde herhangi bir eğitim almadıklarını ve %91,5'i ise eğitime gereksinim duyduklarını belirtti. İşyerinde kendilerine sunulan olanakların yeterliliğine ilişkin ise işçilerin %92,5'i aydınlatma, %78,0'ı sosyal güvenlik ve %70,0'ı ulaşımın yeterli sunulduğunu ifade etti. SONUÇ: İşçilerin çoğunluğunun eğitime gereksinimlerinin olduğu ve iş yerinin kendilerine sundukları olanakları yeterli bulduğu saptandı. İşçilerin cinsiyetleri ile eğitim gereksinimleri arasında anlamlı fark olduğu saptandı (p< 0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda; iş yerlerinde ve fabrikalarda çalışan işçilere gereksinim duydukları konularda düzenli eğitimler yapılması ve uygun çalışma ortamının sağlanması önerilmektedir.

Determining Employee's Work Place Satisfaction and Training Needs

AIM: Employment is indispensible for humans. There is a two-way interaction between the employee's health and his working environment. Health affects working life and working life, too, affects health. Our study has been carried out in a descriptive manner, in order to determine the workplace conditions, satisfaction rates and training needs of workers at a textile factory in the Southeastern Region of Turkey, METHOD: This study was carried out at a textile factory in the Southeastern Region of Turkey on 200 workers who were willing to fill out the questionnaire form, between 1st March 2009 and 30th April 2009. Data were gathered by vis-a-vis meeting with workers, using a questionnaire form devised by researchers rewieving related literature. A special permission from the management of the factory and worker's consent was obtained before initiating the study. Data were analyzed on computer using percentage, arithmetic mean and Chi-Square features of SPSS13.0 programme. RESULTS: The average age of the workers participating in this study was 26.8 (Min 17-Max50). 72.5% were men, 63.0% were married, 61.0% were primary school graduates. It was found that: 95.0% of the workers underwent a through medical examination when they were first recruited. 88.0% easily reached the medical doctor at the factory whenever they needed.out of them, 17.0% did not receive training of any kind from the workplace and 91.5% stated that they needed training. As for the adequecy of the facilities offered at work place, 92.2% stated that lighting, 78.0% stated that social security and 70.0% stated that transportation was satisfactory. CONCLUSION: The majority of the workers stated that they needed training and found the facilities offered by their workplace as satisfactory and adequate. It was found that there was a significant difference between the sex and training needs of the employees (p< 0.05). In the light of these findings, it is suggested that, appropriate working environment and training on regular basis as per the needs of the employees should be provided.

___

TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni-Cover
  • ISSN: 1303-734X
  • Yayın Aralığı: Yılda 8 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı AD.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Genç Erkek Populasyonunda Ciddi Görme Bozukluğu ve Yasal Körlük Sebepleri

Yıldıray YILDIRIM, Fahrettin AKAY

Akciğer Kanserinde Radyoloji

Kemal KARA, Ersin ÖZTÜRK

Gebelikte Toksoplazmoz Tanısı

Ümit SAVAŞCI, Hanefi Cem GÜL

Hastaların Sağlık Hizmetlerinden ve Hemşirelik Bakımından Memnuniyetlerinin Belirlenmesi

Sevban ARSLAN, EVŞEN NAZİK, Derya TANRIVERDİ, SEHER GÜRDİL YILMAZ

Adana Havutlu Beldesinde Özürlülük Sıklığı ve Özürlülerde Akraba Evliliği Sıklığının Araştırılması

Muhsin AKBABA, Selen ULUDAĞ KİS, Ersin NAZLICAN, Esra GÜNDÜZ

İşçilerin İşyeri Memnuniyetinin ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi

GÜLENDAM KARADAĞ, Serap TAŞDEMİR, Serap PARLAR KILIÇ, Seval KUL

Hastane İdari Çalışanlarının Sağlığın Geliştirilmesi Davranışları ve Çalışma Ortamı Konusundaki Görüşlerinin Saptanması

Hilal ÖZCEBE, Sema ATTİLA, Halitcan BATUR, Hatice BEKTAŞ, İlay BERKE, Elif G BÜYÜKKÜPCÜ, Can BÜYÜKAŞIK

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Aile İşlevleri ile Annelerinin Depresyon ve Anksiyete Belirti Düzeyleri

DURSUN KARAMAN, İBRAHİM DURUKAN, Koray KARA

Patentli İlaç Satıcılarının Müşterileri: İlaç Kullanım Davranışı

Asa AUTA, Simeon OMALE, Nwamaka C ANUKAM, Comfort N SARİEM

Mantarlar, Lenzites Betulinus ve Coriolopsis Gallica Ekstrelerinin Antimikrobiyal Etkinlikleri ve Fitokimyasal Analizi

Soji FAKOYA, Sandra Folarin OLOKETUYİ