Yenilik Ekonomisi Üzerine Bibliyometrik Bir İnceleme

Yenilik ekonomisi, yeni mal ve hizmetler üretmek için kaynakları ve zamanı verimli kullanmak sureti ile ekonomik faaliyetlerdeki değişimi hedef alan bilimsel bir disiplindir. Özünde bilim, bilgi ve teknoloji olan yenilik ekonomisi küreselleşme sürecinde atılan önemli bir adımdır. Bu çalışmada son 20 yılda gerçekleşen eğilim ve trendleri görmek amacı ile 2000-2019 yıllarını kapsayan dönemde yenilik ekonomisi alanında ekonomi kategorisinde bulunmuş olan 3509 adet çalışma bibliyometrik açıdan incelenmiştir. Bu bağlamda Web of Science Core Collection veri tabanından ulaşılan veriler yıllara göre yayın sayıları, yayın türleri, yayın dilleri, atıf incelemeleri, ülke incelemesi, ortak atıf ağları ile kavram ve konu yönelimleri açısından çözümlenmiştir. Ortak atıf ağları, yazar, dergi, kurum ve atıf patlamaları ile kavram ve konu yönelimlerinin belirlenmesinde Sosyal Ağ İncelemesi kullanılmıştır. İnceleme sonuçlarına göre yenilik ekonomisi ile ilgili en fazla çalışmanın 2017 yılında yapıldığı saptanırken, atıf sayıları kapsamında incelendiğinde ise en fazla atıfın 2018 yılında yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum alana olan ilginin son yıllarda arttığını göstermektedir. Çalışmalar ağırlıklı olarak en çok makale türünde ve İngilizce dilinde yazılmıştır. Alan ile ilgili en fazla çalışma ABD’de yapılmıştır. En fazla atıf patlamasına sahip dergi Thesis, yazar ise ismi belirlenemeyen yazarlar dışında OECD olarak bulunmuştur. En fazla kullanılan anahtar kelime yenilik olurken, en çok çalışılan konu ekonomi kategorisinde gerçekleşmiştir. En çok çalışılan konu kategorisinde ise 2007-2010 yılları arasında mühendislik alanında patlama gerçekleştiği görülmüştür.

A Bibliyometric Review on The Innovation Economy

Innovation economics is a scientific discipline that targets the change in economic activities by using resources and time efficiently to produce new goods and services. Innovation economics, which is essentially science, information and technology, is an important step in the globalization process. In this study, in order to see trends and trends in the last 20 years, 3509 studies in the economy category of innovation economics in the period of 2000-2019 were examined bibliometric. In this context, the data obtained from the Web of Science Core Collection database were analyzed in terms of publication numbers, publication types, publication languages, citation analyzes, country analysis, common citation networks and concepts and subject orientations. Social network analysis was used to determine the concepts and subject orientations of co-citation networks, authors, magazines, institutions, and referral outbursts. According to the results of the analysis, it was determined that the most studies on innovation economics were done in 2017, and the most cited references were made in 2018. This shows that the interest in the field has increased in recent years. The studies are mostly written in the English language of the article type. The most recent field study was conducted in the USA. The journal with the highest number of citations was Thesis, and the author was OECD, with the exception of the authors whose names could not be identified. The most used keyword was innovation, while the most studied subject was in economy category. In most studied subject category, an explosion occurred in the field of engineering area between 2007-2010.

___

  • Cancino, C. A., Merigo, J.M. & Marques, D. P. (2015, Outubro). A Bibliometric Analysis of Innovation Research. Paper Presented at the Altec, Brasil.
  • Çelik, N. (2016). Yenilikçilik Konusunda Yapılan Doktora Tezlerinin İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 2(1), s-s 29-42.
  • Hotamışlı ve Erem (2014). Muhasebe ve Finansman Dergisi’nde Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Muhasebe ve Finans Dergisi, 63, s-s. 1-20.
  • Karagöz, D. ve Yüncü, H. R. (2013). Sosyal ağ analizi ile turizm alanında yazılmış doktora tezlerinin araştırma konularının incelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(15), s-s. 205-232.
  • Kasemodel, M. G. C., Makishi, F., Souza, R. C. & Silva, V. L. (2016). Following the trail of crumbs: A bibliometric study on consumer behavior in the Food Science and Technology field. International Journal of Food Studies, 5(1), s-s. 73-83.
  • Lazzarotti, M., Dalfovo, M.S. & Hoffmann, E. (2011). A Bibliometric Study of Innovation Based on Schumpeter. Journal of Technology Management & Innovation, 6(4), s-s 121-135.
  • Pritchard, A. (1969). Statistical bibliography or bibliometrics? Journal of Documentation, 25, s-s. 348-349.
  • Sun, Y. & Grimes, S. (2015). The Emerging Dynamic Structure of National Innovation Studies: A Bibliometric Analysis. Scientometrics, 106(1), s-s 17-40. doi: 10.1007/s11192-015-1778-0
  • Ulu ve Akdağ (2015). Dergilerde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili: Selçuk İletişim Örneği. Selçuk Üniversitesi Dergileri, 9(1), s-s. 5-21.
  • Zhu, W. & Guan, J. (2012). A Bibliometric Study of Service Innovation Research: Based on Complex Network Analysis. Scientometrics, (94), 1195–1216. doi: 10.1007/s11192-012-0888-1
  • http://www.dt-audit.com/ (Erişim tarihi: 15.04.2019).
  • Ukşul, E. (2016). Türkiye'de eğitimde ölçme ve değerlendirme alanında yapılmış bilimsel yayınların sosyal ağ analizi ile değerlendirilmesi: Bir bibliyometrik çalışma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Antalya.