Mesut Kaya. Taberî Tefsirinin Kaynakları. Istanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, 2022. 415 Sayfa.

Mesut Kaya, Taberî'nin tefsirinde kullandığı kaynakları tespit etmiş ve bu kaynakların ayrıntılı bir incelemesini Taberî Tefsirinin Kaynakları adlı kitabında vermiştir. Yazar, ayrıca okuyucuya erken dönem tefsir geleneği hakkında zengin bir birikim sunmaktadır. Taberî'nin ilk dönem tefsirlerindeki rivayetleri titizlikle değerlendiren yazar, orijinal ve erken dönem tefsir kaynaklarını eleştirel bir şekilde analiz etmiş ve değerlendirmiştir. Kitap, önemli klasik eserlere ve müelliflere atıfta bulunarak, hadis ve tefsir gibi alanlarının geleceğini şekillendirmenin yollarını gün ışığına çıkarmıştır. Stratejisi, derinlemesine bilgisi ve sonuçları nedeniyle bu kitap literatüre önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Kaya, Taberî'nin kullandığı çeşitli eser ve müelliflerin tasnifinde kapsamlı ve titiz bir çalışma yapmıştır. Söz konusu klasik eserleri ve müelliflerini zikretmekle yetinmeyen Kaya, kitapta ele aldığı her konu hakkında yoğun bir değerlendirmede bulunmuştur. Kitabın önemi göz önünde bulundurularak bu çalışma, Taberî Tefsiri'nin Kaynakları'nın yaklaşım ve muhtevası ile yazarın yorum ve tespitlerini analiz etmektedir. Buna paralel olarak müellifin isnad tahlilinde Fuat Sezgin'e ve metodolojisine aşırı gönderme yapması da değerlendirmede dikkate alınmıştır.

“Mesut Kaya. Sources of Ṭabarī’s Tafsir. Istanbul: Marmara University Faculty of Theology Publications, 2022. 415 Pages”

Mesut Kaya identifies the sources thatṬabarī used in his tafsir and provided a thorough analysis of those sources in his book Taberi Tefsirinin Kaynakları. The author also provides the reader with a significant amount of information about the early exegetical tradition. Ùabarī’s narrations from the first-period commentaries is rigorously eveluated. By doing this, the author offers us the neccesary information to critically identify, analyze and assess the original and early tafsir sources and works. Through referencing siginificant classical works and names, the book brought to light groundbreaking ways to reread the past and shape the future academic endeavors in fields such as hadith and tafsir. Because of its strategy, in-depth information, and outcomes, this book significantly contributes to the literature. Kaya, has done a comprehensive and a thorough work in narrowing out and manifesting various works and authors consulted by Ṭabarī. Not sufficing with mentioning the said classical works and auhtors, Kaya, endulged in an intense assesment of every related issue he dealt with in the book. Given the book’s significance, this work, attempts to evaluate the approach and content of Taberi Tafsiri'nin Kaynakları, as well as the author's comments and findings. The author’s reference to Fuat Sezgin and his methodology in analyzing isnad, is also referred to and dealt with systematically.