Rüzgar enerjisi ve Orta Akdeniz Bölgesinde rüzgar enerjisi potansiyeli üzerine bir araştırma

Yenilenebilir enerji kaynaklarından foto voltaik, güneş enerjisi, jeotermal, gelgit oluşumları ve rüzgar hareketleri hızla gelişmektedir. Bunların içinden kullanım alanı artarak büyüyen ve üzerinde en çok tartışılanı rüzgar enerjisidir. Rüzgar enerjisi diğerlerinin tersine dünyanın birçok alanlarında kullanılan ucuz bir metottur. Bu çalışma, elektrik üretiminde bir alternatif olarak görülen ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerjisi hakkında yapılabilecekleri ortaya koyarak Orta Akdeniz bölgesindeki Isparta ili için rüzgar enerjisi kaynaklarının araştırılmasıdır. Türkiye büyüyen enerji ihtiyacını karşılaması için 2001'de 27.8 GW olan elektrik enerjisi kapasitesini 2010 yılına kadar 2'ye, 2020 yılına kadar 4'e katlamak zorunda kalacaktır. Bu amaçla rüzgarın 1998 - 1999 yılları arasında bu bölgede rüzgar hızları, potansiyelleri tespit edilmiştir. Rüzgarın hakim yönü, ortalama değerleri, potansiyeli ve frekans dağılımı saptanmıştır. Sonuçlar ölçüm yapılan yüksekliklere göre sınıflandırılmış ve sonuçta meteoroloji verileri yardımıyla da enerji potansiyelleri belirlenmiştir.

Wind energy and the feasibility of the potential wind energy in Mediterranean

Renewable energy technologies, such as photovoltaic, solar thermal, geothermal, biomass, tide and wind are developing rapidly. Basic problems are arising in the wind energy are discussed. Wind energy conversion, in particular, is becoming cheaper than traditional methods in some areas of the world. This paper presents the potential and the feasibility for the renewable wind energy resources for Medi-Mediterranean especiaaly in Isparta. To meet Turkey's growing energy demand, the installed elecric power capacity of 27.8 GW in 2001 has to be doubled by 2010 and increased fourfold by 2010. For this reason, the dominant wind directions, the mean values and wind potential which were observed between the years 1998 - 1999 were determined. The dominant wind direction, the mean values, wind speeds, wind potential and frequency distributions were designated. The results were classified according to the height above the ground level. As a result, the energy potential was designated thanks to the meteorlogical data.

___

1. Ültanır, M. Ö., "Şimdi Rüzgar Çiftliği Zamanı", Enerji Dergisi, sayı 5, Mayıs 1996.

2. Gige, P.," Wind Energy Comes of Age" , Edited John Wiley & Sons, Inc., New York, 1995.

3. Gige, P., "Overwiew of World Wide Generation", Renewable Energy, Vol.5, Part I, pp.542-550, Elsevler Science Ltd., UK., 1994.

4. Uyar, T. S., "Türkiye' de ve Dünya' da Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimine İlişkin Gelişmeler", Elektrik Enerjisi ve Teknolojiler Sempozyumu, Elektrik Mühendisleri Odası ve İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü, 20-21 Ocak 1994.

5. Uyar, T.S.,"Enerji Üretiminde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı",Cilt 39, Sayı 403,27-31, Ankara.

6. Uyar, T.S.,"Türkiye ' de Rüzgar Enerjisi " , TÜBİTAK Bülteni, Cilt 2 , Sayı 6 ,1985 , 22-23.

7. Şener, Y. A., " Türkiye 'de Rüzgardan Yararlanma İmkanları" DPT, Müsteşarlık Araştırma Grubu ve Türkiye 4.Enerji Kongresi Teknik Oturum Tebliği- 1, İzmir, 1986.

8. Akgün, N., "Rüzgar Analizi ve Türkiye Rüzgar Atlasının Hazırlanması", Meteoroloji Lodos Dergisi, sayıl4, sf. 7 - 20, Ankara.
Technology-Cover
  • ISSN: 1302-0056
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ