YENİ KAPİTALİZMİN BOŞ ZAMAN VE EĞLENCE ARACI OLARAK FACEBOOK OYUNLARI

Modern dönemde, bireyin çalışma saatleri ve koşullarının değişmesiyle birlikte "boş zaman" ve "eğlence" kavramlarının anlamları da değişmiştir. Boş zaman, bireyin işten arta kalan zamanında fiziksel ve psikolojik olarak dinlenmek ve rahatlamak amacıyla çeşitli sanatsal, kültürel faaliyetlere ya da doğaya yönelik etkinliklere ayırdığı zaman olmaktan çıkmış, kapitalizmin en önemli işgal alanlarından birine dönüşmüştür. Küresel ekonominin mevcut durumunu ifade etmek amacıyla kullanılan yeni kapitalizm ise, "esneklik" üzerine kurulu çalışma anlayışla, bireyin fiziksel emeğinin yanı sıra zihinsel emeğini de ikame etmek için "eğlenceyi" bir araç olarak kullanmaktadır. Bu amaçla da eğlenceyi boş zaman etkinliğine dönüştürerek bireylere yeni, farklı ve özgür olduğunu iddia ettiği alanlar içerisinde sunmaktadır. Bu alanlardan biri olarak öne çıkan sosyal medya, hem insanların birebirleriyle iletişime geçmesi gibi, artık oldukça doğal bir etkinliği yerine getiriyor olması hem de bunu yaparken eğlenceyi çok kolay bir şekilde boş zaman etkinliğine dönüştürüyor olmasıyla yeni kapitalizmin vazgeçilmezlerindendir. Bu noktada günümüzün online fenomeni haline gelen toplumsal paylaşım ağı "facebook" ve facebook'ta bir eğlence aracı olarak sunulan sanal oyunlar dikkat çekicidir. Çalışma, yeni kapitalizmde boş zaman ve eğlence aracı olarak facebook oyunlarını ele almaktadır.

Facebook Games as a Means of Free Time and Entertaiment of New Capitalism

The meanings of “free time” and “entertaiment” have changed together with the changes in working hours and conditions of individuals in modern age. Free time has got out to be a ‘time’ that individual left for various artistic, cultural activities ornatural events fort he purpose of physical psychological relaxing or resting at intervals remaining from working hours and turned into one of the most involvement fields of new capitalism. New capitalism used for expressing the existing situation of global economy uses “entertaiment” as a means in order to substitute physical as well as mental work forceof the individual with a working understanding based on “elasticity”. In order to realise such a condition, it turns entertainment into a free time activity, and presents it to individuals claiming as new, different and free fields. Social media coming forth one of these fields is one of the indispensables of new capitalism both by realizing a normal activity of communication of people, and by easily turning entertaiment into a free time activity while communicating. At this point, social media network “facebook”, an online phenomenon of to day, and the games presented in facebook as means of entertaiment are outstanding. This study deals withthe Facebook games as a means of entertaiment and freetime in new capitalism.

___

  • Aydoğan, Filiz (2000).Medya ve Serbest Zaman. Om Yayınları, İstanbul.
  • Binark, Mutlu; Bayraktutan, Gülseli S. (2008) . Kültür Endüstrisi Ürünü Olarak Dijital Oyun, Kalkedon Yayınları, İstanbul.
  • Gordon, Marshall (1999). Sosyoloji Sözlüğü, Çev. O. Akınhay, D. Kömürcü, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • Freud, Sigmund (2000). Bir Yanılsamanın Geleceği: Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları, Çev. Aziz Yardımlı, İdea Yayınları, İstanbul.
  • Horkheimer, Max (2005). Geleneksel ve Eleştirel Kuram. Çev: Mustafa Tüzel, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Oktay, Ahmet (2002). Türkiye’de Popüler Kültür. Everest Yayınları, İstanbul.
  • Dellaloğlu, Besim F. (2007). Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum. Say Yayınları, İstanbul.
  • Aytaç, Ömer (2002). “Boş Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:12, Sayı:1, s.231-260
  • Aytaç, Ömer; ilhan, Süleyman (2008). “Yeni Kapitalizmin Kaotik Evreni: Belirsizlik, Sömürü ve Ahlâki Kriz”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:10, Sayı:1, s.182-210.
  • Toprak, Ali vd. (2009). Toplumsal Paylaşım Ağı Facebook: “Görülüyorum Öyleyse Varım!”. Kalkedon Yayınları, İstanbul
  • Yurdigül, Aslı; Sekmen, Muhsine (2015). “Dijital Oyunlarda Korku ve Şiddet: League Of Legends Oyununun Göstergebilimsel Çözümlemesi”, Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi,7-8 Mayıs, Erzuurm, Bildiriler Kitabı, ss.130-142
  • MEB (1996). Örnekleriyle Türkçe Sözlük. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları