EL VÍAJE DEL GORRO FRÍGÍO DESDE TURQUÍA HASTA COLOMBÍA

Al origen de este artículo fue la atención que le puso el Señor Engin Yürür, Embajador de Turquía en Bogotá entre 2013 y 2018, a la presencia de un antiguo símbolo de Anatolia (Asia Menor) en el Escudo de Armas de la República de Colombia. Con las observaciones de Su Excelencia Embajador y la ayuda y el soporte del Prof. Dr. Hasan Bahar, especialista en la historia de las civilizaciones antiguas en la Universidad Selçuk de Konya/Turquía, se puso en evidencia, al estudiar el emblema oficial de Colombia, una realidad muy sorprendente. El símbolo que se encuentra en la faja central del Escudo de Colombia conocido en el mundo entero como el gorro Frigio, procede de la civilización frigia, una civilización de mayor importancia en el mundo antiguo anatoliano. Durante miles de años, este símbolo fue usado por numerosas naciones y entró en la literatura como el símbolo de la libertad. La presente investigación, llevada a cabo por Yeşim Dilek, quien completo el doctorado en historia antigua bajo la dirección del Prof. Dr. Hasan Bahar y por Önder Boyacı, Segundo Secretario de la Embajada de Turquía en Bogotá entre 2013 y 2017, aspira a reconstituir el viaje de este gorro, símbolo de libertad desde la época antigua, desde Anatolia hasta Colombia.

Phrygia Şapkasının Türkiye’den Kolombiya’ya Yolculuğu

Antik çağlarda önemli bir Anadolu Uygarlığı olan Phrygia’ya ait Phrygia şapkasının modern dünyada kullanımı ve özgürlük sembolü olma öyküsünü aydınlığa kavuşturmak adına önemli bir adım sayılabilecek bu çalışmanın alt yapısı, Türk Büyükelçisinin Kolombiya armasında yer alan antik bir Anadolu sembolüne dikkat çekmesi ile oluşmuştur. Uzun süren araştırmalar sonucu, 2013-2018 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Bogota Büyükelçisi olan Engin Yürür’ün gözlemleri ve eskiçağ uygarlıkları tarihi konusunda uzman Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar’ın yardımı ve desteği ile Kolombiya’nın resmi ambleminden yola çıkılarak çok şaşırtıcı bir gerçek ortaya konulmuştur. Latin Amerika ülkeleri resmi armalarında bulunan sembol antik Anadolu dünyasında çok önemli bir yer edinen Phrygia Uygarlığına aittir ve tüm dünyada Phrygia şapkası olarak bilinmektedir. Bu sembol binlerce yıl boyunca birçok ulus tarafından kullanılmış ve özgürlük simgesi olarak literatüre geçmiştir. H. Bahar’ın danışmanlığında eskiçağ tarihi bölümünde doktorasını tamamlamış olan Y. Dilek ve 2013-2017 yıllarında Kolombiya’daki Türkiye Cumhuriyeti Bogota Büyükelçiliği’nde görev yapan Ö. Boyacı ile ortaya çıkarılan bu çalışmanın amacı, antik çağlardan beri özgürlük sembolü olarak kullanılan Frig şapkasının modern dünyaya yolculuğunu incelemektir.

___

Bahar, H. (2001). Eskiçağ Uygarlıkları. Kömen Yayınları.

Berk, F. M. (2011). Phryglerin mitolojik etkisinin edebiyat ve sanat dünyasına yansımaları. Tarihin Peşinde International Periodical for History and Social Research, 6, 101-116.

Blok, J. (1995). The Early Amazons: Modern and Ancient Perspectives on a Persistent Myth.

Bogh, B. (2007). The Phrygian background of Kybele. Numen, 54, 304-339.

Boraas, T. (2002). Colombia. Capstone press.

Erhat, A. (2012). Mitoloji Sözlüğü. Remzi kitabevi.

Godwin, J. (1981). Mystery Religions in the Ancient World. Harper & Row publisher.

Harris, J. (1981). The red cap of liberty: a study of dress worn by french revolutionary partisans 1789-94. Eighteenth-Century Studies, 14(3), 283- 312.

Malayari, H.M. (2003). The History of Marianne's Cap. Historia, 679. http://aramis.obspm.fr/~heydari/divers/historia.html

Mollard, B. (1963). Catalogue Raisonne des Figurines et Reliefs en Terre-Cuite Grecs et Romains II Myrina. Musee du Louvre et Collestions des Universites de France.

Rovithis, F. (2012). Stellar Symbols on Ancient Greek Coins. Astrophysics- Astronomy & Mechanics, Faculty of Physics, Athens University.

Salzman, M.R. (1984). The representation of april in the calendar of 354. American Journal of Archaeology, 88, 43-50.

Şenergüç, G. (2019). Anadolu’da Mithras ve Kalıntıları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tortchinov, A. E. (1998). Cybele, attis, and the mysteries of the suffering gods. The International Journal of Transpersonal Studies, Department of Oriental Philosophy and Culture St. Petersburg State University,149-159.

Woodhouse, R. (2009). An overview of research on phrygian from the nineteenth century to the present day. Studia Linguistica, 126. Jagiellonian University Press, 167-188.

Yıldırım, N. (2008). Fars Mitolojisi Sözlüğü. Kabalcı Yayınevi.

Yvonne, K. (1987). The liberty cap as a revolutionary symbol in America and France. Smithsonian Studies in American Art, 1(2), 52-69.