İskandinavya’nın Hıristiyanlaşmasında İngiltere’de Kurulan Viking Kolonilerinin Etkisi

İskandinavya’da Onuncu yüzyıldan itibaren toplumsal ve siyasal olarak etkisini baskınlaştıran Hıristiyanlaşma çeşitli etkenlerin sürece katkısıyla meydana gelmiştir. Genişleyen ticaret hacmi, şehirleşme, misyonerlik faaliyetleri ve komşu toplumların içsel motivasyonları gibi. Özellikle Viking kolonilerinin anayurda dönmesiyle ise Hıristiyanlaşma İskandinav toplumları için kimliksel bir görünüm arz etmeye başlamıştır. Sekizinci yüzyıldan itibaren İngiliz adalarında koloniler kurmaya ve yerleşik hayata katılmaya başlayan Vikingler ise anayurtlarıyla olan bağlarıyla yeni inançların taşınması ve var olan dinsel kimliğin dönüşümünü sağlayan erkleri meydana getirmişlerdir. İngiltere’deki Vikinglerin İskandinav yarımadasındaki dinsel fethe olan etkilerini açıklamak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bir yandan İngiltere’deki Viking yaşamı hakkındaki yerel tarihsel malzeme araştırmada kullanılmışken bir yandan da İskandinavya’daki runik yazıtlar, sonradan yazıya geçirilmiş sagalar ve ikincil bilimsel çalışmalar eşliğinde Vikinglerin anayurtlarında bıraktıkları izler tartışılmıştır. Kullanılan malzeme ve tartışılan tarihsel izler sonucunda İngiltere’de kurulan Viking kolonilerinin İskandinavya’daki dinsel fethe olan etkileri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Impacts of Vikings Colonies at England to Religious Conquest of Scandinavia

From the tenth century Christianization had occurred as a social and political effect with contribution of several factors; likewise swelling trade volume, urbanization, missionary activities and endogenous motivations of neighbor societies. Especially coming back of Viking colonies to their homeland started to make Christianization an identical appearance for Scandinavian societies. Vikings which had colonized the English islands and started to settle permanently there transformed the powers that carrying their new religion and religious identical conversion. This paper’s main goals are impacts of Vikings of England at religious conquest at Scandinavian Peninsula. While local historical materials used for the purpose of this paper, argued roots of the Vikings in their homeland with runic inscriptions, later put in to writing sagas and scientific researches which considered as secondarily. As a result of investigated historical materials and argued historical roots, impacts of Viking colonies at England to religious conquest of Scandinavia tried to reveal.

___

  • Bagge ve Walaker 2007 Sverrre Bagge ve Sæbjørg Walaker, Nordeide, The Kingdom of Norway, Chritianization and Rise of Christian Monarchy: Scandinavia, Central Europe and Rus’ c. 900-1200, Nora Berend ed., Cambridge.
  • Barttlett 2007 Robert Barttlett, From paganism to Christiantiy in medieval Europe, Chritianization and Rise of Christian Monarchy: Scandinavia, Central Europe and Rus’ c. 900-1200, Nora Berend ed., Cambridge.
  • Brink 2008 Stefan Birink, People and Land in Early Scandinavia, Ed: I. H. Garipzanov, P. J. Geary ve P. Urbańczyk, Franks, Northmen, and Slavs:Identities and State Formation in Early Medieval Europe, s.
  • Brink ve Price 2008 Stefan Brink ve Neil Price, Ed:, The Viking World, Oxford.
  • Bugge 1921 Alexander Bugge, “The Norse Settlements in the British Islands”, Transactions of the Royal Historical Society, Cilt: 4, s. 173-210
  • Chaney 1960 William A. Chaney, “Paganism to Christianity in Anglo-Saxon England”, The Harvard Theological Review, Cilt: 53, Sayı: 3, s. 197-217