Okullarda Sözsüz İletişimin Kullanımı (Ankara, Altındağ örneği)

İletişim çağı olarak nitelenen günümüzde işi iletişim kurmak ve karşısındakine duygu ve düşüncelerini anlatmak olan öğretmen ve okul müdürlerinin iletişim becerilerinde yeterli olmaları gerekir, iletişim; sözel iletişim ve sözsüz(body language)iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu araştırmada ilk olarak iletişimin tanımı ve sözsüz iletişimin hangi öğelerden oluştuğu verilmiştir. Öğretmen ve okul müdürlerinin sözsüz iletişimi nasıl ve nerelerde, ne kadar sıklıkla kullandıkları belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma da öğretmen ve okul müdürlerinin aynı durumlarda değişik sözsüz iletişim davranışlarını kullandıkları bulunmuştur.

Today which is described as the communication century; teachers and the school managers, whose work is explaining the feelings and thoughts to people, must be sufficient in their communication ability. There are two communications named oral communications and body language connection. This research firstly sets out the definition of communication and elements of the body language communication. It is aimed to identify how, where, how often teachers and school managers use the body language. It was found that the teachers and the school managers use different body language communication behaviours in similar situations.

___

ACIKALIM, Aytaç 1994, Teknik ve Toplumsal Yönleriyle Okul Yöneticiliği, Ankara: PEGEM.

AŞKUN, Cem İ. 1981, Yönetim Psikolojisi.Ankara: TODAİE,.

BALTAŞ, Acar 1994, Stres Altında Ezilmeden Öğrenmede ve Sınavlarda Üstün Başarı, İstanbul: Remzi Kitabevi.

BALTAŞ, Zühal-BALTAŞ, Acar 1996. Bedenin Dili, istanbul: Remzi Kitabevi,

BAŞARAN, İ.Ethem. 1982, Örgütsel Davranışın Yönetimi. Ankara. CELEP,Cevat. 2002, Sınıf Yönetimi ve Disiplini, Ankara: Anı Yay.

COOPER,Ken (Cev:Tuna, Yalkı) 1985, Sözsüz İletişim, İstanbul:İlgi Yayıncılık.

CÜCELOĞLU, Doğan 2000 Yeniden İnsan İnsana, İstanbul: Remzi Kitabevi.

.........................................1993. İnsan ve Davranışa, istanbul:Remzi Kitabevi

DÖKMEN, Üstün. 1998, Sanatta ve Günlük Yaşamda İletişim Çatışmaları ve Empati, İstanbul: Sistem Yay. 8,Baskı.

ERGİN, Akif ve Cem Birol Eğitimde İletişim, Ankara:Anı Yay.

PEASE, Allan(Çev: Yeşim ÖZBEN) 2001, Beden Dili "Karşınızdakinin Davranışlarından Düşüncelerini Anlamının Yolu", Rota Yay.

PEKTAŞ, SUAT. 1988 "Sözsüz Öğretmen Davranışlarının Eğitim Programları Açısından Değerlendirmesi", Yayınlanmamış Doktora Tezi, A.Ü. Sos.Bil.Ens,.

SCHNAKE, Mel E. 1990, Human Relations, Merrill Publishing Company, Ohio.

SİLLARS, Stvart 1995, İletişim, Ankara: Özgün Matbaacılık