Araştırma Etiği

Araştırma, problemlere güvenilir çözümler aramak amacı ile planlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, çözümlenmesi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir. Araştırmanın temel etkinliği verilerin toplanıp değerlendirilmesidir. Verilerin toplanması ve değerlendirilmesi süreci sistemli bir çabayı zorunlu kılmaktadır. Sürecin işleyişi tümüyle bireyin kendisine bırakılamaz. Sürecin değerlendirilmesine ölçüt oluşturacak alana özgü kuralların bulunması gerekmektedir. Araştırma, insan faktörünün etkisinin yoğun olduğu bir alandır. Bu nedenle, yapılan çalışmaların etik açısından değerlendirilmesi kaçınılmazdır. Bu çalışmada bilimsel araştırmalarda yapılan etik hataların bir sınıflaması yapılmaya çalışılmış ve eğitim ortamlarında ve araştırmalarda görülen etik hatalar tartışılmıştır.

Research is the process of gathering, analysing, evaluating (by interpreting) and reporting data in a planned and systematic way, in order to look for reliable solutions for the problems. The basic activity of research is the evaluation of data after being collected. The process of data collection and evaluation necessitates a systematic exertion. The progress of the process can't be left to the individual's own decision. The area which constitutes a criterion for the evaluation of the process must have specific rules. Research is an area in which the human being factor has an intensive effect therefore, the ethical evaluation of the researches done is inevitable. In this study, a classification of the ethical mistakes which are made in the scientific researches has been tried to be done, and the ethical mistakes which are seen in the education atmospheres and in the researches are discussed..

___

AERA (1992) (American Educational Research Association). "Ethical Standards of the American Educational Research Association" Educational Researcher. 7:23-26

Akarsu, Bedia. (1965). Ahlak Öğretileri: Mutluluk Ahlakı. İstanbul: Ist. Üniversitesi Edebiyat Fak. Yay. No: 144.

Arseven, Ali D (1993) Alan Araştırma Yöntemleri (İlkeler, Teknikler, Örnekler). Ankara: Gül Yayınevi.

Bailey, Kenneth D. (1994). Methods of Social Research. Fourth Edition New York: The Free Press. A Divison of Macmillan, Inc.

Balcı, Ali. (1997). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara.

Batuhan, Hüseyin. (1995). Bilim ve Şarlatanlık, istanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Barzun, J. ve H. F. Graff. (1997), Modern Araştırmacı. (Çev. Fatoş Dilber). Ankara: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 33.

Fraleigh, Warren P. (1993). "Codes of Ethics: Functions, Form and Structure, Problems and Posibilities." Quest. 45, 1:13-21.

Fromm, Erich. (1995). Erdem ve Mutluluk. (Çev. Ayda Yörükan). Ankara: Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları No:325.

Huber, Gérard. (1997) "İdeolojik Sapma ve Etik Koruma." Bilim ve İktidar. (Der. Federico Mayor ve Augusto Forti). (Çev. Mehmet Küçük). Ankara: TÜBiTAK Popüler Bilim Kitapları : 48.

İnal, Kemal. (1996). "Sosyalist Etik" Gelecek. 1-3, Kasım-Aralık; Pehlivan, İnayet. (1997). "Eğitim Yöneticilerinin Etik Davranışları Üzerine Bir Araştırma (Ankara ili Örneği)." (Yayınlanmamış Alan Araştırması). Ankara.

Kansu, Emin. (1994). "Bilimsel Yanıltma ve Önlenmesi". Dünyada ve Türkiye'de Bilim, Etik ve Üniversite. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Bilimsel Toplantı Serileri 1. 71-75.

Karasar, Niyazi. (1991). Bilimsel Araştırma Yöntemi -Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Dördüncü Basım. Ankara.

Kuçuradi, İoanna. (1988). Uludağ Konuşmaları: Özgürlük, Ahlak, Kültür Kavramları. Ankara. Türkiye Felsefe Kurumu Türk Felsefesi Dizisi: 1

---(1996). Etik. Ankara:Türkiye Felsefe Kurumu Türk Felsefesi Ya Da Sirnurg Dizisi:5

Mengüşoğlu, Takiyettin. (1997). Değişmez Değerler ve Değişen Davranışlar, istanbul: İstanbul Matbaası.

Nuttall, John. (1997). Ahlak Üzerine Tartışmalar Etiğe Giriş. (Çev. Abdullah Yılmaz) istanbul: Ayrıntı Yayınları.

Örs, Yaman. (1994). "Bilim Etkinliğinde Değer Sorunları". Dünyada ve Türkiye'de Bilim, Etik ve Üniversite. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Bilimsel Toplantı Serileri 1, 61-63.

Pehlivan, İnayet. (1997). "Eğitim Yöneticilerinin Etik Davranışları Üzerine Bir Araştırma (Ankara ili örneği)." (Yayınlanmamış Alan Araştırması). Ankara.

Subaşıoğlu, Fatoş. (1997). "Meslek Etiği". 33. Kütüphane Haftası Bildirileri. (Yay. Haz. Bülent Yılmaz). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği Yayınları No:25

Tepe, Harun. (1997). " "Ahlak", "Meslek Ahlakı" ve Etik". 33. Kütüphane Haftası Bildirileri. (Yay. Haz. Bülent Yılmaz). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği Yayınları No:25

Türker, Kazım. (1998) "Üniversitelerde Bilimde Sahtekarlık." Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi. 574:12-14.

Yazıcı, Hasan. (1994). "Üniversitede Özgün Bilim Üretimi". Dünyada ve Türkiye'de Bilim, Etik ve Üniversite. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Bilimsel Toplantı Serileri 1. 85-88.

Yıldırım, Cemal. (1995). Bilimin Öncüleri. Ankara: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları