Ransom, Bakhtin ve Barthes'ın Bakış Açılarından Metinsel Anlamın Oluşumunda Yazarın Önemi

John Crowe Ransom, Mikhail Bakhtin ve Roland Barthes yazarın ve metnin yeri ile ilgili fikirleri bakımından kendine özgü ve yenilikçi düşünürlerdir. Bu nedenle, metinsel anlamın yaratılmasında yazarın önemi ile ilgili bakış açılarını ve fikirlerini anlamak, bu düşünürlerin edebi dünya üzerindeki etkilerini anlamak için oldukça önemlidir. Bu üç düşünürün bazı geleneksel görüşleri reddettiği ve düşünce dünyasına yeni fikirler getirdiği gerçeğinden hareketle, bu çalışma onların fikirlerini ve düşüncelerine ait kilit noktaları gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Ransom'un biyografik ve geleneksel tarihselciliğe bir tepki olarak ortaya koyduğu Yeni Eleştiri, Bakhtin'in Roman Teorisi ve Barthes'in ünlü eseri ‘Yazarın Ölümü’ bu çalışmanın temel tartışmasını oluşturmaktadır.

The Importance of the Author in the Creation of Textual Meaning from the Perspectives of Ransom, Bakhtin and Barthes

John Crowe Ransom, Mikhail Bakhtin and Roland Barthes are all idiosyncratic and revolutionary scholars in terms of their ideas as regards to the place of the author. Understanding their viewpoints and ideas concerning the importance of the author in the creation of textual meaning is highly significant to understand their influence over the literary world. Owing to the fact that all these scholars rejected some traditional views and introduced some new ideas to the thinking world, this study aims at reviewing their ideas and key points. In this respect, Ransom's New Criticism as a reaction to biographical and traditional historicism, Bakhtin's theory of the novel and Barthes' famous work ‘The Death Of The Author’ constitute the core discussion of this study. 

___

  • Bakhtin, M. (1981). The Dialogic Imagination. (Caryl Emerson & Michael Holquist, Trans.; Michael Holquist Ed.) Austin: University of Texas Press.
  • Barry, P. (2009). Beginning Theory: An Introduction to Literary and Cultural Theory. Manchester, UK: Manchester University Press.
  • Barthes, R. (1977). Image, Music, Text. (Stephen Heath, Trans.) London, Great Britain: Fontana Press.
  • Culler, J. (2000). Literary Theory: A Very Short Introduction. New York: Oxford University Press Inc.
  • Harland, R. (1999). Literary Theory from Plato to Barthes: An Introductory History. Hong Kong: Macmillian Press Ltd.
  • Leitch, V. B. (2001). The Norton Anthology of Theory and Criticism. New York: Norton.
  • Pickering, E. (2008). The Roots of New Criticism. The Southern Literary Journal, 41(1), 93-108. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/40593240
  • Ransom, J. C. (1937). Criticism, Inc. Virginia Quarterly Review: A National Journal of Literature and Discussion, Autumn, 13(4). University of Virgina. https://www.vqronline.org/essay/criticism-inc-0