Türkiye'de Organize Suçlar ve Halkın Teveccühü

Sahip oldukları sınırsız kaynaklarla ülkelerin rejimleri üzerinde dahi önemli bir tehdit unsuru olmaya başlayan organize suç örgütleri, Dünya gündeminde en fazla yer bulan konulardan biri olmaya başladı. Bu durum ülkemiz için de geçerli. Ekonomi ve adalet kurumlarında yaşanan olumsuzluklar, özellikle 1970li yıllardan sonra organize suç örgütlerinin kendilerini hissettirmelerine sebep oldu. 1996 yılında meydana gelen trafik kazasından sonra “susurluk kazası” olarak hafızalarda yer eden olayla birlikte organize suç örgütleri en fazla konuşulan konulardan biri haline geldi. 1996 yılında 4422 sayılı” Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri İle Mücadele Kanunu” çıkarılarak yoğun bir mücadele süreci başlatılmış olmasına rağmen, sonuçların hedeflenen boyuta ulaşamadığı görülmektedir. Bilindiği üzere organize suçlar çok yönlü olma özelliğine sahiptir. Etkin bir mücadele için Emniyet Teşkilatının başta üniversiteler ve kitle iletişim araçlarından destek alması gerekir. Özellikle sosyal çözülmenin görüldüğü toplumlarda, organize suç örgütleri legal hale gelebilmek için bilinçli bir şekilde toplumsal değerlere daha fazla sahip çıkar gibi görünmek suretiyle topluma olduklarından farklı görünmeye çalışarak toplum desteğini arkalarına alabilmektedirler. Miroğlu dizisi ile başlayıp Kurtlar Vadisi ile son derecebüyük ivme kazanan organize suç örgütlerine olan ilgi, gençliği özentiyle birlikte arkasından sürüklerken, Kurtlar Vadisi Irak filmi ile toplumun ve özellikle gençlerin desteğini kazanmış gözüküyor. Bu önemli toplumsal problemin geldiği son noktayı ortaya koymanın önemine inandığımız için sosyolojik boyutlarını istatistikler ve medyada çıkan haberlerle destekleyerek ortaya koymayı hedefliyoruz.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

Organized Criems and People's Tendency in Turkey

Mafia, who have unlimited sources, have become a major threat to many countries regardless their regime. Because of its influence mafia has become the main issue around the world. Our country is also under its influence. The ineffective functioning of the economy and justice department (institutes) during the 1970’s have bought about the upraising of the mafia the traffic accident which took place in 1996, ‘the Susurluk accident’ had become the most talked mafia event at the time. Under the act of 4422 in 1996 a new law was put through to struggle with mafia but unfortunately the result was unsatisfactory. Organized crimes are known to have many methods to over power and deactivate them the security forces must be supported by the universities and mass communication devices mafia tries to gain creditability in degenerated societies by respecting the community’s social values. TV series such as Miroglu, Kurtlar Vadisi and the film Kurtalar Vadisi Iraq has had a great influence over the young generation. We have come acknowledge the importance of this problem and therefore with the support of the news on media weintend to put forward problems involving the statistical and social dimensions.
Keywords:

Turkey,

___

AŞIK, Metin 2000 “Organize Suç ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü”, Polis Dergisi, 6. Sayı, Ankara: EGM Yayınları.

CENGİZ, Mahmut 2004 Türkiye’deki Mafya Tipi Organize Suç Şüphelilerinin Sosyal Profili, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ÇULCU, Murat 1992 Dünyamızı Saran Mafya, İstanbul: Kartaş Yayınları.

ÇULCU, Murat 1998 Mafya Üzerine Notlar, İstanbul: Kartaş Yayınları.

ÇULCU, Murat 2001 Her Sakaldan Bir Kıl, İstanbul: E Yayınları.

DURSUN, Hasan 2006 “Türkiye’de Organize Suç ve Bu Suça Karşı Güvenlik Sektörü Bağlamında Alınması Gereken Önlemler”, Polis Dergisi, Yıl 12, Sayı 7, s.124-136.

İÇLİ, Tülin Günşen 2004 Kriminoloji, Ankara: Martı Kitap ve Yayınevi.

KAZAN, Turgut 2000 “Çete, Gizli İttifak”, Toplu Suç Kavramları, Mukayeseli Hukuk ve Türkiye’de Durum, 2000 Hukuk Kurultayı, Ankara.

KOMDB 2002 T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü KOMDB 2001 Raporu, Ankara: EGM Yayınları.

KOMDB 2006 T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü KOMDB 2005 Raporu, Ankara: EGM Yayınları.

KURTKAN, Amiran 1985 Genel Sosyoloji, 5. Baskı, İstanbul: Filiz Kitabevi.

TOLAN, Barlas; Galip İSEN, Veysel BATMAZ 1995 Sosyal Psikoloji, Ankara: Adım Yayınları.

YENİSEY, Feridun 1999 “Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele” Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu İle İlgili Seminerler, 03.09.1999, Ankara: Adalet Bakanlığı Yayınları.

YÜCEL, Mustafa Tören 1997 Türk Ceza Siyaseti ve Kriminolojisi, Ankara: Türkiye Barolar Birliği Yayınları.

4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu ve Uygulaması, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Rehberi III, 2.Baskı, Ankara.

http://haber.mynet.com/main/?date=10 Haziran 2006