İş Güvenliği Uzmanlarında İşe Bağlılığın ve İş Stresinin İSG Performansına Etkisi: Yapısal Eşitlik Modelleme Çalışması

Bu çalışmanın amacı, iş sağlığı ve güvenliği (İSG)uygulamaları ile iş stresi ve işe bağlılık değişkenleriarasındaki ilişkileri incelemektir. Ölçüm tekniğiolarak anket yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılan101 kişi İstanbul’da bulunan farklı sınıflarda işgüvenliği belgelerine sahip iş güvenliği uzmanlarıve iş güvenliği teknikerlerinden oluşmaktadır.Araştırmada, sosyo-demografik bilgi formu, İSGUygulamaları Performans Ölçeği, İş Stresi Ölçeği veİşe Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizlersonucunda iş stresi ile işe bağlılık arasında negatifbir ilişki bulunurken, işe bağlılık ile İSGUygulamaları performansı arasında pozitif bir ilişkisaptanmıştır. Bu çalışmanın sonunda, iş stresininkurumlarda ortadan kaldırılması ya da en altseviyeye indirilmesi, dolaylı olarak İSGperformansını etkilediği ve bununla birlikteyönetimin katıldığı ve iletişimin yüksek olmasınınİSG uygulamalarına olan bağlılığı artırarak işkazalarının gerçekleşmesine olumsuz; güvenlikkültürünün oluşturulmasına ise olumlu bir etkiyarattığı sonucuna varılmıştır.

The Effect of Work Commitment and Work Stress on OHS Performance of Occupational Safety Specialists: Structural Equation Modelling Study

The aim of this study is to examine the relationships between occupational health and safety (OHS) practices, job stress and work commitment variables. Questionnaire method was used as the measurement technique. 101 people participating in the survey consist of occupational safety experts and occupational safety technicians with different classes of occupational safety certificates in Istanbul. Socio-demographic information form, OHS Practices Performance Scale, Job Stress Scale and Work Commitment Scale were used in the study. As a result of the analysis, a negative relationship is found between work stress and work commitment, while a positive relationship is found between work commitment and OHS practices performance.In conclusion, eliminating or minimizing work stress in institutions indirectly affects OHS performance and the involvement of the management and high communication with it increases the commitment to OHS practices and negatively to the occurrence of occupational accidents; It has been concluded that it has a positive effect on establishing a safety culture.

___

SOSYAL GÜVENLİK DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 2146-4839
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU