Çevre Performanslarının ENTROPİ tabanlı ROV, ARAS VE COPRAS Yöntemleri ile Ölçülmesi: G20 Grubu Ülkeleri Örneği

Ülkeler çevre performanslarını artırmasıyla kendilerini ekonomik ve refah seviyesi olarak iyileştirebilirler. Buna bağlı olarak ülkeler, çevre konusunda stratejiler ve yöntemler oluşturmak için kendilerinin çevre performanslarını ölçen endekslere gereksinim duyarlar. Dolayısıyla ülkelerin çevre performanslarının ölçülmesi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda araştırmanın birinci amacı, 2020 yılı için G20 grubunda olan ülke bazında 19 ülkenin Çevresel Performans Endeksi (EPI)'ni oluşturan bileşenlerin verileri üzerinden söz konusu ülkelerin EPI bileşenlerinin önemlilik derecelerini ENTROPİ yöntemi ile hesaplamaktır. Araştırmanın ikinci amacı ise ülkelerin çevresel performanslarını ENTROPİ tabanlı ROV, ARAS ve COPRAS yöntemleri ile ölçmektir. Son olarak araştırmanın üçüncü amacı, ülkelerin EPI ve ENTROPİ tabanlı ROV, ARAS ve COPRAS yöntemleri arasındaki ilişkileri tespit etmektir. Bulgular kapsamında ülkelere göre çevre performansı belirleyen en önemli bileşenin su kaynakları olduğu belirlenmiştir. Devamında EPI ve diğer yöntemler kapsamında çevre performansı en fazla olan 5 ülkenin Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa ve Japonya, 18. sırada Endonezya ve son sırada Hindistan'ın olduğu gözlenmiştir. Araştırmada EPI'nın diğer yöntemler ile olan ilişkilerin hepsinin anlamlı, pozitif yönde ve çok yüksek olduğundan dolayı EPI bileşenleri ile araştırmada belirtilen yöntemler ile genel anlamda açıklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Measuring Environmental Performances with ENTROPY based ROV, ARAS and COPRAS Methods: Example of G20 Group Countries

___

  • Acer, A., Genç, T., & Dinçer, S. E. (2020). Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Performansının Entropi ve COPRAS Yöntemi ile Değerlendirilmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 153-169.
  • Akın, N. G. (2019). Makine Seçimi Probleminde Entropi-Rov ve Critic-Rov Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(62), 20-39.
  • Al-Tuwaijri, S. A., Christensen, T. E., & Hughes, K. E. (2004). The Relations Among Environmental Disclosure, Environmental performance, and Economic Performance: A Simultaneous Equations Approach. Accounting, Organizations and Society, 29, 447–471.
  • Aras, G., & Mutlu Yıldırım, F. (2020). Sosyo-Ekonomik Refah Düzeyinin Belirlenmesinde Alternatif Bir Endeks Çalışması: ARAS Yöntemi ile G-20 Ülkeleri Uygulaması. Business and Economics Research Journal, 11(3), 735-751.
  • Aşıcı, A. A. (2012). İktisadi Düşüncede Çevrenin Yeri ve Yeşil Ekonomi:. A. A. Aşıcı , & Ü. Şahin içinde, Yeşil Ekonomi. İstanbul: Tohum Yayıncılık. 35-56 Atan, M., & Altan, Ş. (2020). Örnek Uygulamalarla Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Ayçin, E. (2019). Çok Kriterli Karar Verme . Ankara: Nobel Yayın.
  • Baloch, Z. A., Tan, Q., Iqbal, N., Mohsin, M., Abbas, Q., & Iqbal, W. (2020). Trilemma Assessment of Energy Intensity, Efficiency, and Environmental Index: Evidence from BRICS Countries. Environmental Science and Pollution Research, 27, 34337–34347.
  • Bek, N. (2019). Çevresel Performans Endeksi ve Sürdürülebilir Yönetişim Göstergeleri Kapsaminda Ülke Karsilastirmasi: Türkiye ve İsviçre Örneği. International Journal of Innovative Approaches in Social Sciences, 3(2), 36-45.
  • Bircan, H. (2020). Çok Kriterli Karar Verme Problemlerinde Kriter Ağırlıklandırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Buhl , P. A. (2017). Die „Aktie Lotti“: Nachhaltiges Wirtschaften macht Unternehmen erfolgreich – Sieben Praxisbeispiele aus der Schweiz. G. Gordon , & A. Nelke içinde, Management-Reihe Corporate Social Responsibility (s. 255-268). Berlin, Heidelberg: Springer Gabler, Berlin, Heidelberg.