“Fransız Oryantalizminde Hz. Muhammed İmajı” Kitap İncelemesi

Oryantalizmin teşekkül ettiği ya da daha doğru bir ifadeyle teşekkül etmesine büyük oranda katkısı bulunması hasebiyle Fransa’da ve Fransız oryantalistlerin telif etmiş olduğu eserlerdeki Hz. Muhammed (s.a.v.) algısı ve bu algının bir sonucu olarak peygamber imajının tarihsel boyutunu ortaya koymak, günümüzdeki ön yargı ve ithamların kaynağını bir nebze olsun tespit etmek önem arz etmektedir. Fransa’nın Batı dünyasının önemli bir kültür ve entelektüel merkezi olmasından, burada ortaya konulan yaklaşımların Batı’nın diğer yerlerinde de bir şekilde etkili olduğundan mütevellit böyle bir merkezde Hz. Muhammed (s.a.v.) üzerine eserler telif eden ve bu eylemlerini etik ve akademik temeller üzerine inşa etme çabasını göstermiş olan Maurice Gaudefroy-Demombynes, Régis Blachère ve Maxime Rodinson adlı müellifleri çalışmasına konu etmiş olan Dr. İsmail Metin, Prof. Dr. Seyfettin Erşahin danışmanlığında hazırlamış olduğu “Fransız Oryantalistlerin Siyer Literatüründe Hz. Muhammed İmajı: Maurice Gaudefroy-Demombynes, Régis Blachère ve Maxime Rodinson Örneği” isimli doktora tezinin yeniden gözden geçirmiş, düzenlemiş ve geliştirmiş hâlde, Fransız oryantalizminin başlıca isimlerinden Gaudefroy-Demombynes, Blachère ve Rodinson’un Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili görüş ve düşünceleri karşılıklı olarak ele almakta, olaylara yaklaşım tarzlarını tespit etmeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda mevzubahis kitap literatürde edindiği yer ve doldurduğu boşluk açısından değerlendirilmiştir.

“The Image of Prophet Muhammed in French Orientalism” Book Review

To reveal the historical dimension of the prophet image as a result of the perception of Hz. Muhammed (PBUH) in France and in the works written by French orientalists, due to the fact that orientalism was formed or, more accurately, contributed to its formation, and to reveal the source of today's prejudices and accusations. Since France is an important cultural and intellectual center of the Western world, and the approaches put forward here are somewhat influential in other parts of the West, Maurice Gaudefroy-Demombynes, Régis Blachère, and Maxime Rodinson’s works on Hz. Muhammed (PBUH) and their efforts to build these works on ethical and academic foundations. To this end, this book, which is the revised, edited, and improved version of the doctoral thesis titled "The Image of Prophet Muhammad (PBUH) in the Sîrah Literature of French Orientalists: The Case of Maurice Gaudefroy-Demombynes, Régis Blachère and Maxime Rodinson" prepared by Dr. İsmail Metin under the supervision of Prof. Dr. Seyfettin Erşahin, the views and thoughts of some of the main figures of French orientalism, which are Demombynes, Régis Blachère, and Maxime Rodinson, about Prophet Muhammed (PBUH) are discussed comparatively, and their approaches to events are tried to be determined. It deals with the views and thoughts about the Prophet Muhammed (PBUH) mutually and tries to determine their approach to events. In this direction, the book in question has been reviewed in terms of the place it has in the literature and the gap it fills.

___

  • Arberry, Arthur John. “British Orientalists”. Journal of the Royal Asiatic Society. Londra: Cambridge University Press, 2011.
  • Bulut, Yücel. “Oryantalizm”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 33/428-437. Ankara: TDV Yayınları, 2007.
  • Endress, Gerhard. Islam: An Historical Introduction. trans. Carole Hillenbrand. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2002.
  • 1. Erşahin, Seyfettin – 2. Sarıçam, İbrahim – Özdemir, Mehmet. İngiliz ve Alman Oryantalistlerin Hz. Muhammed Tasavvuru. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2011.
  • Görgün, Hilal. “Muhammed”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 30/474-476. Ankara: TDV Yayınları, 2020.
  • Lowe, Lisa. Critical Terrains: French and British Orientalisms. New York: Cornell University Press, 1994.
  • Metin, İsmail. “İslamofobi ve Zenofobi Bağlamında Fransa’da Karikatür Krizleri”. Uluslararası Osmaneli Sosyal Bilimler Kongresi. 12-14 Ekim 2016. Bilecik: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yayınları, 2016, 1287-1295.
  • Metin, İsmail. “Tiyatro, Karikatür ve Film Provokasyonları Bağlamında Fransız Basınında İslam ve Hz. Muhammed İmajı”. Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/4 (2013), 91-104.
  • Metin, İsmail. Fransız Oryantalizminde Hz. Muhammed İmajı. İstanbul: Kitap Dünyası Yayınları, 2022.
  • Rodinson, Maxime. Muhammed: Yeni Bir Dünyanın ve Peygamberin Doğuşu. Trc. Atilla Tokatlı. İstanbul: Doruk Yayınları, 2013.
  • Sarıçam, İbrahim. Erşahin, Seyfettin. “Batı Oryantalizminin Hz. Peygamber’e Bakışı”. EskiYeni 5 (Mayıs 2007), 5-21.
  • Watt, William Montgomery. Mohammad at Madina. Oxford: Clarendon Press, 1973.