Umurbey–Çanakkale koşullarında yetiştirilen müşküle üzüm çeşidinde (vitis vinifera l.) farklı terbiye sistemlerinin üzüm verim ve kalitesine etkileri

Umurbey-Çanakkale koşullarında, 5 BB anacı üzerine aşılı olarak yetiştirilen Müşküle üzüm çeşidinde, tek ve çift kollu kordon ile çift kollu guyot terbiye sistemlerinin üzüm verim ve kalitesine etkilerinin incelendiği bu araştırma, 2003-2005 yılları arasında T.C. Çanakkale Meyvecilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü Umurbey İşletmesi’nde yürütülmüştür. İlk üç verim yılı bulguları değerlendirildiğinde, çift kollu kordon terbiye sistemi kazandırılmış olan omcalardan omca başına üzüm verimi, vejetatif gelişim ve üzüm kalitesi açısından diğer iki terbiye sistemine kıyasla daha olumlu sonuçlar elde edilmiş ve yörede yetiştiriciliği yapılacak olan Müşküle üzüm çeşidi için çift kollu kordon terbiye sisteminin seçilmesinin daha avantajlı olacağı belirlenmiştir.

effects of various training systems on the yıeld and the quality of müşküle grape (vitis vinifera l.) grown in Umurbey-Çanakkale conditıons

This study was carried out during 2003-2005 to determine the effects of training systems (uni-and bilateral cordon, 2-arm guyot) on Müşküle grape cultuvar grafted onto 5 BB grown in Umurbey Fruit Production Station, Çanakkale. From the 3- year data, vines trained to bilateral cordon system had more yield with better vegetative growth and quality compared to the other two training systems. It is therefore advised that Müşküle grape cultuvar should be trained to bilateral cordon system in Çanakkale region.

___

  • Açıkgöz, N., Akkaş, M. E., Moghaddam, A. ve Özcan, K., 1994. TARİST: An Agrostotistical Package Programme for Personal Computers. Tarla Bitkileri Kongresi, Bitki Islahı Bildirileri. s 264-267. 25-29 Nisan 1994, İzmir.
  • Anonim, 1985. Descriptor List for Grapevine and Vitis Species, Office International de la Vigne et de Vin, Paris.
  • Çelik, H., Ergül, A., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Fidan, Y., Ağaoğlu, Y. S., Patlak, H., Göktürk, N. ve Karlı, A., 1998. Kalecik Karası Üzüm Çeşidi İçin En Uygun Terbiye Sisteminin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. 4. Bağcılık Sempozyumu. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. s 108-114. 20-23 Ekim 1998, Yalova.
  • Dardeniz, A., Kaynaş, K. ve Ateş, F., 2001. Çanakkale İli Bağcılığı’nın Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlü-ğü. Bahçe Dergisi. Cilt 30, Sayı 1-2. s 25-35. Yalova.
  • Dardeniz, A., 2002. Bozcaada Bağcılığının Mevcut Durumu Sorunları ve Bağcılığın Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yayın Organı. Türk Koop EKİN Dergisi. Yıl 6, Sayı: 20. s 77-83. Nisan-Haziran 2002. Ankara.
  • İnal, S., Demirbüker, Y. ve Barış, C., 1983. Hafızali ve Semillon Üzüm Çeşitleri Üzerine Farklı Pallisaj Şekillerinin Denenmesi. Bağcılık Araştırma Ülkesel Projesi Sonuç Raporları. Cilt 2, Sayı 1. s 79-90. Tekirdağ.
  • İlter, E., 1972. Bağlarda Bazı Yüksek Terbiye Sistemleri ve Önemi. Çekirdeksiz Üzüm Semineri Tebliği. İzmir Ticaret Borsası Yayınları. No: 7.
  • Işık, H., Delice, N. Y., Yayla, F. ve Bayraktar, H., 1999. Bazı Standart Üzüm Çeşitleri Üzerinde Yüksek Terbiyede Farklı Pallisaj Şekillerinin Denenmesi. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Tekirdağ.
  • Özen, T. ve Boz, Y., 1991. Guyot ve Goble Terbiye Şekilleri İle Yetiştirilen Semillon Üzüm Çeşidinde En Uygun Sıra Üzeri Mesafesini, Tespit Denemesi. T. C. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Tekirdağ.
  • Özışık, S., Usta, K., Gürnil, K. ve Bayraktar, H., 1994. Bazı Standart Üzüm Çeşitleri Üzerinde Yüksek Terbiyede Farklı Pallisaj Şekillerinin Denenmesi. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Türkiye Bağ Bölgeleri İçin Uygun Terbiye Şekillerinin Araştırılması Uygulama Projesi. Tekirdağ.
  • Samancı, H. ve İlhan, İ., 1981. Bazı Terbiye Şekillerinin Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Verim ve Gelişmeye Etkileri. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bahçe Dergisi: 10 (2), Yalova.
  • Türkben, C. ve Çetin, B., 2002. Müşküle Üzüm Çeşidinin Ülkemiz ve İznik İçin Önemi Üzerine Bir İnceleme. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu. 5-9 Ekim 2002. s 228-232. Nevşehir.
  • Uslu, İ., Demiray, T. ve Gökçay, E., 1979. İznik Yöresi’nde Müşküle Üzüm Çeşidi’nde Kordon ve Goble Terbiye Biçimlerinin Karşılaştırılması. Tarımsal Araştırma Dergisi, Cilt 1. Sayı 1. s 23-27.
  • Uslu, İ. ve Samancı, H., 1998. Beyaz Çavuş ve Hamburg Misketi Üzüm Çeşitlerinde Uygun Terbiye Şekillerinin Saptanması. 4. Bağcılık Sempozyumu. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. s 395-400. 20-23 Ekim 1998. Yalova.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karaman yöresi elma bahçelerinin mikro besin elementleri bakımından beslenme durumları

MEHMET ZENGİN, Fatma GÖKMEN, Sait GEZGİN

Yaşlı ve genç broiler ebeveyn yumurtalarında kuluçkanın son döneminde farklı nisbi nem uygulamalarının, kuluçka sonuçları ve performansa etkileri

Mustafa ÜLGÜ, İskender YILDIRIM

Van ili Erciş ilçesinde patates yetiştiriciliğinin durumu üzerine bir araştırma

Murat TUNÇTÜRK, Kasım ŞAHİN, TAMER ERYİĞİT

Değişik bor dozları ve uygulama şekillerinin farklı lokasyonlarda yetiştirilen şeker pancarının yaprak bor içeriği, verim ve kalite üzerine etkisi

Sait GEZGİN, MEHMET HAMURCU, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN

Ereğli yöresi süt sığırı barınaklarının yapısal durumu ve sorunları

ALİ KARABACAK, RAMAZAN TOPAK

Düşey tohum diskli mekanik hassas ekim makinesinin şeker pancarı ekimine uygunluğu-nun belirlenmesi

Haydar HACISEFEROĞULLAR, Sedat ÇALIŞIR, Hakan Okyay MENGEŞ

Yarı kurak iklimde kireçtaşı üzerinde oluşan topraklarda bazı majör, minör ve nadir toprak elementlerinin düşey dağılımı

Cihan UZUN, H. Hüseyin ÖZAYTEKİN

A new anise (Pimpinella anisum L.) pest: Carterus dama (Rossi, 1792) (Coleoptera: Carabidae)

ERHAN KOÇAK, Memiş KESDER, EROL YILDIRIM

Patojen olmayan fusarium türleri ile domateste Fusarium kök çürüklüğü hastalığının biyolojik kontrolü üzerinde bir araştırma

FAHRİ YİĞİT, Keziban ARIKAN, Yasemin Y. BALABAN

Vişne kurutmada kurumanın çeşitli modellerle açıklanması

Hasan Okyay MENGEŞ, CAN ERTEKİN