Anız parçalama makinelerinde parçalama etkinliğinin saptanması

Anız parçalamada kullanılan L tipi bıçaklı makine 33.35, 43.46 ve 63.59 m/s ‘lik bıçak çevre hızları ile üç farklı ilerleme hızlarında (2.7, 4.5 ve 7.2 km/h) çalıştırılarak, makinenin kuyruk mili güç ihtiyacı, yakıt tüketimi ile parçalanmış materyalin boyut dağılımı ve su tutma kapasitesi belirlenmiştir. Sonuç olarak bıçak çevre hızının ve çalışma hızının artmasıyla kuyruk mili gücü ihtiyacı ve yakıt tüketimi artmıştır. Par-çalanmış materyalin boyutu ise bıçak çevre hızının artmasıyla azalmış, çalışma hızının artmasıyla büyümüştür. Parçalama etkinliğinin bir göstergesi olan su tutma kapasitesi, parça boyutunun küçülmesi ile artış göstermiştir.

The determination of chopping efficiency in stubble chopper

In this study, stubble chopper which has L blade, was tested in three different periferal velocity of blade (33.35, 43.46 and 63.59 m/s) and three different forward velocity (2.7, 4.5 and 7.2 km/h). Dimension distribution and capacity of water content of chopped stubble, and P.T.O power requirements and fuel consumption of machine were investigated. Consequently, P.T.O power requirements and fuel consumption increased as increasing blade periferal velocity and working velocity. Chopped stubble dimension was to be smaller with increasing blade velocity but increasing forward veloci-ty caused to grow chopped stubble dimension. As an indicative of chopping efficiency, the capacity of water content of stub-ble increased with decreasing stubble dimension.

___

  • Anonim, 1999. Tarımsal Mekanizasyon Araçları De-ney İlke ve Metotları. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tarım Alet ve Makineleri Daire Baş-kanlığı. Ankara. ISNB: 975 407 039 03.
  • Çarman, K. ve Marakoğlu T., 2006. Nohut Üretiminde Azaltılmış Toprak İşleme Ve Direk Ekim Uygu-lamalarının Karşılaştırlması. 2. Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı 93-104, İzmir
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Gürbüz, F. 1983. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1021/215. Ankara.
  • Kocabıyık, H., 2003. Ayçiçeği Anızının Parçalanması, Parçalanmada Kullanılacak Prototip Bir Makine-nin Tasarımı ve İmalatı Üzerine Bir Araştırma. T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri Anabilim Dalı Tekirdağ. ( Basılmamış Doktora Tezi)
  • Pathak, B, S., 1963. Die Feinzerkleinerung von Stroh. Arbeit aus dem Institut für Landtechnik der Land-wirtschaftlichen Hochschule Hohenheim.
  • Persson, S., 1987. Mechanics of Cutting Plant Materi-al. An ASAE Monograph Number 7 in a Series Published by ASAE, St. Joseph, Michigan.
  • Stroppel, T., 1977. Zur Systematik der Technologie des Schneidens. Grundlagen der Landtechnik H. 5, S. 120/134.
  • Şeflek, A, Y., Çarman, K., Özbek, O. 2006. Budama Artıklarının Parçalanmasında Kullanılan Makine-nin Performans Değerlerinin İrdelenmesi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 2(3), 219-224.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Malya kuzularda canlı ağırlık ve bazı vücut ölçülerinin tekrarlanma dereceleri

Uğur ZÜLDAKİR, Özcan ŞAHİN, İBRAHİM AYTEKİN, SAİM BOZTEPE

Tokat yöresi topraklarından izole edilen Azospirillum suşlarının morfolojik özellikleri

Mehmet ÖĞÜT, FATİH ER, Necdet KANDEMİR

Tuzlu sulama suyu uygulamalarının domates meyvesinde bazı kimyasal kalite unsurlarına etkisi

İlknur Kutlar YAYLALI, NİZAMETTİN ÇİFTÇİ

Anız parçalama makinelerinde parçalama etkinliğinin saptanması

Oğuz DEMİR, Kazım ÇARMAN

Yağmurlama sulamada enerji tüketimi: yer altı su kaynakları ile sulama üzerine bir çalışma

Ramazan TOPAK, DURAN YAVUZ, Sinan SÜHERİ

Toprağa uygulanan arıtma çamuru, ahır gübresi ve karışımlarının, çim bitkisinin bazı makro-mikro besin elemetleri ve verim üzerine etkisi

Murat KÜÇÜKHEMEK, Kemal GÜR, Refik UYANÖZ

Researches on the responses of different hybrid layers with respect to egg production and quality performances to forced molting programs with and without feed withdrawal

ALİ AYGÜN, Ramazan YETİŞİR

Konya sulu koşullarında bazı hibrit ayçiçeği çeşitlerinin verim ve önemli tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

ÖZDEN ÖZTÜRK, FİKRET AKINERDEM, Nilgün BAYRAKTAR, RAHİM ADA

Konya Ovası'ndaki büyük toprak gruplarından izole edilen arbusküler mikoriza (A.M.) sporlarının büyüklüklerine göre dağılımı, infeksiyon etkimlikleri ve toprağın bazı özellikleri ile arasındaki ilişkiler

Emel KARAARSLAN, Refik UYANÖZ

Melezleme yöntemiyle elde edilen soya (Glycine max (L.) Merr.) hatlarının bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

İbrahim ÜNAL, MUSTAFA ÖNDER