Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk

Günümüzde yoksulluk, dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir. 1980’li yıllardan itibaren dünyada yaşanan küresel dönüşümler, yoksulluğun etki alanını genişletmiş; kentleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte özellikle azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk, kent özelinde çok daha farklı boyutlarla ve görünümlerle ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda çalışmada, kentsel yoksulluğun kavramsal çerçevesi belirlenmekte; küreselleşmenin ve yapısal uyarlanma politikalarının kentsel yoksulluk üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Öte yandan, kentsel yoksulluğun yoksulların perspektifinden anlaşılabilmesine temel oluşturması açısından özellikle son elli yılda ortaya çıkan yeni kent yoksullarının yoksulluklarıyla başedebilmek için hayata geçirdikleri çeşitli stratejiler ele alınmaktadır. Ayrıca, kentsel yoksulluğun dünyadaki boyutları değerlendirilmekte ve çeşitli ülke örneklerine yer verilmektedir. Kentsel yoksulluk, büyük kentler başta olmak üzere, ülkemiz için de önemli bir sorundur. Bu nedenle çalışmada Türkiye’de kentsel yoksulluğun oluşum süreci dönemler itibariyle ve çeşitli uzanımlarıyla ele alınmaktadır. Bu çerçevede, Konya’da kent yoksullarının genel durumlarının ortaya konulması, bu kesimin başta ekonomik olmak üzere çeşitli sorunlarının belirlenmesi ve kentlileşme düzeylerinin değerlendirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen bir alan araştırması yer almaktadır.

Poverty is one of the most significant problems of the world. Global transformations of the world since 1980’s, has extended the influences of poverty with the acceleration of urbanization, particularly in the underdeveloped and developing cvountries. Poverty has reproduced different dimensions and appearances. In this context, this study determines urban poverty’s conceptual framework, and examines the effects of globalization and structural adjustment policies on urban poverty. Moreover, study examines the various strategies that poor created to struggle with the dramatic conditions they live in. Furthermore, the study evaluates the dimensions of poverty in the world and gives examples of poverty from different countries. Urban poverty is also an important problem for Turkey, especially in the crowded cities. Due to this, the process of urban poverty in Turkey ceoncerned with in terms of periods and characteristics. Konya was chosen as a case study in order to determine demographic profiles, various problems particularly economic, and analyze urbanization scale of urba poor in Konya.

___

  • Apak, Sudi, Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Ekonomik İstikrar Uygulamaları, Anahtar Kitaplar Yayınları, İstanbul, 1993.
  • Ataç, Beyhan, Maliye Politikası, Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı, Yayınları, Eskişehir, 1999.
  • Bahçeci, Sema, “Ortodoks ve Hetorodoks İstikrar Programları: Seçilmiş Ülke Örnekleri ve 1994 Türkiye Deneyimi”, Yayınlanmış Uzmanlık Tezi, DPT, EMSAGM, Ankara, 1997.
  • Bastı, Eyüp, “Türkiye’nin Cari İşlemler Sorunu Üzerine Düşünceler”, Activeline Gazetesi, Mart-Nisan 2005.
  • DPT, “Katılım Öncesi Ekonomik Program”, DPT Yayınları, Ankara, 2001.
  • Ener, Meliha, Demircan, E. Siverekli, Küreselleşen Dünyada IMF Politikaları ve Türkiye, Roma Yayınları, Ankara, 2004.
  • Gerni, Cevat, "Türkiye’de 1980–1990 Döneminde Uygulanan İstikrar Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme”, 3. İzmir İktisat Kongresi Tebliğleri, Cilt:1, Ankara, 1992.
  • Güloğlu, Bülent, İstikrar Programından İstikrarsızlığa (Kasım 2000 ve Şubat 2001 Krizleri), Yeni Türkiye Dergisi, İstanbul, 2001.
  • Gündüz, Ali Yılmaz, “Türkiye Ekonomisindeki Yapısal Değişiklikler ve 1980 Sonrası Uygulanan İstikrar Politikaları”, Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Kayseri, 1999.
  • Karakayalı, Hüseyin, Türkiye Ekonomisinin Yapısal Değişimi, Güleç Matbaası, İzmir, 2003.
  • Kepenek, Yakup, “Büyüme – 2004”, Cumhuriyet Gazetesi, 11.04.2005.
  • Kılıç, Cem, “Türkiye’de İşgücü Piyasası ve Kriz”, Kriz ve IMF Politikaları, Alkım Yayınları, 207 – 224, İstanbul, 2002.
  • Önder, İzzettin, Türel, Oktar, Türkiye’de Kamu Maliyesi, Finansal Yapı ve Politikalar, Tarih vakfı, Yurt Yayınları, İstanbul, 1993.
  • Parasız, İlker, Kriz Ekonomisi, Ezgi Yayınevi, Bursa, 1998.
  • Parasız, İlker, 1923’den Günümüze İktisat ve İstikrar Politikaları, Ezgi Yayınevi, Bursa, 1998.
  • Parasız, İlker, Enflasyon Kriz Ayarlamalar, Ezgi Yayınevi, Bursa, 2001.
  • TCMB, Küreselleşmenin Türkiye Ekonomisine Etkileri, TCMB Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü, Ankara, 2002.
  • Uygur, Ercan, “2000 Kasım ve 2001 Şubat Krizleri Üzerine Değerlendirmeler”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Sayı: 227, Ankara, 2001.
  • Yıldırım, Oğuz, Kura Dayalı İstikrar Politikası (Teori ve Ülke Uygulamaları), TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara, 2003.