Örgütsel İletişim Kurma Yöntemleri ve Karşılaşılan İletişim Engellerine Yönelik Bir Araştırma

Örgütsel iletişim, örgütlerde işbirliği, koordinasyon ve kontrol işlevini yerine getiren örgütsel ve yönetsel yapının en önemli öğelerinden bir tanesidir. Dinamik bir varlık olan örgütler, kendine özgü işlevleri gerçekleştirebilmek için hem örgüt içerisine hem de örgüt dışına yönelik etkili bir iletişime ihtiyaç duymaktadır. Çünkü etkin bir iletişim, örgütsel davranışın tüm yönlerini fiilen etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle iletişim kavramı, örgütsel iletişim, örgütsel iletişim yöntemleri ve sorunları üzerinde durulmaktadır. Daha sonra ise sağlık örgütlerinde yapılan araştırma bulgularına yer verilerek bir değerlendirmeye gidilmektedir.

Organizational communication is one of the the most essential parts of the communicative and administrative structure undertaking the communication, cooperation, coordination and control function. Being dynamic aspect, the organization requires to be effective both inside and outside communication to achive its own functions. Because effective communication affects all sides of organizational behavior. In this aspect, first of all communication concept, organizational communication, methods and problems have been focused. Later, the assessment composed of organizational communication methods data about health organizations will be dealt with.

___

Akıncı, Z. Beril (1998), Kurum Kültürü ve Örgütsel İletişim, İletişim Yayınları, İstanbul.

Arslan, Berna ve Erhan Arslan (2003), "Örgütsel İletişim", Meslek Yüksek Okulları İçin Genel İletişim, Editör: Uğur Demiray, Pegem Yayıncılık, Ankara.

Aşkun, İnal Cem (1989), "Yönetim-Örgüt Alanında İletişim Kavramının Boyutları", Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, C. VII, S. 1, Eskişehir, ss. 23-48.

Bingöl, Dursun (1997), Personel Yönetimi, Üçüncü Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.

Genç, Turan (1998), Kamu Yönetimi, Başkent Klişe Matbaacılık, Ankara.

George, Jennifer M. and Gareth R. Jones (1999), Understanding and Managing Organizational Behavior, Second Edition, Addison-Wesley, New York.

Gökçe, Orhan (2002), İletişim Bilimine Giriş, 4. Basım, Turhan Kitabevi, Ankara.

Gürgen, Haluk (1997), Örgütlerde İletişim Kalitesi, Der Yayınları, İstanbul.

Gürüz, Demet ve Diğerleri (19989, Halkla İlişkiler Yönetimi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, No: 10, İzmir.

Gürüz, Demet ve Gaye Özdemir Yaylacı (2004), İletişimci Gözüyle İnsan Kaynakları Yönetimi, MediaCat Kitapları, İstanbul.

Halis, Muhsin (2000), "Örgütsel İletişim ve İletişim Tatminine İlişkin Bir Araştırma", Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. 14, S. 1,Erzurum, ss. 217-230.

Jefkins, Frank (1992), Public Relations, Fourth Edition, Pitman Publishing, London.

Özgüven, Bilal M. (1975), "Bürokratik Yapıda Haberleşme Kanalları", Bursa İ.T.İ.Akademisi Dergisi, C.IV, No: 2-3, Bursa, ss. 189-197.

Paksoy, Mahmut (2001), "Organizasyonlarda İletişim", Örgütsel İletişim, Editör: İnan Özalp, Anadolu Üniversitesi Yayınları, No: 964, Eskişehir.

Sabuncuoğlu, Zeyyat (1974), "Modern İşletmelerde haberleşme Sorununun Analizi", Bursa İ.T.İ.A. Dergisi, C. III, No: 1, Bursa, ss. 138-161.

Thayer, Lee O. (1991), "İdari Haberleşmede Mevcut Problemler ve Araştırmalar", Türk İdare Dergisi, Çeviren: Orhan Kırlı Yıl: 63, S. 390, Ankara, 227-244.

Tutar, Hasan ve M.K. Yılmaz (2002), Genel İletişim, Nobel Yayınları, Ankara.

Uztuğ, Ferruh (2003), "İletişim Engel ve Etmenleri", Meslek Yüksek Okulları için Genel İletişim, Editör: Uğur Demiray, Pegem Yayıncılık, Ankara.

Yıldırım, Selami, Semra Arıkan ve Öznur Aşan (1996), "Örgütlerin Yönetiminde İletişimin Önemi", Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. XIV, S. 1, Ankara, ss. 177-187.