WITTGENSTEIN ÇEKİMİNDE SANAT VE DİL

İngiltere'de 1968'de Terry Atkinson, David Bainbridge, Michael Baldwin gibi İngiliz sanatçılar tarafından kurulan Sanat ve Dil adlı dergi, felsefenin sanata içkin kılınmasını sağlayan payandalardan biridir. Sanatçı edimlerine dair yapılan irdelemelerin, her türlü disiplini içinde barındıran özel bir dokusu vardır. Sanat ve Dil grubu oluşumuna dair bir ifadede daraltılmak istenilen bu yazın, konseptin kendisini oluşturan zeminin düşünüşüne bir yerden de olsa dokunma itkisi ile hareket etmektedir. Araştırmanın periferi olarak; Sanata dair köken-gerçeklik devinimlerinde özneyi içine sürükleyen dil oyunları-bağlam etkileşimlerine Wittgenstein çekimi üzerinden yaklaşılmaktadır.

ART AND LANGUAGE WITHIN THE ATTRACTION OF WITTGENSTEIN

The Art and Language that is the journal established by some British artists such as Terry Atkinson, David Bainbridge, Michael Baldwin and so on in England in 1968 is one of the pillars which made the philosophy the instinct to the art. The scrutinising on the performances of the artists has a special tissue having all kinds of disciplines in itself. This essay that tries to focus on the formation of the Art and Language group, acts with the driving force of touching the thinking of the ground generating the concept's itself. As the periphery of the research, roots of the art - language games pulling the sub-ject inner in the reality movements - and the content interactions will be approached from the attraction of Wittgenstein.

___

Antmen, Ahu. (2009). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Farago, France. (2006). Sanat (Ö. Doğan, Çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.

Foster, Hal. (2012). Tasarım ve Suç (E. Gen, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Hadot, Pierre. (2011). Wittgenstein ve Dilin Sınırları (M. Erşen, Çev.). Ankara: Doğu Batı Ya- yınları.

Kahraman, Jale. (2011). Resim Sanatının Ezoterik Boyutları. (Yayımlamamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Karahan, Çağatay. (2010). "Dil Dışı Gösterge Olarak Sanat". Erişim: 04.07.2013, htt- p://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunisosbil/index

Karadayı, Handan. (2008). "Magritte ve Wittgenstein Bağlamında Resim-Dil İlişkisi Ve Ger- çeklik Arayışı", Erişim: 04.08.2015, http://www.academia.edu/5866243/MAGRITTE_VE_ WITTGENSTEIN

Özcan, Şefik. (2009). Güncel Sanatta Dilsel Göstergeler. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Sa- nat Eseri Çalışma Raporu). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Tansuğ, Sezer. (1993). Sanatın Görsel Dili. Ankara: Remzi Kitapevi Yayınları.

Tunalı, İsmail. (2011). Felsefe Açısından Kültür, Sanat ve Dil. İstanbul: Mimar Sinan Güzel

Sanatlar Üniversitesi Yayınları. Tunalı, İsmail. (2002). Sanat Ontolojisi. İstanbul: İnkılâp Kitapevi.

Utku, Ali. (1996). Wittgenstein'da Resim Kuramı ve Metafizik. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Yıldırım, Leyla. (2011). "Sanat- Zanaat Buluşması ve Wiener Werkstätte Tekstilleri". Erişim: 08.2015, http://www.sanatvetasarim.gazi.edu.tr/web/makaleler/8_leyla.pdf

Yılmaz, Serdar. (2008). Kavramsal Sanatta İroni ve Olumsallık. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.