ADİNKRA SEMBOLLERİNİN SERAMİK SANATINDA KULLANILMASI

Adinkra Sembollerinin çıkışı bugün Fildişi Sahili olarak bilinen eski Gyaman Krallığına dayanmaktadır. Adinkra sembolleri Asante kültürünün atasözlerini, felsefesini ve hayata bakış açısını iletmektedir. Dekoratif amaçlı kullanılan semboller daha çok kumaş baskısı olarak tercih edilmiştir. Geleneksel bir yapı taşıyan bu semboller zamanla yöresel olmaktan çıkmış dünyanın birçok yerinde farklı alanlarda kullanılmıştır. Bu sembolleri kıyafetlerde, takılarda, günlük kullanım eşyalarında görmek mümkündür. Semboller her ne kadar dekoratif amaçlı kullanılıyor gibi görünse de hayata bakış açısı ve çevre ile ilgili önemli mesajlar barındırmaktadır. Sembollerin etkili olduğu alanlardan biri de seramik sanatıdır. Bu çalışmada ise Gana Kültürüne ait bu semboller araştırılarak, seramik sanatına yansımaları incelenmiş olup Adinkra sembollerini kullanan seramik sanatçılarından örnekler verilmiştir.

THE USE OF ADINKRA SYMBOLS IN CERAMIC ART

The appearance of Adinkra symbols dates back to Gyaman Kingdom which is known as Ivory Coast today. Adinkra symbols has passed on the proverbs, philosophy and perspectives of lige of Asante culture. Symbols which have been used decoratively are preffered more as fabric printing. These symbols which have a traditional construction lost their regional meaning and used in different areas in various parts of the world. It is possible to see these symbols on clothing, jewelery and daily usage products. Although these symbols are seen as they are used decoratively, they have important messages about perspective of life and environment.One of the areas in which these symbols are effective is the art of ceramics. In this research, these symbols which belong to Ghanaian culture will be disscussed by analyzing their reflection on the art of ceramics and giving examples from the works of ceramics artists who use Adinkra symbols.

___

Adinkra Cloth Symbol. Erişim: 28.01.2015, http://www.cfiks.org/detailsoptionthree. php?show=10d1fe173d08e959397adf34b1d77e88d7&level=3

Agbo, Adolph Hilary. (2006). Values of Adinkra and Agama Symbols. Kumasi: Bigshy De- signs and Publications.

Akar, Ali. (2010). Lehçe Oluşma Şartları Ve Evreleri Bakımından Eski Türkiye Türkçesi, Türklük Bilimi Araştırmaları, 28, s.15-29.

Arthur, George F. Kojo. (2001). Cloth As a Metaphor: (re)Reading the Adinkra Cloth Sym- bols of The Akan of Ghana. Legon: Centre for Indigenous Knowledge Systems.

Danzy, Jasmine. (2009). Adinkra Symbols: İdeographic Writing System. New York: Stony Brook Üniversitesi.

Ella Maria Rey Biography. Erişim: 20.02.2015, http://www.ellamariaray.com/mbr_bio.php

Frimpong, C. Asinyo, B. K. Amankwah A. (2013). Contemporary Trends In Adinkra Cloth Production: Design, Printing Technique, Base Fabric And Printing Paste (Dye), Internatio- nal Journal for Fibre and Textile Reseacrh, 3, 43-48

The Gye Nyame Symbol-A Piece of African History. Erişim: 13.01.2015, http://blog.afri- caimports.com/wordpress/2009/02/the-gye-nyame-symbol-a-piece-of-african-history/

Yeşilmen, Nesrin. (2014). Piktogramlar, İdeogramlar ve Seramik Sanatına Yansımaları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü.