TOLSTOY'UN SANAT FİKRİ RUS YAZAR TOLSTOY'UN SANAT NEDİR? İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE İNCELEME

Sanat üzerine görüşlerini incelediğimiz önemli kişiler arasında en dikkat çekici isimlerden birinin Tolstoy olduğunu söylersek abartmış sayılmayız. Zira okuyucu, bu eseri incelerken tavrından tutunuz sebep ve sonuç ilişkilerini ele alış biçimine kadar pek çok yönüyle farklı bir eleştirmen ile karşı karşıya bulur kendini. Rus yazar, eleştirisi sırasında acımasız bir tavır takınmaktadır. O kadar ki, okuyucunun, sanat tarihi içinde ayrıcalıklı yere sahip olduğu düşünülen kimi sanatçı ve sanat eserlerine yönelik olumlu bakış açısını sarsmaktan da geri durmaz. Tolstoy, sanatı halkçı yönden ele almasıyla kendisinden sonra kuramlaşan Toplumcu Gerçekçilik'e öncülük etmiş olabileceği gibi sanatın eğitim alanındaki işlevini de derinlemesine inceleyen ilk düşünürlerden biridir.

TOLSTOY'S OPINION ON ART A STUDY ON TOLSTOY'S WORK WHAT IS ART?

It would not be an exaggeration to claim that Tolstoy is one of the most outstanding artists whose ideas on art are widely studied. People who read his book, encounter an unlike critic from his manner to style that he uses to judge relation of reason-result. Russian writer is relentless during criticism. In so much that he does not hold off shaking reader's viewpoint about some artists and artworks which are supposed that have a privileged position in art history. Tolstoy is one of the first critics who pioneered in Social Realism and who studied the role art played in the field of education in detail.

___

Gandhi, Mahatma. (1987). B.S. Murthy (Ed.) Gandhi and Leo Tolstoy Letters, s.13- 21. Cali- fornia: Long Beach Publications. Erişim: 7.03.2015, http://www.mkgandhi.org/ebks/MG_ Tolstoy_Letters.pdf

Baudelaire, Charles. (2013). Modern Hayatın Ressamı (A. Berktay, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Bozkurt, Nejat. (1995). Sanat ve Estetik Kuramları. İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Kandinsky, Wassily. (2013). Sanatta Ruhsallık Üzerine (G. Ekinci, Çev.). İstanbul: Altıkırkbeş Yayınları.

Kris, E., Kurz, O. (2013). Sanatçı İmgesinin Oluşumu: Efsane Mit Büyü (S. Gürses, Çev.). İstan- bul: İthaki Yayınları.

Tolstoy, L. Nikolayeviç. (2000). Sanat Nedir? (K. Demirkıran, Çev.). İstanbul: Şûle Yayınları.