KURGU KARAKTERLERİN DİLİ VE GİLLES DELEUZE'UN MİNÖR EDEBİYATI

Başarılı kurgu karakterlerin özellikleri incelendiğinde karakterin konuştuğu dilin de çoğu zaman kendine özgü ve yeni bir anlayışta oluşturulduğu görülebilir. Donmuş klişe bir dilin aksine yeni, farklı bir dil aynı zamanda bilinmedik duyguları ifade edebilme gücüne sahiptir. Bu nedenle etkin bir kurgu karakterin konuştuğu dilin özenle tasarlanması gerekir. Gilles Deleuze, dilin başarılı bir kurgu karakterin yaratılmasındaki yeri ve önemini minör edebiyat yaklaşımıyla ortaya koyar.

THE LENGUAGE OF FICTION CHARACTERS AND GILLES DELEUZE'S MINOR LITERATURE

When the successful fiction characters are inspected, it can be observed that these cahracters often also talk a language which generally owns a special and peculair language which has often a new understanding. In opposition to a frosted, cliche language, a different language has also the power to express unknown feelings. Therefore, the language that is spoken by an efficient fiction chatacters has also to be designed delicately. Deluze, points out the importance of the language in the creation of a successful fiction character with his aspect of minor literature.

___

Colebrook, Claire. (2004). Gilles Deleuze (C. Soydemir Çev.). Ankara: Kitle Yayıncılık.

Jameson, Fredric. (2002). Dil Hapishanesi ( M. Doğan Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Ticaret ve Sanayi A.Ş.

Özön, Nijat. (2008). Sinema Sanatına Giriş. İstanbul: Agora Kitaplığı.

Parla, Jale. (2012). Edebiyatta Karakter ve Tip. Edebiyat Haber. Erişim: 03.06. 2015, http:// www.edebiyathaber.net/edebiyatta-karakter-ve-tip/

Yüksel, Ahmet. (1987). Atatürkçü Düşünme Sisteminde Kültürel İletişimin Modele Dayalı Boyutları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları.