RESİM, NESNE VE ÇAĞDAŞ SANAT

Günümüz sanatının nesne kullanımlarını anlamanın anahtarı Sentetik Kübizmden 1970’li yıllara kadar geçen zaman diliminde aranmalıdır. Yirminci yüzyıl günümüz sanatçısına büyük bir miras bırakmıştır. Bu miras adeta bir nesne kullanım kataloğuna benzer. Kavramsal sanat ile nesnesizleşen ve düşünceyi öne çıkaran sanat her zamankinden daha özgür bir yola girer. Günümüz sanatçıları geçmişteki uygulamalardan alıntılama, yeniden üretim ve kendine mal etme yoluyla, kavramı, nesnelerle cisimleştirerek Post-kavramsal söylemler üretirler. Buna bir de küreselleşme etkisi eklenir ve sanat ilişkisel estetik temelli kültürlerarası bir döneme girer.

PAINTING, OBJECT AND CONTEMPORARY ART

The key to understanding the object uses of today’s art should be sought in the period from Synthetic Cubism to the 1970s. The twentieth century left a great legacy to today’s artist. This heritage is almost like an object usage catalog. Art focused on concept and idea enters a freer way than ever which is called the dematerialisation of the art. Today’s artists produce Post-conceptual discourses by embodying the concept with objects through borrowing, reproduction and self-appropriation from past practices. A globalization effect is added to this, and art enters an intercultural period based on relational aesthetics.

___

Antmen, Ahu. (2010). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Bourriaud, Nicolas. (2004). Postprodüksiyon (N. Sağbaşlı, Çev.). İstanbul: Bağlam Yayıncılık.

Bourriaud, Nicolas. (2005). İlişkisel Estetik (S. Özen, Çev.). İstanbul: Bağlam Yayıncılık.

Danto, Arthur C. (2015). Sanat Nedir (Zeynep Baransel, Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Fineberg, Jonathan. (2014). 1940’tan Günümüze Sanat (S. Atay-Eskier, G.E. Yılmaz Çev.). İzmir: Karakalem Kitabevi.

Hockney, D. Ve Gayford M. (2017). Resmin Tarihi (M. Haydaroğlu Çev.). İstanbul: YKY

Kılıç, B.İ. ve Altıntaş, O. (2016). Çağdaş Sanatta Metaforik Düşünce. İdil Dergisi, 5/20, s.185- 202.

Krausse, A. Carola. (2005). Rönesans’tan Günümüze Resim Sanatının Öyküsü (D.Zaptçıoğlu, Çev.). İstanbul: Literatür Yayınevi.

Özayten, Nilgün. (2013). Doktora Tezi 1992. Sezin Romi (SALT Araştırma) (Haz./Ed.). Mütevazı Bir Miras, Batı’da Obje Sanatı/ Kavramsal Sanat/Post-Kavramsal Sanat ve Türkiye’de 1965-92 yılları Arasındaki Benzer Eğilimer. İstanbul: SALT/Garanti Kültür A.Ş.

Wilson, Michael. (2015). Çağdaş Sanat Nasıl Okunur. (F.C. Erdoğan, Çev.). İstanbul: Hayalperest Yayınevi. Ziss, Avner. (2009). Gerçekliği Sanatsal Özümsemenin Bilimi Estetik (Y. Şahan, Çev.). İstanbul: Hayalbaz Kitap.

Moma. Erişim: 30.05.2020. https://www.moma.org/learn/moma_learning/meret-oppenheim-object-paris-1936/

O.M.Gallery. Erişim: 24.05.2020. https://www.orielmyrddingallery.co.uk/event/cornelia-parker-neither-from-nor-towards/

Tate. Erişim: 25.05.2020. https://www.tate.org.uk/art/artists/mona-hatoum-2365/who-ismona-hatoum