KENT KİMLİĞİNİN OLUŞMASINDA MİMARİ VE SANATSAL UYGULAMALARIN ETKİSİ

Günümüz kentlerinde belirgin biçimde gözlemlenen nüfus artışı ve bunun getirdiği hızlı yapılaşma, insanı doğal çevresinin tahrip edildiği, gereksinimlerine yeterince karşılık bulamadığı, sınırlı bir mekânda yaşamak durumuyla karşı karşıya bırakmaktadır. Öncesinde daha iyi bir yaşam sürmek adına göç edilen kentler günümüzde yalnızlık duygusunun daha derinden hissedildiği, geleceğin belirsiz, geçmişin ise hızla silindiği mekânlara dönüşmeye başlamıştır. Kentlerin yıllar içerisinde geçirdiği bu dönüşümün insan yaşantısı üzerindeki yansımalarının önemli göstergelerinden biri olarak değerlendirilebilecek olan sanatın kentle olan ilişkisi, üzerinde durulmuştur.

THE IMPACT OF ARCHITECTURAL AND ARTISTIC PRACTICES ON THE FORMATION OF URBAN IDENTITY

In today’s cities, the clearly observed population growth and thus the rapid urbanization confronts human beings with a life in a limited space where their natural environment has been destroyed and their needs cannot be met adequately. The cities that have been migrated into in order to live a better life earlier have begun to turn into places where loneliness is felt more deeply, the future is uncertain and the past is perished. The relationship of the art to the city, which can be regarded as one of the important indicators of the reflections of this transformation of cities in years on human experience, has been emphasized.

___

Bachelard, Gaston. (2008). Uzamın Poetikası (A. Tümertekin, Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.

Baudelaire, Charles. (2013). Modern Hayatın Ressamı (A. Berktay, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Begel, Egon Ernest. (1996). Kentlerin Doğuşu. Işık Şimşek (Haz/Ed.). Cogito, s. 7-22. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş.

Braudel, F., Coarelli, F., Aymard, M. ve diğerleri. (2015). Akdeniz Mekân, Tarih, İnsanlar ve Miras. İstanbul: Metis Yayınları.

Eagleton, Terry. (2016). Kültür Yorumları (Ö. Çelik, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Foster, Hal. (2009). Gerçekliğin Geri Dönüşü (E. Hoşsucu, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Foster, Hal. (2013). Sanat Mimarlık Kompleksi (S. Özaloğlu, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Harvey, David. (2006). Postmodernliğin Durumu (S. Savran, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Lefebvre, Henri. (2016). Mekânın Üretimi (I. Ergüden, Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Ögel, Semra. (1977). Çevresel Sanat. İstanbul: İTÜ Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Yayınları.

Şahin, Murat. (2008). Kültür Merkezlerinin Gelişiminin İncelenmesi. Yedi Tepe Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi. Erişim: 20.12.2017. goo.gl/VoJ6Un

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğü. Erişim: 20.12.2017. goo.gl/5aYfxU

Türk Dil Kurumu KentBilim Terimleri Sözlüğü. Erişim: 20.12.2017. goo.gl/dvr5D2