DİJİTAL OYUN GELİŞTİRME SÜREÇLERİNDE DİSİPLİNLERARASILIK

Günümüz yaygın eğlence kültürü araçlarından biri olan dijital oyunların artık küresel anlamda çok yaygın bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Oyun endüstrisi alanında gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda dijital oyun türleri ve kullanıcı deneyimleri farklılaşarak gelişmeler göstermektedir. Oyun endüstrisinde giderek artan rekabetten dolayı özgünlük açısından çekici, nitelikli ve yaratıcı oyun deneyimi ve uygulamalarının geliştirilmesi önem kazanmıştır. Artık bilinen oyun oynama alışkanlıklarından çok daha farklı deneyimler kullanıcılara sunulmaktadır. Nitelikli bir oyun uygulaması geliştirme sürecinde ise arka planda farklı disiplinlerden oluşan yaratıcı bir ekip rol almaktadır. Ortaya çıkan uygulamalar sadece bir alanın yönetiminde değildir ve disiplinlerarası bir çalışma gerektirmektedir. Çok disiplinli çalışmanın gerekliliği ise oyun endüstrisindeki değişim, gelişim ve yeni yaklaşımlarla her geçen gün giderek artmaktadır. Bu çalışmada amaç, dijital oyunların geliştirilmesinde disiplinlerarası süreci irdelemek ve dolayısıyla bu süreçte ortak bir çalışma yapan farklı mesleklerden kişilerin oluşturduğu yaratıcı oyun geliştirme ekiplerinin yapısını incelemektir. Bir oyunun fikir aşamasından kullanıcılara ulaşmasını sağlayan ekipte hangi uzmanlık alanlarından kişilerin olması gerektiği ve oyunu meydana getiren bileşenlerin neler olduğuyla ilgili konular bu çalışmanın ana konusudur.

INTERDISCIPLINARITY IN A DIGITAL GAME DEVELOPMENT PROCESS

It is a known fact that digital games, which nowadays are one of the most common entertainment tools, globally have a large user group. Resulting from the technological developments in the game industry, game genres and user experiences changed and improved. Due to the increasing competition in the industry, the significance of developing appealing, qualified and creative games in order to achieve originality has increased. Now, users are provided with gaming experiences that are way different than the known ones before. In the process of developing such qualified game applications, a creative group of different disciplines plays a crucial part in the background. As the product isn’t created with the management of one single field, it requires interdisciplinary studies. And the importance of interdisciplinarity in the game development process increases day by day with each change, development and a new approach. The aim of this study is to examine interdisciplinary studies during a game development process and therefore to also study the structure of digital game development groups containing members with different professions carrying interdisciplinary works together. The main theme of this study is to question which professions are required in the game development process and what are the components that form a game.

___

Adams, Ernest. (2010). Fundamentals of Game Design. Berkeley: New Riders Publishing.

Atılgan, Nadire Şule. (2007). Elektronik Oyunlarda Piksel Grafikler ve Bir Oyun Arayüzü Tasarımı. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Bates, Bob. (2003). Game Developer’s Market Guide. Boston: Premier Press.

Collins, Karen. (2008). Game Sound: An Introduction to the History, Theory, and Practice of Video. Cambridge: MIT Press.

Dille, F., Platten, J. E. (2007). The Ultimate Guide to Video Game Writing and Design. New York: Skip Press.

Erickson, H. Lynn. (1995). Stirring the Head, Heart, and Soul. Redefining Curriculum and Instruction. California: Corwin Press.

Fullerton, Tracy. (2008). Game Design Workshop: A Playcentric Approach to Creating Innovative Games. Burlington: Morgan Kaufmann Publishers.

Jacobs, Heidi Hayes. (1989). Interdisciplinary Curriculum: Design and Implementation. Alexandria: Association for Supervision and Curriculum Development.

Kline, S., Dyer-Witheford, N., De Peuter, G. (2003). Digital Play: The Interaction of Technology, Culture, and Marketing. Quebec City: McGill-Queen’s University Press.

Natkin, Stephane. (2006). Video Games and Interactive Media. New York: A K Peters/CRC Press.

Pardew, Les. (2004). Game Design for Teens. Boston, Massachusetts: Thomson Course Technology.

Pardew, Les. (2005). Beginning Illustration and Storyboarding for Games. Boston, Massachusetts: Thomson Course Technology.

Pedersen, Roger. E. (2003). Game Design Foundation. Plano: Wordware Publishing.

Rogers, Scot. (2010). Level Up: The Guide to Great Video Game Design. Chichester: A John Wiley &Sons, Ltd. Publication.

Schell, Jesse. (2008). Art of Game Design. Burlington: Morgan Kaufmann Publishing.

Yeung, S.S.Y., Lam, J.T.S, Leung, A.W.L., Lo, Y.C. (2012). Curriculum Change and Innovation. Hong Kong: Hong Kong Teacher Education.

Yıldırım, Ali. (1996). Disiplinlerarası Öğretim Kavramı ve Programlar Açısından Doğurduğu Sonuçlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 12, s. 89-94.

Zackariasson, P., Wilson, T.L. (2012). The Video Game Industry. New York: Routledge.