KÄTHE KOLLWITZ’İN “İHTİYAÇ” ADLI ESERİNİN ANALİZİ

19. yüzyılda Avrupa’daki hızlı sanayileşme ve kentleşme, toplumsal hayatta olumsuz koşullar yaratmıştı. Bu olumsuz koşulları yaşayan ve toplumsal sorunlara kayıtsız kalamayan Käthe Kollwitz, sanatını bu duyarlılıkla gerçekleştirmiştir. Sanatı toplumsal bir görev olarak ele alan sanatçı, konularını çoğunlukla yoksul, unutulmuş, ezilmiş insanlardan seçmiştir. Alman dışavurum sanatının önemli bir temsilcisi olan Kollwitz, eserlerinde özellikle de grafik çalışmalarında Alman dışavurumculuğunun duygusal yoğunluğu ile yalın toplumsal gerçekçi konuları birleştirmiştir. Bu makalede, Kollwitz’in toplumsal bir duyarlılıkla ele aldığı “Dokumacıların İsyanı” (1893- 1897) adlı gravür serisinin “İhtiyaç” adlı eserinin analizi yapılacaktır. Altı eserden oluşan, geleneksel akademik anlayışın yanında natüralist ve sembolist ifadeleri de içeren bu gravür serisinin ilk eseri, sanatçının toplumsal duyarlılığıyla birlikte irdelenecektir.

AN ANALYSIS OF KÄTHE KOLLWITZ’S ARTWORK “NEED”

During the 19th century, rapid industrialization and urbanization in Europe had negative impacts on social life. Experiencing these negative effects and could not remain indifferent to the social problems, Käthe Kollwitz realized her art with this sensitivity. The artist, who regards that art performs a social function, chooses her subjects from poor, forgotten, oppressed people. Being an important representative of German expressionism, Käthe Kollwitz has combined the emotional intensity of German expressionism with simple social realistic issues in her works, especially in her graphic works. This article analyzes the artwork “Need” from her etching series of Weaver’s Revolt (1893-1897), displaying her social conscience. The first of these six images “Need,” from the Weavers cycle which comprises a traditional academic understanding besides naturalist and symbolic expressions will be examined with an emphasis on Kollwitz ‘s social consciousness.

___

Antmen, Ahu. (2008). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Ayan, Müjde. (2010). Weimar Dönemi Kadın Devrimci Ruhu ile Käthe Kollwitz. Hasan Hüseyin Yalvaç (Ed.). İstanbul: Sone Yayınları.

Clark, Toby. (2004). Sanat ve Propaganda Kitle Kültürü Çağında Politik İmge (E. Hoşsucu, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Fırıncı, Mehmet. (2006). Toplumsal Mücadelede Sanatçı Duruşuyla Käthe Kollwitz ve The End (Son) Adlı Eserin Analizi. DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, s. 145-150.

Gombrich, E. H. (2013). Sanatın Öyküsü (E. Erduran - Ö. Erduran, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Lynton, Norbert. (2015). Modern Sanatın Öyküsü (C. Çapan- S. Öziş, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Madra, Beral. (2015). Savaş Alanından Sanat Alanına; Kadınlar. Artam Global Art & Design, 32, s. 62.

Nagel, Otto. (1971). Käthe Kollwitz. New York: Graphic Society Ltd.

Pischel, Gina. (1981). Sanat Tarihi Ansiklopedisi-4. Görsel Yayınlar.

Prelinger, Elizabeth. (1992). Käthe Kollwitz. National Galeri Of Art Washington.

Rona, Zeynep. (2008). Käthe Kollwitz, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi-2. İstanbul: Yem Yayın.

Storer, Colin. (2015). Weimar Cumhuriyeti’nin Kısa Tarihi (S. Özge, Çev.). İstanbul: İletişim Yayıncılık.

Ward, Margaret Siobhan. (2004). A Mother’s Grief: Käthe Kollwitz Dencends İnto The Marginalized, (Yayımlanmamış Lisans Tezi). Boston Collage, Boston.