EKOLOJİK BİR YAPI MALZEMESİ OLAN AHŞABIN KAMUSAL ALANDA KULLANIMI

: Sanayileşme ile birlikte teknolojik gelişmeler ve artan fosil yakıt tüketimi çevre sorunlarına ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Bu tür sorunlar, yenilikçi ve çevreci çalışmaların yürütülmesi gerektiğini göstermektedir. Ahşap, kolay üretilebilen, çevre dostu ve geri dönüştürülebilen ekolojik bir malzemedir. Bu avantajlar ahşabın birçok alanda (dış cephelerde, kamusal alanlarda vb.) kullanımını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir bir yapı malzemesi olan ahşabın kamusal alanlarda kullanımını yaygınlaştırması için araştırma yapmaktır. Bu çalışmada, öncelikle ahşabın kullanım alanları ve geri dönüşümü hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ahşap malzemenin kullanımına yönelik örnek projeler incelenmiştir. Ardından, kentteki kamusal alan kullanıcılarına anket çalışması gerçekleştirilmiştir. En son ise ahşap malzemeyle ilgili sürdürülebilir farkındalık düzeyini ölçmek için istatistiki analizler yapılmıştır. Yapılan inceleme ve analizlere göre öneriler geliştirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışma sonucunda kamusal alan tasarımında ahşap gibi ekolojik yapı malzemelerinin kullanımının arttırılması gerektiğine ulaşılmıştır. Ekolojik yapı malzemeleriyle ilgili yenilikçi uygulamaların sürdürülebilir farkındalık düzeyini ve kamusal alanların estetik çekiciliğini artacağı sonucuna da ulaşılmıştır.

USE OF WOOD WITH AN ECOLOGICAL BUILDING MATERIAL IN PUBLIC AREA

: With industrialization, technological developments and increasing fossil fuel consumption cause environmental problems and deterioration of the ecological balance. Such problems show that innovative and environmentally friendly studies should be carried out. Wood is an ecological material that can be easily produced, environmentally friendly and recyclable. These advantages provide wood to be used in many areas (exteriors, public spaces, etc.). The aim of this study is to make researches for the widespread use of wood, which is a sustainable building material, in public spaces. In this study, first of all, information is given about the usage areas of wood and its recycling. Then, sample projects for the use of wooden materials were examined. Then, a questionnaire study was conducted for the public space users in the city. Finally, statistical analysis was conducted to measure the level of sustainable awareness about wood material. Recommendations have been developed based on the examinations and analyzes made. Therefore, as a result of this study, it was found that the use of ecological building materials such as wood in public space design should be increased. It has also been concluded that innovative practices related to ecological building materials will increase the level of sustainable awareness and aesthetic appeal of public spaces.

___

Aytıs, S., Polatkan, I. (2010). Beton Malzemenin Kamusal Alanlarda Ekolojik Olarak Kullanımı. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu (ISBS): 26 - 28 Mayıs 2010 – Ankara: Bildiriler (s. 3-4). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.

Berber, Feyza. (2012). Ekolojik Malzemenin Tasarımdaki Yeri ve Ekolojik Malzemeyle Mimari Konut Tasarımı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Haliç Üniversitesi, İstanbul.

Gavcar, E., Aytekin, A., Şen, S. (1996). Türkiye’de Orman Ürünleri Endüstrisinin Hammadde Kaynakları ve Karsılaştığı Problemler. TÜBİTAK, 23 (1999), s. 243.

Hendriks, C., Pietersen, H. (2000). Sustainable Raw Materials: Construction and Demolition Waste. Fransa: RILEM Yayınları.

Karafakı, Filiz. (2009). Kentsel Peyzaj Tasarımında Ahşap Malzeme Kullanımı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Magdich, Paula. (1995). The Construction and Demolition Industry. Kanada: Lewis Yayınları.

Tam, V., Tam, C. (2006). A Review On the Viable Technology For Construction Waste Recycling. Elsevier, 47 (3), s. 209–221.

Usta, İlker. (2015). Ahşap Üzerine Betimlemeler: Kültürlerarası Etkileşim Aracı Olan Ahşabın “Değerli bir Nesne” olarak kabul edilip özümsenmesi (Ahşabın Evrenselliği). Selçuk-Teknik Dergisi, 14 (2), s. 189-205.

Şahin, F., Tavşan, C. (2018). Seeking Identity in Urban Design: The Case of Eskişehir Hamamyolu Street . 2nd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (ISAS): 30Kasım - 2 Aralık 2018 – Samsun: Bildiriler (s. 798 ). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Astbury, Jon. (2019). Nudes Designs Wooden Book Pavilion To Encourage Reading in Mumbai. Dezeen. Erişim: 21.05.2020. https://www.dezeen.com/2019/12/26/wooden-book-worm-nudes-pavilion-architecture-mumbai/

Bilgin, Ayşe. (2017). Dış Mekân Uygulamalarında Ahşap Kullanımı. Peyzax. Erişim: 21.05.2020. http://peyzax.com/dis-mekan-uygulamalarinda-ahsap-kullanimi/

Daş, Mehmet Emin (2020). Brezilya’da Hikayesi Olan Bir Ekolojik Park Tasarımı. Peyzax. Erişim: 18.03.2021. https://peyzax.com/proje/ekolojik-park-tasarimi/

Ekoyapı Dergisi. Erişim: 25.08.2020. https://www.ekoyapidergisi.org/5746-yapida-ahsabin-kullanim-alanlari.html