Eko-Dijital Uzamda “Tüketim” Odaklı Sanatçı Okumaları

Bu makalede moderniteden başlayarak günümüze kadar gelen süreç içerisinde tüketim kavramı, sanatsal açı temel alınarak yenidünya düzeninde küreselleşme ve neo liberal etkisellikteki politikalar üzerinden dönemsel okumalarla betimlenmiştir. Yaratılan yeni kapitalist tüketim modelinde bilişsel ve dijital uzamlar üzerinden iletişimsel medya temelli bir yapılanma ile tüketimin kapitalist bir sömürü aracı olarak biçimlendirilmeye çalışıldığı görülmüştür. Bu çalışmada tüketim kavramının etkilerinin sanat ile olan ilişkisi modernizmden başlayarak post sanat hareketleri ve pop sanatı oluşumu ile olan bağı irdelenmiş, 70’lerden sonra tüketimin ekolojik sorunlara dolaylı yansımaları araştırılmıştır. Çalışmada Chris Jordan, Andreas Gursky ve Mary Ellen Carroll adlı sanatçıların tüketim kavramını doğrudan ya da dolaylı olarak kullandıkları malzemelerle nasıl ve ne amaçla ifade ettikleri irdelenmiş, güncel malzemeler üzerinden sanat yapma pratiklerinde elektronik ve dijital tüketimin etkilerinin günümüz popüler kültüründe yeni tüketim modelindeki bir düzen simgelemi olduğu ifade edilmeye çalışılmış ve bunlar yapılırken elektronik tüketimin günümüzde kapladığı etki alanı ve ekolojiyle olan etkileri güncel kavramlar üzerinden dijital çıktıların biçimsel ifade şekilleriyle irdelenmiştir.

ARTIST READINGS FOCUSED ON “CONSUMPTION” IN ECO-DIGITAL SPACE

In this article, the concept of consumption in the process starting from modernity to the present day is described with periodical readings on globalization and neo-liberal policies in the new world order based on the artistic perspective. In the new capitalist consumption model created, it has been seen that consumption is tried to be shaped as a capitalist exploitation tool by means of a communicative mediabased structuring through cognitive and digital spaces. In this study, the relationship between the effects of the concept of consumption and the relationship between art and post-art movements and the formation of pop art have been investigated starting from modernism. The study examined how and for what purpose artists Chris Jordan, Andreas Gursky and Mary Ellen Carroll express the concept of consumption through the materials they use directly or indirectly. Moreover, while these are done, it has been tried to be expressed that the effects of electronic consumption on the impact area and ecology of today are examined through formal expressions of digital outputs through current concepts.

___

Aydoğan, F. (2005). Medya ve Tüketim Kültürü Üzerine Eleştirel Bir Analiz. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Baudrillard, J. (2018). Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bocock, R. (1997). Tüketim. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Brown, A. (2014). Güncel Sanat ve Ekoloji. (Çev. Emre Gözgü, Yiğit Adam). İstanbul: Akbank Kültür ve Sanat Dizisi/ Lal Yayınları.

Erzen, J. (2006). Çevre Estetiği. Ankara: ODTÜ Yayıncılık.

Genç, A. Yeni Teknoloji Karşısında Algı Eşiğimizde Meydana Gelen değişiklikler ve Kendi Çevresini Yaratan Sanat (Derleyen: Zeynep Aktüre, Danışman: Jale N. Erzen) (1997) Sanat ve Çevre: Üçüncü Dönem Sempozyum ve Etkinliklerine Hazırlık Toplantıları Metinler. Ankara: Sanart Görsel Sanatları Destekleme Derneği, s: 78 -80.

Germaner, S. (1997). 1960 Sonrası Sanat (Akımlar, Eğilimler, Gruplar, Sanatçılar). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Gintz, C. (2010). Başka Yerde& Başka Biçimde. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Harwey, D. (2014). Postmodernliğin Durumu. İstanbul: Metis Yayınları.

Saba, C. ve Güneş. S. (2020). Tüketim Toplumunda Sürdürülebilir Tüketim. Ankara: Gazi Kitabevi.

Şahin, K. ve Anık, M. (2017). Tüketimin Sosyolojisi Gösteriş Amaçlı Tüketim ve Gençlik. Ankara: Gazi Kitabevi.

Türkdoğan, T. (2014). Sanat Kültür Politika: Modernizm Sonrası Tartışmalar. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Uğurlu, Ö. Bir Dönem Tarifi: Postmodernite, Kent ve Dijitalleşme Üzerine. Filiz Oktay Demir (Editör) (2015). Sade/ce: Tüketim Olgusu Üzerine Denemeler. İstanbul: Remzi Kitabevi. s:39 -51.

İnternet 1: Jordan, C. (Seattle 2005). Intolarable Beauty: Portraits of American Mass Cossumption / Dayanılmaz Güzellik: Amerikan Kitle Tüketiminin Portreleri, Web: http:// www.chrisjordan.com/gallery/intolerable/#about adresinden 06.03.2020’de alınmıştır.

İnternet 2: Akyüz, R. Andreas Gursky Fotoğraflarında Değişim ve Tutarlılık, Web: https://www.unlimitedrag.com/post/andreas-gursky-fotograflarinda-degisim-ve-tutarlilik adresinden 05.03.2020’de alınmıştır.

İnternet 3: Tamtekin, S. (Şubat 2018). Günümüz Kapitalizminin Belgeleyicisi Andreas Gursky Londra’da, Web: t24.com.tr/haber/gunumuz-kapitalizminin-belgeleyicisi-andreasgurskynin-retrospektifi-londrada,554670, adresinden 07.03.2020’de alınmıştır.

Görsel 1: https://www.tarihnotlari.com/umberto-boccioni/simultaneous-visions-1912-byumberto-boccioni/ Erişim tarihi: 12.02.2020

Görsel 2: http://lesvertsbagnolet.over-blog.com/article-ilot-blanqui-non-au-projeteiffage-oui-a-un-grand-espace-vert-avec-la-bergerie-au-coeur-124089034.html Erişim tarihi: 18.02.2020

Görsel 3: http://homvc.blogspot.com/2015/06/this-is-tomorrow-whitechapel-art.html Erişim tarihi: 19.02.2020

Görsel 4: https://jaimedijon.com/agenda/le-consortium-centre-art-dijon-40-ans/ Erişim tarihi: 22.02.2020

Görsel 5: http://www.chrisjordan.com/gallery/intolerable/#cellphones2 Erişim tarihi: 06.03.2020

Görsel 6: https://www.andreasgursky.com/en/works/2016/amazon/zoom:1 Erişim tarihi: 07.03.2020

Görsel 7: ©2016 Andreas Gursky, Artists Rıghts Society (ARS), New York, And VG BildKunst, Bonn/Courtesy Gagosian https://www.artnews.com/art-news/artists/its-not-justan-imitation-of-painting-andreas-gursky-on-his-photos-of-tulips-german-leaders-andamazon-storage-facilities-at-gagosian-7291/...ve https://www.andreasgursky.com/en/ works/2016/media-markt Erişim tarihi: 08.03.2020

Görsel 8: https://inhabitat.com/wp-content/uploads/jerseycity.jpg Erişim tarihi: 10.03.2020

Görsel 9: Andrew Brown, Güncel Sanat ve Ekoloji. (Çev. Emre Gözgü, Yiğit Adam). İstanbul: Akbank Kültür ve Sanat Dizisi/ Lal Yayınları. Sf:226

Görsel 10: https://www.sondakika.com/haber/haber-fadil-akgunduz-un-caprice-goldunda-2-yildir-10350696/ Erişim tarihi: 11.03.2020