9. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FİZİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

amaçlanmıştır. Bu amaçla öğrenci görüşlerini belirlemek için 24 sorudan oluşan bir anket formu geliştirilmiştir. Sorular fizik dersi hakkında öğrencilerin genel düşüncelerini, dersin işlenişindeki beklentilerini ve derste kullanılan yöntem, metot ve araç-gereçlerin yeterli olup olmadığını tespiti üzerine oluşturulmuştur. Ayrıca son zamanlarda sayısal alanı tercih eden öğrencilerin azalmasında fizik dersinin bir etkisinin olup olmadığı da incelenmek istenmiştir. Ölçme aracının güvenirlik çalışması için Cronbach Alfa katsayısına bakılmış ve bu katsayının 0.82 düzeyinde olduğu görülmüştür. Çalışmanın evrenini Kırşehir İli Merkez Ortaöğretim Okullarında öğrenim gören 9. sınıf öğrencileri oluştururken; örneklemi ise 2005-2006 öğretim yılı ikinci dönemindeki 303 kişiyi kapsamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin başarılı olmasında yöntem ve tekniklerin önemli olması kadar, öğretmeninde dersi sevdirmede önemli rol oynadığı öğrencilerin vermiş olduğu %90 olumlu cevapla görülmüştür. Ayrıca fizik dersinden başarılı olmak için temel matematik bilgisinin önemli olduğu %90’a yakın olumlu cevaptan anlaşılmaktadır.

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FİZİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

In this study, it was aimed to obtain students’ general opinions concerning physics lesson, for this reason, a questionnaire which contains twenty four questions has been prepared. Questions were about students’ general opinions concerning physics lesson, expectation on presentation of the physics lessons, and students’ general opinion about teaching methods and materials used in teaching physics. Furthermore, in last years, there is a decrease in the number of students who prefer science in the university election examinations. Thus research also aimed to analyze whether physics lessons have an effect on this decrease or nat. This questionnaires’ reliability was found as Cronbach alpha coefficient =0.82. This study was carried out during 2005-2006 spring term in secondary schools in Kırşehir 303 students participated to this study. According to these research findings, teaching methods and materials are important factors on student success as well as teachers who make the lessons lovable according to 90 percent of students. Also, in order to be successful in physics, basic mathematics knowledge is important according to %90 of students.

___

  • ALKAN M., BÜLBÜL M. Ş. ve ŞAHİN A. (2006) Öğrencilerin Fizik Dersine İlişkin Önyargıları ve Başarısızlık Nedenleri. VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi UFBMEK-7), 7-9 Eylül, Ankara, FEP-35.
  • ANGELL ve diğ. (2004) Physics: Frightful, But Fun Pupils’and teachers’ views of Physics and physics teaching , Science Education, 88(5), 683 – 706.
  • AYCAN, Ş., YUMUŞAK, A. (2003) Lise Müfredatındaki Fizik Konularının Anlaşılma Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Milli Eğitim Dergisi, Sayı:159.
  • AYCAN Ş., YUMUŞAK A. (2002) Lise Fizik Müfredatındaki Konuların Anlaşılma Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 16-18 Eylül, Ankara, s:96
  • AYCAN, Ş., YUMUŞAK, A. (2006) Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Fizik ve Matematik Derslerindeki Başarıları ile Fiziğe Karşı Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Demirci Lisesi Örneği) VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi (UFBMEK-7), 7-9 Eylül, Ankara, FEP-41.
  • ÇOBAN, A., HANÇER, A.H. (2006) Fizik Dersinin Lise Programları ve ÖSS Soruları Açısından Değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14(2),431-440.
  • KAN, S., ORAK, S. (2007) Searching the Evaluation of the Physics Lessons Problems which are Caused by the Teachers. 24thInternational Physics Congrees of Turkish Physical Society, 28-31 August, Malatya, Turkey.
  • KAPTAN, S. (1991) Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Tekışık Web Ofset Tesisleri. Ankara.
  • LANGLEY, D., EYLON, B.S. (2006). Probing High School Physics Students’ Views and Concerns about Learning Activities. International Journal of Science and MathematicsEducation, 4(2), 215-239.
  • NACGTIGALL, D.K. (1990) What is Wrong with Physics Teachers’ Education?
  • European Journal of Physics, 1,1-14.
  • ŞEN, A.İ., KOCA ÖZGÜN, S.A. (2005) Ortaöğretim Öğrencilerinin Matematik ve Fen Derslerine Yönelik Olan Olumlu Tutumları ve Nedenleri, Eğitim Araştırmaları, 18,186-201.
  • TAŞLIDERE E., ERYILMAZ A. (2002) Kavramsal Yaklaşım Metodunun Öğrencilerin Fiziğe Karşı Tutumlarına ve Fizik Başarılarına Etkisi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi (UFBMEK-7), 16-18 Eylül, Ankara, s:128.
  • TERZİ A., ŞEKER H. (2006) öğrencilerin Fizik Dersine İlişkin Önyargıları ve Başarısızlık nedenleri. VII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi (UFBMEK-7), 7-9 Eylül, Ankara, FEP-31.
  • YALÇIN, P. (2005) Erzincan İli’ndeki Ortaöğretim Kurumları Fizik Dersi Öğretiminin Değerlendirilmesi. Eğitim ve Bilim, 30(135), 66-73.
  • YİĞİT, N. (2004). Fizik Öğretim Programı ve Uygulamalarının Öğretmen- Öğrenci Görüşleri Açısından Değerlendirilmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17,88-96. 10
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0310
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN ve TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENMENİN ÜSTÜN ZEKALI ve NORMAL ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Esra Kanlı, Serap Emir

FEN KONULARINA YÖNELİK GEÇERLİ VE GÜVENİLİR BİR İLGİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME

Canan ŞİMŞEK, Hasret NUHOĞLU

İLKÖĞRETİM 1 KADEME ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİKSEL ÖRÜNTÜLERİ ANALİZ ETME VE TAHMİNDE BULUNMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Pusat PİLTEN, Dündar YENER

BASINDA MOBBİNG OLGUSU VE TOPLUMDAKİ YANSIMALARI

Mustafa ŞAHİN, Serkan SARI

ORTAÖĞRETİMDE KİMYASAL REAKSİYONLAR VE ENERJİ KONUSUNUN ÖĞRETİMİNDE KLASİK VE DENEYSEL YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Musa Üce, Hakan Sarıçayır, Fatih Ulusoy

İLKÖĞRETİM OKULLARI (6., 7., 8. SINIFLAR) İÇİN HAZIRLANAN TÜRKÇE SÖZLÜKLERİN TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ SÖZ VARLIĞINI YANSITMASI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Engin YILMAZ, Yonca KOÇMAR

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI GİRİŞ/ÖZEL YETENEK SINAVINA GİREN ADAYLARIN KAYGI DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bahar GÜDEK

İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN İLETİŞİM SÜRECİNDE YAŞADIKLARI PROBLEMLER

Türkan ARGON, Demet ZAFER

MATEMATİK DERSLERİNDE KULLANILABİLECEK BİR ÖĞRETİM YAZILIMI GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Hasan KARAL, Mustafa ABDÜSSELAM

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FİZİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Sebahaddin ALPTEKİN, Murat DEMİRBAŞ, Nihat ARIKAN