SERGEI PROKOFIEV OP.94 NO.2 RE MAJÖR FLÜT VE PİYANO SONATI’NIN BESTELENİŞ SÜRECİ, KARAKTER ÖZELLİĞİ VE FLÜT TEKNİĞİNE YÖNELİK ÇALMA ÖNERİLERİ

Yirminci yüzyıl flüt repertuvarının zorluk derecesi yüksek ve önemli eserlerinden biri olan Sergei Prokofiev op.94 no.2 Re majör Flüt ve Piyano Sonatının bilinçli bir şekilde icra edilebilmesi için bir kılavuz niteliğinde hazırlanan bu çalışma, flüt performans ve tekniğinin gelişimine olumlu katkılar sağlamak amacı taşımaktadır. Çalışma, ulusal ve uluslararası flüt eğitimi çerçevesinde alınan derslerden ve ustalık sınıflarında edinilen teknik ve müzikal deneyimlerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Eseri seslendirmek isteyenlere flütte uygulanabilecek teknik öneriler uygun örneklemelerle açıklanmaktadır. Bunun yanında konuyla ilgili yapılan literatür taraması ile de eserin besteleniş süreci ve karakter özelliği konuları uzman görüşleriyle desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacında belli bir teknik ve müzikal olgunluğa ulaşmış flütçülerin repertuvarında vazgeçilmez bir yerde olan flüt ve piyano sonatının icrasında müzikal ifadeyi zenginleştirme, icracıya teknik anlamda yol gösterici yeni fikirler sunma ve flüt eğitimine katkı sağlama açısından yararlı olacağı düşüncesi yer almaktadır. 
Anahtar Kelimeler:

Sergei Prokofiev, Flüt Sonatı

___

  • Bulut, Seyhan (2011). Sergeı Prokofıev Op.94 No.2 Re Majör Flüt- Piyano Sonatı: Flüt İcrası İçin Teknik Öneriler ve Form Analizi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü.
  • Byrne, M.C.J, Holly O.Clemans ve diğerleri (2009). Selected Flute Repertoire and Studies: A Graded Guide.USA:The National Flute Association, Inc.
  • Cangal, Nurhan (2004). Müzik Formları. Ankara: Arkadaş Yayınevi. Fenmen, Mithat. (1997). Müzikçinin El Kitabı. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Fitzgibbon, H. Macaulay. (1914). The Story of Flute. New York: The Walter Scott Publishing.
  • Hanson, Elizabeth and Hanson, Lawrence. (1964). Prokofiev: The Prodigal Son. London: Casel.
  • Haskell, Harry. www. https://www.carnegiehall.org/ch/popups/programnotes, erişim tarihi: 23.06.2017.
  • Kaufman, Rebecca S. (1987). Expanded Tonality in The Late Chamber Works of Sergei Prokofiev. Kansas: University of Kansas.
  • Kravetz, Nelly. (2008). Sergey Prokofiev and Levon Atovmyan.Prokofievand Atovyman: Correspondence, 1933--‐1952. Edited and translated by Simon Morrison. In Sergey Prokofiev and His World. Princeton: Princeton University Press.