SENFONİK ORKESTRADA YER ALAN BAKIR ÜFLEMELİ ÇALGILARDA DOĞUŞKANLAR, VALF SİSTEMLERİ VE POZİSYONLAR

Bu çalışma, bakır üflemeli çalgıların teknik yapıları hakkında bilgi edinmek isteyenlere, özellikle bakır üflemeli çalgılara eserler yazmak isteyen bestecilere ve bu çalgılar için düzenleme yapmak isteyen aranjörlere teknik bilgiler sunmak ve yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmayla, bakır üflemeli çalgılarla ilgili yayınları arttırmak ve zenginleştirmek hedeflenmiştir. Araştırmada, durum tespitine yönelik kaynak tarama ve değerlendirme modeli esas alınmıştır. Elde edilen veriler, çözümlenerek tablolaştırılmış, bakır üflemeli çalgıların mekanizması ve pozisyonları daha açık ve anlaşılır hale getirilmiştir. Birinci bölümde, bakır üflemeli çalgıların tarihsel gelişimi, tarihsel dönemler içerisinde ele alınmıştır. İkinci bölümde, bakır üflemeli çalgılar, yapısal ve teknik yönden ayrı ayrı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, bakır üflemeli çalgılara ait bazı teknik detaylar tablolarda ve görsellerde sunulmuş ve alternatif pozisyonlar önerilmiştir. Bu çalışma kapsamında yerli ve yabancı kaynakların yanında, belirli bir düzeye kadar bakır üflemeli enstrüman çalma birikiminden ve “Enstrüman Bilgisi derslerinin öğretilmesi sırasındaki deneyimlerden de yararlanılmıştır. 

___

  • Alkan, Y. (2010) Joseph Haydn ve Johann Nepomuk Hummel’in Trompet Konçertolarının İncelenmesi ve Karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Müzik Anasanat Dalı. Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı. Trompet Programı
  • Düzgün, M.F. (2004) Trombonun Geçirdiği Tarihsel Evreler, Teknik ve Müzikal Problemler İle Bunların Aşılmasına Yönelik Çözümler. Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü. Müzik Anasanat Dalı, İzmir.
  • Hoşse, B. (2013) Beethoven Senfonilerinden Seçilmiş Önemli Korno Sololarının İncelenmesi ve İcra Kalitesini Arttırmaya Yönelik Çalışma Teknikleri, Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı Korno Programı, İstanbul.
  • Karcıoğlu, İ. (2011) 18. Yüzyıl Standart Orkestra Çalgılarının 20.Yüzyılda Genişletilmiş Çalgı Teknikleriyle Kullanımı, Yayımlanmamış Sanatta yeterlik Tezi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzik Anasanat Dalı, Kompozisyon Sanat Dalı, Kompozisyon Programı, İstanbul.
  • Levent, N. (1997) Çalgı ve Orkestralama Bilgisi. Levent Müzik Evi. Piyasa Matbaası, İzmir.
  • Mecid, A. (2005) Romantizm Dönemi Bestecilerin Eserlerinde Nefesli ve Vurmalı Çalgılar Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Özer, F.A. (2008) Trombon Çalışma Teknikleri. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Müzik Anasanat Dalı. Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı. Trombon Programı. İstanbul.
  • Öztürk, A. (2010) Gabriel Pares’e Ait Düzenlemelerdeki Çalgılama Tekniklerinin İncelenmesi ve Bu Yapıya Uygun Olarak Beethoven’ın 9. Senfonisinin Bandoya Uyarlanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.
  • Sachs, C. (1965) Kısa Dünya Musikisi Tarihi. Devlet Konservatuvarı Yayınları Serisi. (Çev: Usmanbaş) Milli Eğitim Basımevi, İstanbul
  • Soydaş, M.E. (2007) Osmanlı Sarayında Çalgılar. Yayınlanmamış Doktora tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı: Müzikoloji ve Müzik Teorisi Programı.