PERUKA’NIN TARİHÇESİ VE PERUKA, SAKAL, BIYIK YAPIMI

Takma saçın diğer deyişle perukanın kullanımı antik çağlara dayanmaktadır ve bu nedenle de oldukça zengin bir tarihçesi vardır. Takma sakal, bıyık, favori, kirpik,kaş, ilave saç ve son yıllarda “hair punching” olarak biline protez parçaya saç işleme işini de içeren perukacılık mesleği ağırlıklı olarak gösteri sanatları için kullanılmasının yanında bazı sağlık sebeplerinden ya da moda amaçlı da kullanılmaktadır. Gösteri sanatlarında genellikle “makyaj” alanıyla birlikte anılan “perukacılık” aslında çok farklı bilgi ve beceri ile deneyim gerektiren başka bir sanat dalıdır. Bu çalışmada perukanın tarihçesi üzerinde durulmasının yanında perukanın nasıl yapıldığı, kullanılan teknikler, alet ve malzemeler üzerinde durularak ustalık gerektiren ve gitgide kaybolmakta olan perukacılık mesleği ve ürünleri tanıtılmaya çalışılmıştır
Anahtar Kelimeler:

Peruka, perukacı, takma saç, sakal

HISTORY OF WIG, MAKING OF WIGS, FAKE BEARDS AND MOUSTACHES

The usage of hairpieces, in other words wigs, is based on the ancient ages and for this reason it has a very rich history. The profession of wig making, which also consists of fake beards, moustaches, sideburns, eyebrows, hair pieces, and the work of hair stitching to a prosthesis piece which is also known as “hair punching” in recent years, are mainly used for performing arts as well as for some health or fashion purposes. In performing arts, “wig making” which is usually mentioned together with the “make-up” field is actually another art branch requiring very different knowledge and experience. In this study, it is attempted to introduce the profession of wig making and its products which needs mastery and that is gradually disappearing, by focusing on how to make wigs, techniques used, tools and materials in addition to focusing on the history of wigs.

___

  • Buchman, H. (1989). Stage Makeup. New York: Watson-Guptill Publications.
  • Corey, I. (1990). The Face Is A Canvas The Design and Technique of Theatrical Makeup. Lousiana: Anchorage Press.
  • Debreceni, T. (2009). Special Makeup Effects For Stage And Screen- Making And Applying Prosthetics.UK:Focal Press.
  • Kehoe, V. J-R. (1995). The Technique Of The Professional Make-up Artist. Woburn: Focal Press.
  • Köse, H. (2011), Kültürel Siyasal Kimlikleşme Aracı Olarak Giyim Kuşam Modası, 38. ICANAS (38. Uluslararası Asya ve
  • Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt II Kültürel Değişim, Gelişim ve Hareketlilik, Ankara: Atatürk Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı Yayınları.
  • Morawetz, T.(2001). Making Faces Playing God Identitiy and the Art of Transformational Makeup. Austin: Univercity of Texas Press.
  • Nutku, Ö.(1985). Dünya Tiyatrosu Tarihi Cilt 2, İstanbul :Remzi Kitabevi.
  • Şener, S. (1998) Dünden Bugüne Dünya Tiyatrosu Tarihi, Ankara: Dost Kitabevi.
  • Yerdelen,K,S. (2014) Tiyatro Sanatında Kostüm Tasarımı. Ankara: Nobel Yayınları