Türkiye’de Bütünleşik Afet Yönetiminde Gönüllülük ve Mevzuat

Gönüllülüğün uygulanma biçimleri bireysel, toplumsal ve kurumsal olarak farklılık gösterse de güven, dayanışma ve kalkınma üzerine yaptığı katkılar küresel anlamda ve ülke yönetimleri tarafından kabul görmüştür. Bu kapsamda uluslararası zeminde alınan kararlara hükümetlerce taraf olunmuş ve ülkelerin içinde bulundukları durum ve önceliklerine göre uygulamaya konmuştur. Gönüllülük çalışmalarının en fazla ihtiyaç duyulduğu ve katkısının belirgin bir şekilde hissedildiği alan bütünleşik afet yönetimleridir. Birçok araştırma, gönüllü çalışmalar vasıtasıyla bütünleşik afet yönetiminin risk yönetimi safhasında afetlere karşı hazırlıklı olmak için harcanan emek ve bütçenin, kriz yönetimi aşamasındaki müdahale ve iyileştirmede harcanacak olandan daha az maliyetli olacağı yönündedir. Buna etki eden ve bütünleşik afet yönetimlerinde gönüllü katılımı arttıran önemli unsur ise ülke yönetimlerince bu konuda yapılmış olan yasal düzenlemelerdir. Çalışmanın ilk bölümünde, gönüllülük üzerine Türkiye’de yapılmış olan yasal düzenlemeler incelenecek olup yapılan çalışmalar referans gösterilerek gönüllülüğün Türkiye’de izlediği çizgi bütünsel olarak sergilenmeye çalışılacaktır. İkinci bölümünde ise; yine kanunlar referans gösterilerek, bütünleşik afet yönetimi mevzuatındaki gönüllüğün yeri sergilenecek; sonuç bölümünde de yapılan uygulamalar alana katkısı olması açısından eleştirel gözle değerlendirilecektir.

Volunteering and Legislation in Integrated Disaster Management in Turkey

Although the forms of volunteering differ individually, socially and institutionally, its contributions to trust, solidarity and development have been recognized globally and by country governments. In this context, governments have been parties to the decisions taken on the international platform and have been put into practice according to the situation and priorities of the countries. The area where volunteering work is most needed is integrated disaster management. Many researches show that the effort and budget spent for disaster preparedness in the risk management phase of integrated disaster management through voluntary work will be less costly than the expenditure spent on response and recovery in the crisis management phase. The important factor that affects this and increases voluntary participation in integrated disaster management is the legal regulations made by the country's administrations in this regard. In the first part of the study, the legal regulations made in Turkey on volunteering will be examined and the line of volunteering in Turkey will be tried to be exhibited holistically by referring to the studies done. In the second part; again, with reference to the laws, the place of volunteering in the integrated disaster management legislation will be exhibited; In the conclusion part, the applications will be evaluated critically in terms of their contribution to the field.

___

  • UNV. (2011). Dünyada Gönüllülüğün Durumu Raporu-Küresel Refah için Evrensel Değerler. BM
  • Yönten Balaban, A., Çoban İnce, İ. (2015). Gençlerin Sivil Toplum Kuruluşlarındaki Gönüllülük Faaliyetleri ve Gönüllülük Algısı:Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 149-169.
  • Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV), G. G. (2013). Türkiye’de Gönüllülük-Gönüllülüğün Rolünün ve Katkılarının Keşfedilmesi.
  • Gençlik Spor Bakanlığı. (2013). Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/01/20130127-8-1.pdf
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı. (2019). Gönüllülük Yılı Stratejisi.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=638&mevzuatTur=KHK&mevzuatTertip=5
  • Gençlik Ve Spor Bakanlığı. Eğitim Araştırma Ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü. https://eakgm.gsb.gov.tr/Sayfalar/3296/3179/teskilat-semasi.aspx (2021)
  • İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/10/20051009-5.htm
  • Sivil Savunma ile İlgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğü
  • AFAD. (2014). Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü.
  • İçişleri Bakanlığı. (2000) Gönüllülerin Sivil Savunma Hizmetlerine Katılma Esasları Yönergesi.
  • Kara, H., Şimşek, S. (2016). Kent Konseylerinin İşlevselliği Ve Sürdürülebilirliği: Kadıköy Kent Konseyi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, s. 245 – 269
  • Toprak Karaman, Z. (2016). Afet Yönetimine Giriş Ve Türkiye'de Örgütlenme. Bütünleşik Afet Yönetimi. içinde İlkem Yayınları.
  • Gönüllülerin Sivil Savunma Hizmetlerine Katılma Esasları Yönergesi