DİJİTAL ÇAĞDA BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI: SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Çalışmanın amacı; spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin teknoloji kullanım düzeylerinin incelenmesidir. Araştırma grubunu; Atatürk Üniversitesi’nde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, Spor Bilimleri Fakültesinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük ve Rekreasyon bölümlerinde öğrenim gören 92 kadın ve 281 erkek olmak üzere toplam 373 öğrenci oluşturmaktadır. Teknoloji Kullanım Ölçeği (Technology Usage Scale) Zincirkıran ve Tiftik (2014) tarafından geliştirilen Aksoy (2018) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği test edilen beşli likert tipinde ve 13 maddeden oluşan bir ölçektir. Verilerin analizinde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için frekans analizi; cinsiyet değişkenine göre teknoloji kullanım düzeylerinin karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t-testi uygulanmıştır. Bölüm, sınıf durumlarına göre teknoloji kullanım düzeylerinin karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; cinsiyet değişkenine göre kız ve erkek öğrencilerin teknoloji kullanım düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bölüm değişkeni irdelendiğinde öğrencilerin teknoloji kullanım düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.

___

  • Akkoyunlu, B., (2002). Öğretmenlerin İnternet Kullanımı Ve Bu Konudaki Öğretmen Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 22, 1-8.
  • Aksoy, C., (2018). Teknoloji Kullanım Ölçeğinin Geçerlilik Ve Güvenilirliğinin Ölçülmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. 8 (15), 1111-1131. DOI: 10.26466/opus.419032.
  • Atalı, L., Gönener, A., Sertbaş K. & Taşkıran, Y., (2003). Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Bilgisayar Kullanma Durumlarının İncelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi. I (2) 129-132.
  • Childe, G., (2007). Tarihte Neler Oldu (Çeviren: Mete Tunçay-Alâeddin Genel). İstanbul: Kırmızı Yayınları. 4. Baskı.
  • Çakır, R. & Yıldırım, S., (2009). What Do Computer Teachers Think About the Factors Affecting Technology Integration in Schools?. Elementary Education Online. 8(3), 952-964.
  • Çavas, B., Karaoğlan, P. & Kışla, B., (2009). A Study On Scıence teachers' Attıtudes Towardın Formatıon And Communıcatıon Technologıes ın Educatıon. TOJET : The Turkish Online Journal of Educational Technology. 8, (2) 2.
  • ISTE. (1998). National Educational Technology Standardsfor Students. Eııgene: ISTE Publieati.
  • İşman, A., (2003). Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirme. İstanbul: Değişim Yayınları.
  • Köse, S., Gencer, A. & Gezer, K., (2007). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Bilgisayar ve İnternet Kullanımına Yönelik Tutumları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (1) 21.
  • Şenel, A., (1995). İlkel Topluluktan Uygar Topluma Geçiş Aşamasında Ekonomik, Toplumsal, Düşünsel Yapıların Etkileşimi. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Yirci, Y. & Aydoğar, N., (2017). Üniversite Öğrencilerinin Bilgi Ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Ulakbilge. Cilt 5 (18), 2175-2203.
  • Yücel, A. & Devecioğlu, S., (2012). "Spor Eğitiminde Bilgi Ve İletişim Teknolojilerinin Kullanımı." e-Journal of New World Sciences Academy NWSA-Sports Sciences. 2B0083, 7, (2), 1-17.
  • Zincirkıran, M. & Tiftik, H., (2014). Innovation Or Technological Madness? A Research On The Students Of Business Administration For Their Preferences Of İnnovation And Technology. International Journal Of Academic Research İn Business And Social Sciences. Vol. 4, Sayı 2, s.320-336. doi:10.6007/IJARBSS/v4-i2/651.
Research in Sport Education and Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA İLİŞKİN TUTUM VE DÜŞÜNCELERİNİN İNCELENMESİ AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Metin BAYRAM, Serkan Tevabil AKA, Cemil Tuğrulhan ŞAM

STRES VE SAĞLIK ÜZERİNE BOŞ ZAMANLARDA YAPILAN SPORUN ETKİSİ

Yaşar ÇORUH

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN DİJİTAL OYUN OYNAMA MOTİVASYONU DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Havva Gizem DEMİREL, Halil İbrahim CİCİOĞLU, Gönül TEKKURŞUN DEMİR

TÜRKİYE’DE OLİMPİK VE SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Okan GÜLTEKİN, Uğur ERÜNAL

MOTİVASYONEL İKLİM VE HEDEF BAĞLILIĞININ ANTRENÖR SPORCU İLİŞKİSİNE ETKİSİ

Elif AYDIN

12-14 YAŞ TENİSÇİLERDE TEKNİK ANTRENMAN PROGRAMLARININ BAZI BİYOMOTORİK VE TEKNİK GELİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Berat KOÇYİĞİT, Yunus ŞAHİNLER

GÖNÜLLÜLERİN FAALİYETLERE KATILIM NEDENLERİ VE MOTİVASYONEL FAKTÖRLERİN ANALİZİ: GENÇLİK MERKEZLERİ ÖRNEĞİ

Mustafa YILMAZ, Kürşad SERTBAŞ, Huseyin GUMUS

DİJİTAL ÇAĞDA BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI: SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Mehmet Haluk SİVRİKAYA, Yunus Sinan BİRİCİK

ELİT DÜZEY KAYAKLI KOŞUCULARDA BİR YILLIK ANTRENMAN PERİYODUNUN BAZI VÜCUT KOMPOZİSYONLARI VE VO2 MAX DEĞERLERİNE ETKİSİ

Kürşat HAZAR, Harun AKYOL

SALDIRGANLIKTA PROSOSYAL VE ANTİSOSYAL DAVRANIŞLARIN ROLÜ

Ceyhun ALEMDAĞ