Pankreas adenokarsinomunda hepatit prevelansı

Amaç: Hepatit (B ve C) bizim ülkemiz için de ciddi bir problemdir. (HBsAg) için seropozitifik oranı %0,1-0,5 ikenanti-hepatit B antikoru (Anti-HBs) için %5-10dur. Vaka kontrollü bir çalışmada, Türk kanserli hastalarda seropo- zitifik oranları hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) için %4,8, hepatit B antikoru (anti-HBs) için %14 ve anti-hepatitC antikoru (anti-HCV) için %2.8 olarak saptanmıştır. Lösemi, lenfoma gibi bazı maliynitelerde daha yüksek orandaHBsAg ve anti-HCV seropozifik oranı beklenir. Ancak, pankreas kanserinde bu durum net değildir.Gereç ve Yöntem: Farklı merkezlerde takip edilen pankreas adenokarsinomlu 399 hasta retrospektif olarak değerlen- dirildiğinde 310 hastanın tanı sırasındaki seropozitifik verilerine ulaşılabilmiştir. Seropozitifikenzyme-linked im- munosorbent assay (ELISA) ile değerlendirilmiştir.Sonuç: Tüm hastalar için erkek / kadın oranı 1.8 (257/142), medyan yaş 61 (24-89) idi. Medyan yaşlar HBsAg pozi- tif olanlarda 58, anti-HBs pozitif olanlar için 60 ve anti-HCV pozitif olanlar için ise 65 olarak saptanmıştır.Seropozi- tifik oranları ise HBsAg için %5.8, anti-HBs için %8.2 ve anti-HCV için %1.9 idi. Hastaların hiçbirinde HBsAg veanti-HCV birlikte pozitif değildi.. Yine, anti-HCV pozitif hastalarda HBsAg veya anti-HBs serpozitif değildi. Tartışma: Seropozitifik oranları kanserli hastalarla benzer görünmektedir. Tedavi öncesinde, özellikle premedikas- yonda bile steroid içeren tedavilerden önce tanı sırasında hepatit belirteçlerinin bilinmesinin önemi her zaman akıl- da tutulmalıdır.

Hepatitis prevalence In pancreatic adenocarcinoma

Aim: Hepatitis (B and C) is a serious problem almost for our country. Seropositivity rates were determined as 4.8%for hepatitis B surface antigen (HBsAg), 14% for anti-hepatitis B (anti-HBs) and 2.8% for anti-hepatitis C (anti- HCV) in Turkish cancer patients, in a case-control study. Some malignancies like leukemia and lymphoma have ahigher trend for positive seropositivity for HBsAg and anti-HCV. However, there is no data about pancreatic carci- noma. Our aim was to evaluate hepatitis prevalence in pancreatic adenocarcinoma.Material and Methods: 399 pancreatic adenocarcinoma cancer patients followed-up at different centers were evalu- ated retrospectively. We could have reached only 310 patients seropositivity data at diagnosis. Seropositivity wasanalyzed with enzyme-linked immunosorbent assay. Results: Male/female ratio was 1.8 (257/142) for all patients. Median age was 61 (range=24-89) for all group. Fur -thermore, median ages for subgroups were as 58 for HBsAg, 60 for anti-HBS and 65 for anti-HCV seropositivepatients. Seropositivity rates were determined as 5.8% for HBsAg, 8.2% for anti-HBs and 1.9% for anti-HCV. Noneof the patients had positive seropositivity for both HBsAg and anti-HCV. Also, anti-HCV seropositive patients hadneither HBsAg nor anti-HBs seropositivity.Discussion: The seropositivity rates seem to be similar to those in cancer patients. The clinical importance of deter-mining hepatitis markers at diagnosis before scheduling treatment modality, especially those involving steroid evenas premedication should be kept in mind.

___

  • 1. McQuillan GM, Kruszon-Moran D, Kottiri BJ, ve ark. Racial and ethnic differences in the seroprevalence of 6 infectious diseases in the United States: data from NHANES III, 1988-1994. Am J Public Health. 2004; 94: 1952-8.
  • 2. Armstrong GL, Wasley A, Simard EP, ve ark. The prevalence of he - patitis C virus infection in the United States, 1999 through 2002. Ann Intern Med. 144: 705-14, 2006.
  • 3. Balık İ. Hepatit B epidemiyolojisi. IN: Kılıcturgay A (ed). Viral hepa - tit 94. İstanbul; Nobel Tıp Kitabevi 1994. 91-101.
  • 4. Baykan M, Ertuğrul Ö. Türkiye’de HBV ve HCV enfeksiyonlarının durumu. Genel Tıp dergisi 11: 89-92, 2001.
  • 5. Balık İ. Çeşitli gruplarda hepatit c virüs antikorlarının prevalansı. Turk J astroenterohepatol 1: 55-8, 1990.
  • 6. Ulcickas Yood M, Quensenberry CP Jr, Guo D, ve ark. Incidence of non-Hodgkin’s lymphoma among individuals with chronic hepatitis b virus infection. Hepatology 2007: 46, 107-12.
  • 7. Hassan MM, Li D, El-Deeb AS, ve ark. Association between hepati- tis B virus and pancreatic cancer. J Clin Oncol 26: 4557-62, 2008.
  • 8. Oksuzoğlu B, Kilickap S, Yalcin S. Reactivation of hepatitis B vi- rus infection in pancreatic cancer: A case report. Jpn J Clin Oncol 32: 543-5, 2002.
  • 9. Hohenberger P. Detection of HBsAg in the pancreas in cases of panc - reatic carcinoma. Hepatogastroenterology 31: 239-241, 1984.
  • 10. Utkan G, Azap A, Muallaoğlu S, ve ark. Kanserli hastalarda hepatit B ve C sıklığı: Vaka kontrol çalışması. UHOD 16: 103-7, 2006.
  • 11. Hong SG, Kim JH, Lee YS, ve ark. The relationship between hepa- titis B virus infection and the incidence of pancreatic cancer: a retros- pective case-control study.
  • 12. Rossi G, Pelizzari A, Motta M, ve ark. Primary prophylaxis with la- mivudine of hepatitis B virus reactivation in chronic HBsAg carriers with lymphoid malignancies treated with chemotherapy. Br J Haema- tol 115: 58-62, 2000.
  • 13. Steinberg JL, Yeo W, Zhong S, ve ark. Hepatitis B virus reactivation in patients undergoing cytotoxic chemotherapyfor solid tumors: preco - re/core mutations may play an important role. J Med Virol 60: 249-55, 2000.
  • 14. Yeo W, Chan TC, Leung NWY, ve ark. Hepatitis B virus reactivati- on in lymphoma patients with prior resolved hepatitis B undergoing an - ticancer therapy with or without rituximab. J Clin Oncol 27: 605-611, 2009.
Ortadoğu Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: MEDİTAGEM Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Küçük hücreli akciğer kanserli hastalarda kesitsel çalışma: Trombositopeni sıklığı

Arzu AKŞAHİN, Dilşen ÇOLAK, Berkant SÖNMEZ, Birgül AY2, Yasemin Özden ELDEMİR2, Mustafa ALTINBAŞ

Primary carcinosarcoma of the skin: A case report

Savaş SEREL, Serdar GÜLTAN, C.Özerk DEMIRALP, Duygu Enneli KANKAYA

Palliative splenic irradiation ın chronic myeloproliferative diseases

Osman YOKUŞ, Esra CAN SARBACAK, Murat ALBAYRAK

Nadir görülen bir kulak lezyonu: Kondrodermatitis nodularis kronika helisis

Hakan TURAN, Murat SARICI

İnkarsere paraözefagial hiatal herni içinde mide perforasyonuna bağlı peritonit: Olgu sunumu

Oskay KAYA, Melih AKINCI, Hakan KULAÇOĞLU, Gürkan GÜNERİ, İdil Güneş TATAR, Kerim Bora YILMAZ

Klozapin kullanan hipersalivasyonlu hastalarda submandibuler glanda botulinum nörotoksin uygulaması

Evrim TUNA, Saime TURGUT, Hüseyin KELEŞ, Onur UYSAL, Cafer ÖZDEM

Cilt: 3 Sayı: 3

Pankreas adenokarsinomunda hepatit prevelansı

Lütfi DOĞAN, Ülkü Yalçıntaş ARSLAN, Mehmet BAYRAM, Erkan ARPACI, Necati ALKIŞ, Bülent YALÇIN, Mutlu DOĞAN, Yüksel ÜRÜN, Güngör UTKAN

Renkli doppler ultrasonografi ile diabetik retinopatideki hemodinamik değişikliklerin incelenmesi

Mehmet Demirel KONT

Mide kanserinde helicobacter pylori infeksiyonu ile sağkalım arasındaki ilişki

İlhan HACIBEKİROĞLU, Arzu AKŞAHİN, Uğur ERSOY, Dilşen ÇOLAK, İnanç İMAMOĞLU, Berkant SÖNMEZ, Semiha URVAY, A. Selcen Oğuz ERDOĞAN, Mustafa ALTINBAŞ, Binnur ÖNAL