Duygu Asena’nın “Kadının Adı Yok” ve nevâl es- sa‘dâvî’nin “imra’a ‘inde nuktati’s-sıfr” (sıfır noktasındaki kadın) adlı eserlerinde evlilik teması ve kadın olgusu

Bu çalışmada, Duygu Asena’nın Kadının Adı Yok ile Nevâl es- Sa‘dâvî’nin Imra’a ‘inde Nuktati’s-Sıfr (Sıfır Noktasındaki Kadın) adlı eserlerinde kadın kahramanlar, tip, karakterizasyon ve muhteva ile evlilik temasını ele alış biçimleriyle karşılaştırmaya tabi tutulacaktır. İki yazarın yaşadığı toplumlar, geleneksellikleri ve modernleşme çabaları feminist görüş açısından değerlendirilecektir. Bu çalışmada şu sorunsallar ele alınacaktır: Batıda başlayan feminist hareketin doğusunda kalan Türkiye ve Mısır'da kadın ne durumdadır? Bu toplumların içinden çıkan fakat topluma aykırı olan ya da topluma önderlik etmiş iki kadın feminist yazarın eserlerinde bu değişimin izlerini görmek mümkün müdür? Aynı dönemde farklı iki ülkede yaşamış olan, toplumlarının dikkatini “kadın hak ve özgürlükleri” konusuna çeken ve bununla ilgili olarak farkındalık sağlama çabasındaki bu iki öncü kadın yazar, feminizm olgusunu nasıl işlemişlerdir? İki toplumun kadına bakışını ve evlilik kurumunu nasıl eleştirmişlerdir?

The theme of marriage and phenomenon of woman ın the works of Duygu asena’s "kadının adı Yok" and nevâl es-sa‘dâvî’s "ımra’a ‘ınde nuktati’s-sifr"

In this work, the heroines in Duygu Asena’s book Kadının Adı Yok (The Woman Has No Name ) and in Neval es-Sa’dâvî’s book Imra’a ‘Inde Nuktati’s-Sıfr (Woman at Point Zero) will be compared and contrasted in terms of characterization, type and content focusing on marriage theme. The societies in which the writers lived, their tra- ditions and their modernization struggles will be evaluated in terms of feminist view. The study also deals with these questions: “What is the status of the women in Turkey and Egypt on the eastern side of the western feminist movement? “Is it possible to see the traces of this change in the works of two feminist writers who contradicted with their communities or sometimes led their communities? How did these two prominent writers who lived in two different countries at the same time and attracted the attention of people to women rights and free- doms struggling to create awareness about such matters work on fem- inism? How did they criticize the attitudes of two societies against women and marriage?

___

  • Asena, Duygu (2008). Kadının Adı Yok. İstanbul: Doğan Kitap.
  • es-Sa‘dâvî, Nevâl (2003). Sıfır Noktasındaki Kadın. (Çev. Selma Demiröz). İstanbul: Metis Yayınları.
  • es-Sa‘dâvî, Nevâl (t.y.). Imra’ah ’ında nuktat es-Sıfr. Beyrut: Dar al-adab.
  • Tuğyan, Tümay, “Duygu Asena-Söylenecek Sözü Vardı”, Kıbrıs Yazıları, Sayı 3/ Yaz-Güz 2006
  • Ürün, A.Kâzım, “Abbas Mahmud el-Akkad’ın Sara’sıyla Peyami Safa’nın Fatih-Harbiye’si Arasındaki Ortak Unsurlar”, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 8, Yıl:2002, Konya 2002.
  • Yıldız, Reyhan (2007). Gücünüzü Bilin! Duygu Asena’ya Saygı. İstanbul: Erko Yayıncılık